Dolar

32,5489

Euro

34,9830

Altın

2.422,56

Bist

9.722,09

Başkanlık yarışında Trump-Clinton önde

ABD'deki Başkanlık yarışında Trump ve Clinton'ın önde gittiği öne sürüldü...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-28 05:55:12

Başkanlık yarışında Trump-Clinton önde

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD'de kasım ayında yapılacak 58. başkanlık yarışı için devam eden ön seçim sürecinde Cumhuriyetçilerde emlak milyarderi iş adamı Donald Trump, Demokratlarda ise eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, salı günü 5 eyalette yapılan seçimlerin ardından üstünlüklerini pekiştirdiler.

ABD'de başkanlık yarışı için ön seçim süreci devam ederken salı günü Pensilvanya, Connecticut, Delaware, Maryland ve Rhode Island eyaletlerinde yapılan ön seçimler, 5 eyaletin tamamında kazanan Trump ile 4'ünde kazanan Clinton'ın rakipleri ile arasındaki farkın daha da açılmasına vesile oldu.

Önceki hafta New York eyaletindeki ön seçimleri kazanarak rakiplerine gözdağı veren Trump, salı günü 5 eyaletin tümünde ön seçimleri kazanarak adaylık için gereken delege sayısına bir hayli yaklaşmış oldu.

Trump'ın adaylık için sadece 283 delegeye ihtiyacı var

Salı günü toplam 109 delege kazanan Trump, bu sonuçlarla 954 delegeye ulaştı. En yakın rakibi Teksas Senatörü Ted Cruz ile arasındaki delege sayısı farkını 392'ye çıkaran Trump'ın Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı ile arasında sadece 283 delege kaldı.

Demokratlarda Clinton rahat

Demokratlardaki matematik hesapları ise Cumhuriyetçilere kıyasla daha netleşmiş gözüküyor. Salı günü 5 eyaletin 4'ünde kazanan ve toplamda 193 delege daha elde eden Clinton'a karşı Vermont Senatörü Bernie Sanders sadece Rhode Island eyaletini kazanarak günü 146 delegeyle kapattı.

Clinton'ın son iki haftada önce New York, ardından da Pensilvanya gibi iki önemli ve büyük eyaleti kazanması, eski First Lady'yi Beyaz Saray için adaylığa oldukça yaklaştırdı.

Trump dış politika önceliklerini açıkladı

İş adamı Donald Trump, Washington'daki bir otelde yaptığı konuşmada ABD Başkanı seçilmesi halinde ülkenin dış politikasının nasıl olacağını anlattı. Barack Obama yönetiminin dış politikasına tepki gösteren Trump, başkanlık yarışındaki Demokrat Parti aday adayı eski Dışişleri Hillary Clinton'a da ağır eleştirilerde bulundu ve "ABD'nin, dış politikasındaki pası atacağına" söz verdi.

Donald Trump, dış politika Çin ve Rusya ile iyi ilişkiler kurmak istediğini, NATO müttefiklerinden savunma için daha fazla katkı yapmasını isteyeceğini, Ortadoğu'da ise bölgesel istikrarı destekleyeceğini söyledi.

Haber Ara