Dolar

32,3495

Euro

35,1149

Altın

2.309,28

Bist

9.079,97

Basra Körfezi'ndeki savaş davulları

İsrail’in Hayom gazetesinde Oded Granot tarafından kaleme alınan, “Basra Körfezi’ndeki savaş davulları” başlıklı makalesinde, ABD ile İran arasında çıkacak bir çatışmanın şok dalgalarının İsrail’e ulaşacağını söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-14 10:02:32

Basra Körfezi'ndeki savaş davulları

 buyuksava2

İsrail'in Hayom gazetesinde Oded Granot tarafından kaleme alınan, “Basra Körfezi'ndeki savaş davulları” başlıklı makalesinde, ABD ile İran arasında çıkacak bir çatışmanın şok dalgalarının İsrail'e ulaşacağını söyledi.

Granot'ın makalesini Türkçe çevirisi şöyle:

İsrailliler, perşembe günü ülkelerinin bağımsızlığını kutlarken; İran ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki gerilim, her iki tarafın istemediği halde savaş davullarının daha da yüksek sesle çalmasına yol açtı.

buyuksava

İRAN NÜKLEER YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ
YERİNE GETİRMEKTEN VAZGEÇTİ

Kriz sözlü bir değişim ile başladı. Amerika Birleşik Devletleri'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin birinci yıldönümünde İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani, küresel güçlere ülkesinin, anlaşmanın bir parçası olarak yükümlülüklerini yerine getirmekten vazgeçeceğini söyledi.

Bu aşamada bu daha çok İran'ın zenginleştirilmiş uranyum ve ağır su fazlalığını yurtdışına göndermeyi durduracağı anlamına geliyor.

Buna karşılık Beyaz Saray, yalnızca petrol üretimi, bankalar ve dış ticaret için değil, metal endüstrisi için İran'a ilave yaptırımlar getireceğini söyledi. Bu sektör İran'ın en iyi iş sağlayıcısı ve birçok İranlıyı işsiz bırakabilir ve bu da ülkede iç çekişmeyi artırabilir.

Ancak, iki gün boyunca Basra Körfezi'ndeki gerilimlerin artmasının arkasındaki ana etken, Pentagon'un “Abraham Lincoln” uçak gemisi ve dört B-52H bombacısını Katar'a yerleştirme kararıydı.

Pentagon'un aktardığı gibi, İran'ın kontrol ettiği Şii milislerine, Irak'ta bulunan Amerikan kuvvetlerine saldırmayı planladığı korkusu vardı.
Bu gelişmeleri yanlış okumak zor.

‘AB ÜLKELERİ, İRAN'A
KARŞI SÖZÜNÜ TUTMADI'

Bir yıl süren sert yaptırımların ardından, İran'daki Ayetullah rejimi fazlasıyla hayal kırıklığına uğradı. Bu hayal kırıklığı, ülkenin sert ekonomik krizinden kaynaklanıyor; aynı zamanda Washington tarafından uygulanan yaptırımlara rağmen Tahran'la iş yapmaya devam eden Avrupa ülkelerinin şirketlerinin sözlerini tutmamasından da kaynaklanıyor. .

Trump yönetiminin de hayal kırıklığına uğradığına şüphe yok. Yaptırımların bir etkisi olmasına rağmen, İran'ı beyaz bayrak sallamaya zorlamadılar.

İran yaptırımlara rağmen balistik füze projesini rafa koymak ve yıkıcı faaliyetlerini bölgedeki vekilleri aracılığıyla durdurmak gibi, nükleer anlaşmayı kökten değiştirmeyi kabul etmediler.

Dahası, Gazze'deki Filistinli İslami Cihat'ın davranışına ve İsrail'le yapılan son savaşa göre değerlendirebilirsek, İran yalnızca yıkıcı çabalarını arttırdı.

Tamamen Tahran'a bağlı ve tamamen finanse edilen bu terör örgütü, İran'ın emriyle öncülük ediyor. İsrail'e karşı son çatışmaların fitilini de bu örgüt ateşledi.

ABD'İN, AMACI İRAN'I YENİDEN NÜKLEER
MÜZAKERE MASASINA GERİ DÖNDÜRMEK

Basra Körfezi'ndeki gelişmeler önümüzdeki haftalarda nasıl gelişecek? Karar vermek için çok erken. İranlıların nükleer anlaşmada öngörülen yükümlülüklerinin ‘bir kısmını' iptal etme hamlesinin geri dönüşü yoktur.

Trump yönetimi, yaptığı açıklamada, askeri takviyelerinin yalnızca İran'ı bölgedeki Amerikan güçlerine saldırmaktan caydırmak istediğini vurgulayarak, yaptırımları artırma amacının İran'ı müzakere masasına geri getirmek olduğunu da sözlerine ekledi.

Tabii ki sorun şu ki, bunların yakın gelecekte ortaya çıkacak olanlardan herhangi birinin tamamen belirsiz olması. Avrupalıların, İran gaspına teslim olup olmayacağını bilmiyoruz ve İranlıların eylemlerini yeniden düzenlemeyi kabul etmeden önce Beyaz Saray'ın yaptırımları durdurmayacağına neredeyse emin oluyoruz.

‘İRAN'LA-ABD ÇATIŞIRSA, BUNUN
DALGALARI İSRAİL'E ULAŞIR'

Basra Körfezi'ndeki artan gerilimler, iki ülke arasında askeri bir tırmanış için kapıyı açar. Ayetullah rejimi, ülkenin giderek artan ekonomik durumundaki yerel isyan nedeniyle rejimin çöküşü ihtimaline bağlı olarak uranyum zenginleştirmesini yenileyebilir ve ABD ile sınırlı bir askeri çatışma riski oluşturabilir.

Eğer gerçekten bir çatışma meydana gelirse, böyle bir çatışmadan kaynaklanan şok dalgalarının bize ulaşacağını anlamamız gerekir.

1991'deki Körfez Savaşı sırasında Saddam Hüseyin, İsrail'de Scud füzelerini fırlatmıştı. İran, saldırıya uğrarsa, İsrail'e karşı Gazze'de Filistinli İslami Cihad ve Lübnan'da Hizbullah da harekete geçebilir.

Haber Ara