Dolar

32,5423

Euro

34,8267

Altın

2.429,35

Bist

9.717,97

“Batı dünyası yalnızca güçlülere saygı duyuyor”

İsrail'le normalleşme anlaşması imzalanması çağrısında bulunanlara büyük tepki gösteren Sudanlı Reform Now Hareketi başkanı Hassan Othman Rizk, 'Batı dünyasının yalnızca güçlülere saygı duyduğunu' söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-25 09:31:14

“Batı dünyası yalnızca güçlülere saygı duyuyor”

Sudanlı Reform Now Hareketi Başkanı Hassan Othman Rizk, İşgal devleti İsrail'le normalleşme yapılması çağrısında bulunanlara büyük tepki göstererek, “Normalleşme kararını imzalayan Arap ülkeleri herhangi bir kazanç elde etmedi, aksine normalleşme bazı ülkeler için büyük bir felaketti” dedi.

Rizk, hafta içinde "Omdurman" kanalında siyasi hareket programı üzerine yaptığı konuşmada, "Batı dünyasının yalnızca güçlülere saygı duyduğunu" söyledi ve Sudan'ı terörizme sponsor olan ülkeler listesinden çıkarmak için Emirlikler'e (BAE) müzakere yapmak için giden hükümet heyetini suçladı. 

Sudan gazetesi El-Attibaha'nın haberine göre Rizk, "Amerika tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılan Taliban hareketinin, şartlarını Amerikan müzakerecisine dayatabildiğini" söyledi.

İsrail'le yapılacak normalleşme anlaşmasına tepki gösteren Sudanlı siyasetçi Rizk, "Din benim için anavatandan daha önemli ve Yahudilerle yüzleşmek kaçınılmazdır" dedi.

Öte yandan Sudan Dışişleri Bakanı Ömer İsmail Kameruddin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in ardından İsrail'in ülkesiyle de normalleştirme anlaşması imzalayabileceği iddialarını yalanlayarak, "Herkes 'sırada Sudan var' diyor. Ben bunu görmüyorum. Bu konu, Bakanlar Kurulu'nda hiçbir düzeyde tartışılmıyor." dedi.

İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, dün yaptığı açıklamada, İsrail'in "birkaç hafta" içinde bir başka Arap ülkesiyle daha normalleşme anlaşması imzalamasını umduğunu söylemişti.

Erdan, açıklamasını detaylandırmasa da bu konuda Sudan'ı işaret eden bazı gelişmeler basına yansımıştı.

Sudanlı yetkililer, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunu görüşmek üzere bu hafta ABD'li yetkililerle BAE'de bir araya gelmişti. Uluslararası basında çıkan haberlerde, Abu Dabi'deki görüşmelerin sonuçsuz kaldığı kaydedilmişti.

İsrail, 15 Eylül'de Beyaz Saray'da BAE ve Bahreyn ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalamıştı.

Kaynak: El-Attibaha ve gazeteler

Haber Ara