Dolar

32,5673

Euro

34,8555

Altın

2.435,86

Bist

9.716,25

'Batı bize 'Rusya'yla ilişkilerini normalleştir' diyordu şimdi ise...'

Çavuşoğlu, 'Uçak krizinden sonra bize 'Rusya ile ilişkileri normalleştir' diyen Batı'daki dostlarımız şimdi 'Rusya'ya fazla yaklaşmayın' diyor' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-07 10:37:48

'Batı bize 'Rusya'yla ilişkilerini normalleştir' diyordu şimdi ise...'

Hürriyet'ten Emre Kızılkaya'nın haberine göre, Slovenya'daki bir foruma katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi ve Türkiye-AB ilişkilerine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Uçak krizinden sonra bize 'Rusya ile ilişkileri normalleştir' diyen Batı'daki dostlarımız şimdi 'Rusya'ya fazla yaklaşmayın" dedi.

İşte Çavuşoğlu'nun orada yaptığı açıklamalar:

'RUSYA İKİ BORU HATTI İNŞA ETMEK İSTİYOR'

Rusya iki boru hattı inşa etmek istemektedir. İlki Türk pazarına yönelik bir boru hattıdır ve şu anda bizim Batı'dan satın almış olduğumuz doğalgazın yerine geçebilir. İkinci boru hattı ise Avrupa pazarına yönelik olacaktır. Rusya şu anda bu pazarı garanti altına almak istemektedir, bu sebeple Türkiye de bir enerji merkezi konumundadır, birçok boru hattı, doğalgaz veya petrol boru hattı Türkiye üzerinden geçmektedir, birçok proje Türkiye üzerinden geçmektedir doğudan batıya, kuzeyden güneye. Ve şu anda ilişkilerimizi İsrail'le de normalleştiriyoruz. Akdeniz'in bu bölgesinde de önemli zenginlikler olduğunu görüyoruz ve Kıbrıs konusunda da adımlar atıldıktan sonra, bölgedeki bu ülkelerle de iş birliğine geçeceğiz ve aslında transit ülkesi olacağız, bu projeler için de.

'TÜRKİYE ARTIK İKİNCİ SINIF BİR ÜLKE DEĞİL'

Türk halkı çifte standartları görüyor. AB ile müzakereleri kesmek için büyük baskı altındayız. Fakat kimse Türkiye'den şunu beklemesin, Türkiye'ye kötü davranmaya devam edelim, ama Türkiye bize son derece iyi davranmaya devam etsin diye kimse bir beklenti içerisinde olmamalıdır. Türkiye çok fazla değişti, Türkiye artık ikinci sınıf bir ülke değildir."

'DARBECİLER DENİZALTIYLA BİZİ İZLEDİ'

Darbeciler benim konutumu da hedef aldı, Samsun'da mitingdeyken denizaltıları bizi izledi. AB'den ilk arayıp geçmiş olsun diyenler Hollandalı ve Slovak meslektaşlarımdı. Ötekilerin birçoğu 'Sağlığın nasıl' diye bile sormadan darbeci tutukluların durumunu sordu.

'SURİYE'YE KAPSAYICI VE LAİK BİR YÖNETİM GEREKLİ'

Suriye'de Halep'e kadar gitmeyeceğiz, amacımız DAİŞ'i yenmek. Suriye'de kapsayıcı, mezhepsel olmayan ve laik bir yönetim gerekli. Kapsayıcı demek tek bir şahısla ilgili bir şey değil, (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad konusunda tavrımız sürüyor ama Esad'ın destekçileri yönetimde olabilir. Herkesin kabul edeceği üçüncü bir isim (geçiş sürecinin lideri olarak) bulunabilir.

Haber Ara