Dolar

32,3809

Euro

35,2362

Altın

2.326,18

Bist

9.079,97

Başkan Ursula Von der Leyen'dan AB'ye yönelik koronavirüs eleştirilerine cevap

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizindeki tutumunun Avrupalı liderler tarafından sert bir şekilde eleştirilmesinin ardından açıklamada bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-29 08:30:50

Başkan Ursula Von der Leyen'dan AB'ye yönelik koronavirüs eleştirilerine cevap

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Alman Haber Ajansına (DPA) yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınında AB'ye yönelik eleştirilere cevap vererek, birlik içinde daha fazla dayanışma çağrısı yaptı.

Salgında AB sınırlarının açık tutulması veya AB Komisyonunun Avrupa'nın krizle mücadelesini koordine etmek için yeterli çaba göstermemesine yönelik eleştirileri reddeden Von der Leyen, AB Komisyonunun zaruri malların geçişine yönelik sınır trafiğini harekete geçirmek için çok çalıştığını belirtti.

"AB BOŞLUKTA KALDI"

"AB bu kriz nedeniyle parçalanır mı?" sorusu yöneltilen Leyen, "Bu bizim elimizde. Koronavirüs krizinde başlangıçta boşlukta hissediyorduk ama sonra hızla pozitif yaklaşım göstererek uyum içinde olduk" değerlendirmesinde bulundu.

Von der Leyen, AB ülkelerinin tek taraflı olarak sınırlarını kapatmalarının virüsün yayılmasını durduramadığına değinerek, bununla birlikte sınırların kapatılmasının birçok şirkete zarar verdiğini ve önemli tedarik zincirlerini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Şimdi her AB ülkesinin ortaklarının yardımıyla daha iyi olacağına dair artan bir farkındalık olduğunu vurgulayan Von der Leyen, "Bu yüzden bu büyük kriz Avrupa'ya bir kez daha kendini yeniden keşfetme şansı veriyor." dedi.

Von der Leyen, AB'ye üye ülkelerin AB Komisyonundan koronavirüs krizinden bir "çıkış stratejisi" ve "toparlanma planı" bulmasını istediklerini bildirerek, bunun da üyelerin kuruma güvendiklerini gösterdiğini anlattı.

AB Komisyonunun krizde herhangi bir tahvil ihracı (koronatahvil) üzerinde çalışmadığını bildiren Leyen, "Çok açık yasal sınırlar var. Biz bunun üzerinde çalışmıyoruz" ifadesini kullandı.

"VİRÜSÜ HAFİFE ALDIK"

Von der Leyen, 18 Mart'ta Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupa olarak başlangıçta yeni tip koronavirüsü hafife aldıklarını söylemişti. Von der Leyen, ''İki hafta önce ya da üç hafta önce kulaklarımıza sert, acımasız gelen tüm bu önlemlerin şimdi olması gerektiğini anladık'' ifadelerini kullanmıştı.

"BRÜKSEL'DE GARİP BİR SEZSİZLİK VAR"

Bavyera eyaletinin Başbakanı Markus Söder, 27 Mart'ta Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, koronavirüs krizinde, AB'nin ve Von der Leyen'in harekete geçmesi gerektiğini belirtmişti. Söder, "Ancak Brüksel'de garip bir sessizlik var." yorumunda bulunmuştu.

"BİRLİK DĞEİL, YILANLAR MAĞARASI"

İtalya'nın eski başbakanı ve ana muhalefet partisi lideri Matteo Salvini, "AB'den nefret ediyor ve tiksiniyorum. Birlikten ziyade, yılanlar ve çakallar mağarası. Önce virüsü yeneceğiz, sonra dönüp AB'yi düşüneceğiz. Gerekirse teşekkür etmeden ayrılacağız" ifadelerini kullanmıştı.

"AB'DEN SADAKAT BEKLİYORUZ"

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio de ülkesinin, Avrupa Birliği'nden (AB) salgının yarattığı ekonomik zorluklara karşı sadakatli bir tutum beklediğini belirtti.

"AB PROJESİNİN GELECEĞİ THELİKEDE"

İspanya'dan Başbakan Pedro Sanchez ise ortak mücadele ve yardım konusunda harekete geçmeyen Avrupa Birliğini (AB) eleştirerek, 'Avrupa projesinin geleceği tehlikede' dedi.

"AB ZAYIF KALDI"

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da Avrupa Birliği'nin koronavirüs salgınıyla mücadelede zayıf kaldığını söyledi. Salgınla mücadelede Avrupa Birliği'nin (AB) yetersiz kaldığına dikkati çeken Orban, şunları kaydetti

'Biz AB üyeleriyiz. Biz güçlü bir AB istiyoruz ama AB'nin zayıflıklarının olduğunu görmemiz lazım. Bu zayıflıklar özellikle bu salgın döneminde net şekilde görüldü. Komşularımızla ve Vişegrad Grubu Ülkeleriyle (V4: Polonya, Çekya, Macaristan, Slovakya) ayrıca görüşüyoruz ama şunu görmek gerekiyor ki yardım buralardan gelmiyor. Çin'den yardım aldık ve Macaristan'ın gözlemci üyesi olduğu Türk Konseyinden Macaristan'a yardım etmelerini istedik ve aldık da. Durum şu anda bu şekilde. Bundan bağımsız olarak hala AB üyesiyiz. Bu Batı ittifakının bir parçasıyız, burası bizim evimiz ve birbirimize yardım etmeliyiz ama görüyoruz ki içeriden yardım gelmiyor."

"AB KAĞIT ÜZERİNDE VAR"

Koronavirüs salgını nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen Sırbistan'da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de Avrupa Birliği'ni ‘yeterince dayanışma olmadığı' gerekçesiyle eleştirdi.

Koronavirüsle mücadeleyi ‘görünmez düşmana karşı savaş' olarak niteleyen Aleksandar Vucic, Avrupa Birliği'nin üye olmayan ülkelere tıbbi malzeme ihracatına sınırlama getirmesini eleştirdi.

Avrupa dayanışmasının sadece ‘kağıt üzerinde var olduğunu' söyleyen Vucic, Çin'den 5 milyon adet maske satın aldıklarını hatırlatarak “Salgın süresince Sırbistan'a yardım edebilecek tek ülke Çin” dedi.

AB LİDERLERİNDEN TELEKONFERANS TOPLANTISI

AB üyesi 27 ülkenin liderlerinin 26 Mart'ta video konferans sistemiyle yaptığı toplantıdan bir sonuç çıkmamamıştı.

Kovid-19'dan en fazla etkilenen İspanya ve İtalya, AB toplantısında diğer üye ülkelerden "açık, güçlü ve koordineli bir mali plan" talep ederken, basına sızan bilgilerde başta Almanya ve Hollanda'nın buna karşı çıktığı bildirilmişti.

"AB'de, koronavirüse verilecek ekonomik cevapta bölünme" başlığı atan İspanyol basını, "AB liderlerinin bu uzlaşmazlığa çözüm bulmak için önlerinde 2 haftalık müzakere süresi olduğunu yazdı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara