Dolar

32,5475

Euro

34,8267

Altın

2.430,30

Bist

9.715,61

“Başkentler, sandıktan yükselen beyaz dumanı görmek istiyor”

'Yemenpress.org’da, Oraib Al-Rantawi tarafından kaleme alınan “Çarşıdan on hafta uzakta” başlıklı makalede, “Ülke başkentleri, ABD’de yapılacak Başkanlık seçimlerinde sandıktan yükselen beyaz dumanı görmek istiyor” deniliyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-21 09:06:01

“Başkentler, sandıktan yükselen beyaz dumanı görmek istiyor”

'Yemenpress.org'da Oraib Al-Rantawi tarafından kaleme alınan “Çarşıdan on hafta uzakta” başlıklı makalede, “Ülke başkentleri, ABD'de yapılacak Başkanlık seçimlerinde sandıktan yükselen beyaz dumanı görmek istiyor” deniliyor.

Oraib Al-Rantawi'nin Amerikan seçimleri ile ilgili makalesi şöyle:

En tehlikeli ve önemli Amerikan başkanlık seçimlerinden birine sadece on hafta kaldı. Başkentler, hiç şüphesiz sandıklardan yükselen “beyaz dumanı” görmek için bekliyorlar, her birinin kendi tercihleri var. Bu yönetimin sayfasını çevirmeye en istekli görünen ise Trump yönetiminin uyguladığı “büyük baskı” yangınlarıyla yanan Tahran'dır.

Başkanlık seçimlerinin arifesinde Washington, en büyük diplomatik ve manevi kayıplarından birini, BM'nin İran'a yönelik yaptırımlarını yenilemeye adanmış bir toplantıda ABD'nin talebi üzerine toplanan Güvenlik Konseyi'nde yaşadı. Rusya ve Çin bu kez veto yetkilerini kullanmak zorunda kalmadı, çünkü "sulandırılmış" Amerikan projesi, biri Amerikan delegesinden ve ikincisi Dominik Cumhuriyeti'nden olmak üzere yalnızca iki oy aldı.

Dostlarına ve müttefiklerine gelince, Washington'un üç büyük Avrupalı müttefiki olan Almanya, Fransa ve İngiltere de dahil olmak üzere hepsi oy kullanmaktan kaçınmayı tercih etti.

Seçim rüzgarları, Joe Biden'in ve onun başkan yardımcısı ve halefi Kamala Harris'in gemilerinin istediği yönde eserse, o zaman Tahran ile Washington arasında yakınlaşma anı gelecek ve bununla birlikte tüm bölge için büyük yankı uyandıracak. Açık krizin bir kısmı, sonuçları birçok Arap ve bölgesel başkentte, özellikle de Trump ve yönetiminin geri dönülemez bir kader olduğuna inanan bu tür anları düşünmeyenler üzerinde kötü bir şekilde sonuçlanabilecek geri tepen çözümlere tanık olacak.

Ayrıca, bu ülkeler bazı hükümetlere ve liderlere halklarına ve yakın ve uzak komşularına istedikleri gibi davranmaları için yeşil ışık yakarak, onun sonsuza kadar geçerli bir "sigorta poliçesi" sağladığını düşündüler. Bu değişecek. Daha Beyaz Saray'a ayak basmadan önce Ankara'da ve birkaç Arap başkentinde paniğe neden olan Biden'in yaptığı açıklamalarda böyle bir değişikliğin işaretlerini gördük.

Trump'ın ikinci bir dönem için geri döneceğini varsayarsak, "Trump 2" nin "Trump 1" in birebir kopyası olacağına dair bir onay yok veya bunu reddeden eden hiçbir gösterge yok. Adam, yönetiminin ilk yıllarında yaptığı şeyden farklı bir yöne giden sözler veriyor. Seçilmesinden sonraki 30 gün içinde İran ve Kuzey Kore ile bir anlaşma imzalama sözü verdi.

Bazıları seçimlerden önce imajını yeniden renklendirmek ve cilalamak için gömülü arzusundan bahsediyor. Bolton, Kasım ayından önce Afganistan'dan acil geri çekilmeleri ve hatta seçimlerden önce NATO'dan çekilmeyi bile göz ardı etmiyor.

Bazıları da Kuzey Kore ile bu tarihten önce ve sonrasında da devam edecek bir anlaşma imzalama arzusundan bahsediyor. Moskova ile bu konuda bir Amerikan-Çin anlaşmasına varılmadan önce nükleer silahların yayılmasını sınırlamak için bir anlaşma imzalamak için derin müzakereler yapılıyor ve bazıları Rusya'nın “5 + 1” grubunu ve İran'ı eski haline getirme girişiminin başarısını göz ardı etmiyor. Bu, bizi İran meselesinin ve onun farklı yönlerinin muhtemelen ilgi odağına döneceği sonucuna götürür, ancak bu sefer savaş gemileri ve uçak gemileri, suikastlar ve ajanlar ve müttefikler aracılığıyla sert saldırılar yoluyla değil, müzakereler ve diplomasi yoluyla olacak.

Washington ve Tahran nükleer anlaşmanın yeniden canlanmasından başlayarak işbirliğine dönerse, ittifakları ve öncelikleriyle Orta Doğu imajı değişecektir. Bu geri dönüş, pazarı Yemen'den Ürdün Vadisi'ne ve Lübnan'dan Libya'ya Suriye ve Irak üzerinden büyük ticaret ve yerleşim yerleri için açabilir.

Birkaç Arap ve bölge ülkesinin rollerini yerine getirmesi ve davranışlarını her zamanki gibi uygulamaya devam etmesi zor olacak.

Ufukta bölgesel ve uluslararası “anlaşmalar” ve “pazarlık” kokuları beliriyor ve Tahran'ın bundan çok kârlı çıkabileceğine, Ankara'nın ise çok az karlı çıkacağına dair göstergeler var. Arap başkentlerine gelince, eli boş çıkmaları daha olasıdır.

Kaynak: Yemen Press

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara