Dolar

32,3307

Euro

35,0310

Altın

2.282,61

Bist

8.974,69

Başçı: Enflasyon problemini çözeceğiz

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, gelecek 3 yıl içerisinde enflasyonu kademeli olarak düşürüp bu sorunu çözeceklerini belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-25 12:30:05

Başçı: Enflasyon problemini çözeceğiz

AA'nın haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, önümüzdeki üç yıllık dönemde enflasyonun kademeli olarak düşürüleceğini belirterek, "Artık o problemi de çözeceğiz" dedi.

Başçı, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 46. "Dünya Ekonomik Forumu"nda (WEF) AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Yarın yapılacak enflasyon görünümüne ilişkin yılın ilk toplantısı öncesinde, enflasyonla mücadele çalışmalarına değinen Başçı, şöyle konuştu:

"Orada da herkesi ikna etmemiz gerekiyor ki enflasyon Orta Vadeli Program'da bu sene sonu için öngörülen yüzde 7,5, gelecek sene yüzde 6,0, 2018 yılında ise yüzde 5'li rakama doğru ilerleyebilecek. Bunun için de gereken çaba gösterilecek ama çok boyutlu bir çaba. Tek boyutlu değil. İki tane mesaj vermek gerekiyor. Bir tanesi; enflasyonu düşürmek konusunda kararlıyız. Hükümet de kendi üzerine düşeni yapmak konusunda kararlı. 2016 yılı enflasyonla mücadelenin başlangıç yılı olacak. O daha sonra 2017 ve 2018'de devam edecek ve artık o problemi de çözeceğiz."

"Büyüme dostu, enflasyon düşürücü bir paketle birlikte ilerlenebilir"

Başçı, enflasyonda da hedefe kademeli bir şekilde, önümüzdeki üç yıllık süre içerisinde ulaşılabileceğinin altını çizerek, "Enflasyonu indirirken de ideal bir politika bileşimi uygulayarak büyüme dostu, enflasyon düşürücü bir paketle birlikte ilerlenebilir diye düşünüyoruz. Onun da kademeli olmasında fayda var. Hemen bu sene yüzde 5'e indireceğiz şeklinde değil de 2018'de yüzde 5'e gelecek şekilde, gerçekçi ama kararlı bir duruşla bunu yapabiliriz diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Enflasyonu en son noktada yüzde 5'in de altına getirebilmeliyiz"

Türkiye'nin, 2012 yıl sonu itibarıyla yüzde 6,2 ile en düşük enflasyonu gördüğünü hatırlatan Başçı, "Bu, aynı zamanda son 45 yılın en düşük enflasyonuydu. Dolayısıyla Türkiye'de bir enflasyonu düşürme süreci var ve halen devam ediyor. Enflasyonu en son noktada yüzde 5'in de altına getirebilmeliyiz. Peki bunu hemen yapabilir miyiz? Maalesef bu yıl bunu hemen yapamayacağız. Yani yüzde 5'in altına hemen getiremeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

"2018'de enflasyonun 5'li rakamları görebilmesi mümkün"

Başçı, enflasyonu hedeflenen seviyeye getirebilmek için gerekli kararlılığın bulunduğuna işaret ederek, "Şu irade var, o açıdan ben çok memnunum. Hükümetin de kesin bir kararı var. 3 yılın sonunda 5'li rakamları görebiliriz. Bunu hedefliyoruz. 2018'de enflasyonun 5'li rakamları artık görebilmesi mümkün. Bu yönde çaba göstermek gerekiyor. Bu çabayla ilgili Merkez Bankası kendi üzerine düşeni yapacak. Hükümet de kendi üzerine düşeni yapacak. Bu yönde açıklamalar net bir şekilde geldi" görüşünü paylaştı.

Haber Ara