Dolar

32,3237

Euro

35,0666

Altın

2.295,44

Bist

8.989,85

Başrahip Smirnov’un açıklamaları, Rusya’yı ayağa kaldırdı

Rus Ortodoks Kilisesi Aile İşleri Başkanı Başrahip Dmitri Smirnov’un, “Bazı kadınlar kendilerine ‘bedava hayat kadını' («проститутка» fahişe) diyeceklerine ‘Medeni nikahla evliyim' diyorlar. Boş versenize, sizi kimse eş saymıyor. Siz sadece bedava hizmet veriyorsunuz” açıklamalarına tepki yağdı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-17 11:20:52

Başrahip Smirnov’un açıklamaları, Rusya’yı ayağa kaldırdı

Rusya'da bugün en çok konuşulan konuların başında Başrahip Smirnov'un, 'medeni nikâhla' ilgili yaptığı açıklamalar geliyor.

Rusya'da Ortodoks Kilisesi Aile İşleri Başkanı, başrahip Dmitri Smirnov'un medeni nikah ile ilgili açıklamaları, ülke genelinde büyük tepki topladı. 

Smirnov, “Bazı kadınlar kendilerine ‘bedava hayat kadını' («проститутка» fahişe) diyeceklerine ‘Medeni nikahla evliyim' diyorlar. Boş versenize, sizi kimse eş saymıyor.  Siz sadece bedava hizmet veriyorsunuz” diyerek sadece kadınları değil, erkekleri de kızdırdı.

Milletvekillerinden ünlü gazetecilere kadar her çevreden başrahibe tepki yağdı.

Başrahip Smirnov'un kilisede dini nikah kıymadan evlenenlere hakaret ettiğini söyleyen kitleler, özellikle sosyal medyada yoğun tepki gösterdi.
 
Devlet Duma Aile ve Kadın İşleri Komitesi başkan yardımcısı Elana Vtorygina, Rahip Smirnov'un evlenmek isteyen ancak henüz bir erkekten teklif almayan birçok kadına hakaret ettiğini söyleyerek, “Bugün böyle kadınlara hakaret edemez ve onları rahatsız edemezsiniz” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı süzcüsü Maria Zaharova da, bu mantıkla aynı sözlerin medeni nikahla evlenen erkekler içinde söylenebileceğini vurgulayıp erkekleri de tepki vermeye çağırdı.

Rusya Federasyonu Kadınlar Birliği başkanı Ekaterina Lakhova da, Başrahip Smirnov'un açıklamalarına tepki göstererek, “Başrahip'in sözleri çirkin ve yanlış. Geleneksel aileye zarar veriyor” dedi.

Ancak buna rağmen kilise, Dmitri Smirnov'un sözlerinin “bağlamından çıkarılarak yorumlandığını”, aslında kadınları aşağılamak değil eşlerine sahip çıkmayan erkekleri eleştirmek için söylendiğini savunan bir yorum yapmakla yetindi. Smirnov da tüm tepkilere rağmen sözlerinden geri adım atmadığını açıkladı. 

Başrahip'in açıklamalarını savunan Synodal Kilisesi Toplum ve Medya İlişkileri Bölüm Başkan Vekili Vakhtang Kipshidze ise, Interfax'a yaptığı açıklamada Başrahip Dmitry Smirnov'un sözlerinin, kadınları rahatsız etmek için değil, erkeklerin sorumsuzluğuna dikkat çekmek için bir uyarı olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Baba Dmitri, karakteristik figüratif bir tarzda, evlilik yapmadan erkeklerle yaşamak zorunda kalan kadınların sorunlarına dikkat çekti. Papazın pastoral deneyiminin, bu gibi durumlarda erkeklerin ailevi yükümlülükler almayı reddettiklerini ve çoğu zaman sivil eşlerini sebepsiz yere bıraktıklarını ve psikolojik travmaya neden olduklarını gösterdiği varsayılabilir.”

Başrahiplere göre, “ortak hukuk evliliğini” ilan eden erkekler eşlerini eş olarak değil, onları “geçici sevinç/mutluluk” olarak görüyorlar.

 

Haber Ara