Dolar

32,3776

Euro

35,0243

Altın

2.335,12

Bist

9.079,97

Batı neden Türkiye’nin satın alacağı S-400'den korkuyor?

Rus Gazete gazetesinde, “Batı neden S-400’den korkuyor?” başlıklı çıkan analiz yazısında, Türkiye’nin Rusya’dan satın alacağı S-400’lere karşı çıkan ABD ve Batı’nın korkularına yer veriyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-15 14:00:12

Batı neden Türkiye’nin satın alacağı S-400'den korkuyor?

Rus Gazete gazetesi, Türkiye'nin NATO ve Batı ülkeleri için bir kabus olan S-400 füze savunma sistemini satın aldığını bildirdi.  Gazete, analizinde, Batı medyasında Rus hava savunma sistemleri S-400'ü, Amerikan silahlarından üstün olarak görüyor. Rus askeri teçhizatının maliyeti, ABD'nin ürettiği Patriottan daha ucuz olduğundan, Rus-Türk anlaşması, Türk tarafı için de daha kazançlı.

'S-400'LER NATO İÇİN BİR KABUS'

Türkiye'nin, dört Rus S-400 anti-füze sistemine sahip olmasının Batı için büyük bir sorun olduğunu söyledi. Kremlin'e göre, füze sistemleri en çok satan askeri teçhizat arasında yer alıyor, ancak NATO için gerçek bir kabus.

Batılı gazetecilere göre, bu askeri teçhizatın özellikleri Batı ülkeleri için olağandışı. Rusya, bu rejimlerin özelliklerinden birinin görünmez ABD savaş uçaklarını yenme kabiliyeti olduğunu iddia ediyor.

ABD, S-400'ler görünmeyen uçaklara tehdit oluşturmadan önce, yüksek taarruz kabiliyetine ve hedefi belirleme yeteneğine sahip olduklarından, küresel hava sahasında hâkim oldu. Aslında, Ankara ve diğer birçok ülke Amerikan silahlarından ziyade Rusları tercih ediyor; bu da Rusya'nın, devlet başkanlarını rejimlerinin yeteneklerini ikna edebileceği anlamına geliyor.

‘S-400 TÜRKİYE İÇİN DAHA KÂRLI'

Suriye'de bir grup Rus hava savunma sisteminin varlığı, Batı savaş uçaklarını Suriye hava sahasını kontrol edememiştir. Türkiye için daha kârlı olmasının yanı sıra, Rusya hava savunma sistemi, ABD Patriot'unun sistemlerinden daha sofistike. Ankara, Rus silahlarını aldıktan sonra NATO'ya bağımlılığını azaltmaya çalışıyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova'nın S-400 sistemlerini bu yıl temmuz ayından önce erken teslim edebileceğini söylemişti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, "Ankara daha fazla S-400 hava savunma sistemine sahip olabilir. Washington, eğer ABD, Patriot füze savunma sistemleri satma konusunda garanti vermiyorsa, “benim ihtiyacımı kim karşılayacak” demişti.
Türk Bakan Çavuşuoğlu ayrıca, Washington beşinci nesil S-35 avcı jetlerini satmayı reddetmeye devam ederse Ankara'nın diğer ülkelerden savaş uçakları almak zorunda kalacağını söylemişti.

ABD KARŞI ÇIKIYOR

Gazete, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun daha önce "Ankara S-400 Rus sistemlerini satın alırlarsa F-35 savaş uçaklarını alamayacağını" söyleyerek onayladığı gibi, Ankara ile Washington arasındaki anlaşmanın başarı ihtimalinin çok az olduğunu söyledi. ABD'ye göre; Türk ordusunun, F-35 savaş uçağı ve Rus S-400 füze sistemleriyle silahlanması teknik olarak imkansız.

Pentagon, ABD F-35 avcı uçağını S-400 füze savunma sistemlerinde olduğu gibi aynı hava sahasında uçurtmanın mümkün olmadığını belirtti. Pompeo ise, Washington'un Türkiye'ye, ABD Hava Savunma Sistemleri Patriot'u satma teklifinde bulunduğunu belirterek, bunun üzerinde her iki ülkenin çalıştığını söyledi.

Nisan ayında, Amerika Birleşik Devletleri, F-35 savaş uçağının Türkiye'ye satışını iptal ettiğini açıkladı. Reuters'e göre, bunun temel nedeni, ABD'nin tepkisine rağmen Türkiye'nin Rus S-400 sistemlerini satın alacak olması.

Gazete, Mart ayının sonunda ABD'nin Türkiye'nin Rus silahlarına sahip olma konusunu yasama yolunda çözmeye çalıştığını söyledi. Bu bağlamda, ABD Kongresi, F-35 avcı uçağının tedarikini yasaklayan bir tasarı sundu. Senatörler, bu tür kısıtlayıcı önlemlerin, ABD tarafından, Türkiye'nin, Rus S-400 satın alımından vazgeçinceye kadar uygulanmasını önerdi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara