Dolar

32,3448

Euro

35,1194

Altın

2.309,79

Bist

9.079,97

Batı’nın özgürlüğü, Malala’nın başörtüsüne kadar!

Kanada'nın Quebec eyaletinin Eğitim Bakanı Roberge, Taliban’ın ‘batı yanlısı görüşleri’ nedeniyle başından vurarak yaraladığı ve 2014 yılında 17 yaşında iken Nobel Barış Ödülü'nü alan Pakistanlı aktivist Malala Yousafzai’ın, Quebec'de öğretmenlik yapabilmek için başörtüsünü çıkarması gerektiğini söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-07 14:42:38

Batı’nın özgürlüğü, Malala’nın başörtüsüne kadar!

buyuk5_4

İnsan hakları ve özgürlüğün beşiği olmakla övenen Batı, konu başörtüsüne gelince fikir değiştiriyor.

Kanada'nın Quebec eyaletinin Eğitim Bakanı Jean François Roberge, Nobel ödüllü aktivist Malala Yousafzai'ın Quebec'de öğretmenlik yapabilmek için başörtüsünü çıkarması gerektiğini söyledi. Roberge, Yousafzai'ın ülkelerinde öğretmenlik yapmasının bir gurur olacağını fakat her açık ve toleranslı ülkede olacağı gibi öğretmenin üzerinde dini bir sembol taşıyamayacağını söyledi.

Malala Yousafzai, 2012 yılında ülkesinde kızların okula gitmesi için yürüttüğü kampanya sırasında Taliban tarafından başından vurulmuştu. Pakistan Talibanı silahlı saldırının, Malala'nın "batı yanlısı görüşleri" nedeniyle gerçekleştirildiğini açıklamıştı. 

Yousafzai, 2014 yılında 17 yaşında iken Nobel Barış Ödülü'nü alarak bu alanda ödül alan en genç isim olmuştu. Malala, ödülden kazandığı bir milyon dolarlık ödülünü de Pakistan'da bir okul yaptırmak için bağışlamıştı.

Quebec Eğitim Bakanı Roberge'e Yousafzai'ın ülkelerinde öğretmenlik yapması hakkında sosyal medyadan soru soran bir takipçisine şu yanıtı verdi: 

"Ona bunun çok büyük bir onur olacağını söylerdim  Fransa'da olacağı gibi Quebec'te de ve bütün açık ve toleranslı ülkelerde olacağı gibi eğitimcilerin görev başındayken üstlerinde dini bir sembol taşıyamayacağını söylerdim"

buyuk_81

MALALA YOUSAFZAİ KİMDİR?

Pakistan'ın kuzeyinde, Taliban'ın güçlü olduğu Svat Vadisi'nde yaşayan Malala Yousafzai eğitim ve kadın hakları konulardaki aktivistliğiyle tanındı ve kızların okuması için yürüttüğü kampanyalar nedeniyle ülkede sembol isim haline geldi.

Çocuk aktivist, kız Çocuklarının eğitimi için verdiği mücadele dolayısıyla 2011 yılında Pakistan hükümetince verilen "ulusal barış ödülüne" layık görüldü.

Malala, BBC'nin Urduca servisine yaşadıkları bölgenin kontrolonü ele geçiren Taliban militanlarıyla yaşamanın nasıl bir şey olduğuyla ilgili yazdığı günlükle gündeme geldi. Yazıları dünyanın ilgisini çekince Malala, New York Times gazetesinin belgeselinde yer aldı.

KAFASINA KURŞUN SIKILDI 

Pakistanlı kızların okula gitmesi için sürdürdüğü mücadele nedeniyle Pakistan Talibanı'nın hedefinde olan Yousafzai, 9 Ekim 2012 tarihinde militanlar tarafından düzenlenen silahlı saldırıda baş ve boynundan vurulmuştu.

Ravalpindi kentindeki askeri hastanede tedavi altına alınan Malala, daha sonra İngiltere'ye getirilmişti.

OBAMA KABUL ETTİ 

Yousafzai, daha sonra ABD Başkanı Barack Obama tarafından kabul edilmiş, uluslararası camiada insan hakları ve kız çocuklarının eğitimi konusunda çalışmaları ile tanınmıştı.

SAKHAROV ÖDÜLÜNÜ KAZANDI 

Yousafzai, son olarak Avrupa Parlamentosu'nun her yıl insan hakları dalında verdiği Sakharov Ödülünün bu yılki sahibi olmuştu.

EĞİTİMİNİ İNGİLTERE'DE SÜRDÜRÜYOR

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Mingora kentinde 1997'de doğan Malala, ülkede kız çocuklarının eğitim hakkı için verdiği mücadele nedeniyle Taliban örgütünün hedefi haline geldi ve 9 Ekim 2012'de bir Taliban militanı tarafından başından vuruldu. Ağır yaralanan Malala Yousafzai, 15 Ekim'de tedavi için İngiltere'ye götürüldü. Hastaneden ancak Mart 2013'te taburcu edilen Malala, eğitimine İngiltere'de devam ediyor. 

Malala Yousafzai, sağlığına kavuşmasının ardından kız çocuklarının eğitimi için verilen küresel mücadelenin simgesi haline geldi. 

Yaşadıklarını "Ben Malala" adlı otobiyografik kitabında anlatan Yousafzai, "Ulusal Barış Ödülü”,  "Uluslararası Çocuklar Barış Ödülü” ve "Umudun Yansımaları Ödülü”ne layık görüldü. 

Yousafzai, 16. doğum günü olan 12 Temmuz 2013'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap ederek "Beni vuran teröristler, hedeflerimi değiştirebileceklerini ve tutkularımı sona erdirebileceklerini düşündüler. Oysa sadece zayıflığımı, korkularımı ve umutsuzluğu öldürdüler. Güç ve cesaret kazanarak yeniden doğdum. Kimseye karşı değilim. Bugün burada sadece dünya üzerindeki her çocuğun eğitim hakkını savunmak için bulunuyorum. Taliban ve tüm teröristlerin Çocukları için de eğitim istiyorum" dedi.  

Haber Ara