Dolar

32,5374

Euro

34,8826

Altın

2.434,52

Bist

9.645,02

Başbuğ'dan Karlov yorumu

Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ, Rus büyükelçi Karlov cinayetini değerlendirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-21 10:22:00

Başbuğ'dan Karlov yorumu

TIMETURK|HABER MERKEZİ
MERVE KURBAN ARSLAN 

Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ, Beşiktaş ve Kayseri'de yaşanan saldırılara ve Rus Büyükelçi Andrey Karlov'a düzenlenen suikaste ilişkin açıklamalarda bulundu.

Habertürk'te konuşan Başbuğ, bu üç saldırıyı 'terör' olarak nitelendirdi.

Başbuğ, "Bu üç olayda bir terör eylemi fakat önemli olan 3 terör eyleminin 1 haftaya sığması tesadüf değil. Üçünün de koordineli planlanmış eylemler olduğunu düşünüyorum. Türkiye bu süreçten başarıyla çıkmak zorunda." dedi.

Karlov suikastine ilişkin eleştirilerde bulunan Başbuğ, "Niçin orada bir polis emniyet görevlileri olmaz? Özel güvenlik var, emniyet yok. Böyle bir faaliyetin olduğundan emniyetin bilgisinin olması lazım. Hassas bir dönemdeyiz. Bu bir hata." ifadelerini kullandı.

Başbuğ'un açıklamaları şöyle;

"BU OLAY SIRADAN DEĞİL"

"Biz bu olaya suikast diyoruz ama bu yaşanan olay sıradan bir olay değil. Suikast yapacak kişi yakalanmak ve hayatını kaybetme riski almaz. Suikastı yapan kişi ya kaçar ya da risk almaz. Bu eylem sonucunda ölmeyi göze almış. Ölmeyi istiyor. Ben buradan sağ çıkmayacağım diyor. Bunu canlı bomba eylemine getirebilirsiniz. Büyükelçiye ateşe etmeden havaya ateş ediyor. Orada polis olsa bu olayın gerçekleşmesi mümkün değil. Bu sözler onun niyetini mi gösteriyor yoksa bir yanıtlma olayı mı var?

"TEK BAŞINA YAPMADI"

Bu Rus Büyükelçisine yapılan saldırı bireysel bir olay değil. Şunu kişisel görüş olarak söyleyeyim. Bir kişinin kendi kendine düşünüp planlayıp icra ettiği bir olay olduğunu düşünmüyorum. Bir organize var. Birileri tarafından planlanmış bir olay olduğunu düşünüyorum.

"CANLI BOMBA EYLEMİ GİBİ"

Neredeyse canlı bombaya yakın bir eylem görüyoruz. Bazı göstergeler var ama haberlerden bakarak kesin budur demek doğru değil kısa bir zaman sonra istihbarat örgütleri Rusya ve Türkiye birlikte çalışacak bunlara bırakalım.

"NEDEN CANLI ELE GEÇİRMEDİK?"

Niye bunu canlı ele geçiremedik diye sormak lazım. Şu olabilir. Acaba o anda büyükelçiyi kurtarma gibi bir durum vardı acaba sağ mıydı bir an önce müdahale edilmesi karar vericilerin en çok dikkat ettiği bir etken olabilir. Acaba yaralanarak saldırgan bertaraf edilebilir miydi? Kesin bir yorum yapmak istemem. Belki büyüelçinin kurtarılma ihtimali nedeniyle böyle bir teknik kullanılmış olabilir."

BÜYÜKELÇİ SUİKASTİ

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Pazartesi akşamı Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde katıldığı bir resim sergisinde konuşma yaptığı sırada uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.

Büyükelçiyi öldüren saldırganın 1994 Aydın Söke doğumlu, Manisa Şehzadeler nüfusuna kayıtlı, Söke Cumhuriyet Anadolu Lisesi mezunu, polis meslek yüksekokulu mezunu ve halen Ankara Çevik Kuvvet Müdürlüğü'nde görev yapan ve 2.5 yıldır bu görevde bulunan polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş olduğu öğrenildi.

Olay yerinde 15 dakikalık çatışmanın ardından etkisiz hale getirilen Mevlüt Mert Altıntaş'ın FETÖ'cü olduğu ihtimali üzerinde duruluyor.

Olayla ilgili hem Türkiye hem de Rusya'nın incelemeleri devam ediyor.

2013'TE GÖREVE BAŞLADI 

Rusya Büyükelçisi Karlov, 2013 yılının temmuz ayında Ankara'da göreve başlamıştı. 


 

Haber Ara