Dolar

32,5959

Euro

34,8272

Altın

2.498,18

Bist

9.461,06

Başbakan Yıldırım: 'Fethullah Gülen bu darbenin göbeğindedir'

Başbakan Binali Yıldırım, Fethullah Gülen'in 15 Temmuz darbe girişiminin işin merkezinde olduğu yönünde hiçbir şüphe olmadığını belirterek 'Fethullah Gülen bu darbenin göbeğindedir' dedi. Başbakan Yıldırım, 17-25 Aralık'tan sonra hala uyanmamış olanları masum kabul etmediklerini söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-01 03:46:26

Başbakan Yıldırım: 'Fethullah Gülen bu darbenin göbeğindedir'
Başbakan Binali Yıldırım, Fethullah Gülen'in 15 Temmuz darbe girişiminin işin merkezinde olduğu yönünde hiçbir şüphe olmadığını belirterek "Fethullah Gülen bu darbenin göbeğindedir" dedi. Başbakan Yıldırım, 17-25 Aralık'tan sonra hala uyanmamış olanları masum kabul etmediklerini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, kahvaltıda medya kuruluşu temsilcileri ile Başbakanlık Konutunda bir araya geldi. 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasına yönelik önemli açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, YAŞ'ın yapısının değiştirilmesinden OHAL kapsamında getirilen KHK'lara, Fethullah Gülen'den Amerika'nın tavrına kadar birçok konuda konuştu.

OHAL'i millete değil, devlete ilan ettiklerini belirten Başbakan Yıldırım, AK Parti iktidarındaki darbe girişimlerinin hiç birisine pabuç bırakılmadığını, aksine AK Parti'nin daha güçlenerek çıktığını söyledi. Torununun kendisine sorduğu "Dede bu askerler niye insanlarımızı öldürüyor, bunlar bizim askerimiz değil mi?" şeklindeki sorusuna cevap veremediğini söyleyen Yıldırım, "Bu beyinsizler bu çocuk kadar, bu çocuğun idraki kadar olamadılar. Bunlar beyinlerini, kafalarını kiraya vermiş asker kılığı içindeki teröristlerdir" dedi. FETÖ terör örgütüne katılan, onlarla birlikte hareket edenlerin tespitinde de kılı kırk yaracaklarını kaydeden Yıldırım, bir sürek avına çıkılmayacağını, yaş ile kurunun birlikte yanmasına asla müsaade etmeyeceklerini belirtti.

YAŞ kararları ve KHK'larla birlikte alınan kararlarla ilgili bilgiler veren Başbakan Yıldırım, 17-25 Aralık'tan sonra hala uyanmamış olanları masum kabul etmediklerini, Fethullah Gülen'in 15 Temmuz darbe girişiminin göbeğinde olduğunu kaydetti.

"Biz OHAL'i devlete ilan ettik"

En çok merak edilen sorular arasında olan ve kamudaki izinlerin ne zaman normale döneceğine ilişkin bilgi veren Başbakan Yıldırım, darbe girişimi sonrası darbeye karışmış olan kamu personelinin kaçmasının önüne geçmek için alınan bir tedbir olduğunu söyleyerek "Bu tedbir normal memurlarımız için alınmış bir tedbir değil. Birkaç haftalık süre içinde işler normale döner. Hacca gidenler bundan muaf tutuluyor" dedi.

OHAL sürecine ilişkin de bilgi veren Başbakan Yıldırım, darbe girişimimin bastırılmasından sonra OHAL ilanına karar verildiğinin altını çizdi. Yıldırım "OHAL'in gereği olan bir takım düzenlemelere ihtiyaç vardı, bunlara yönelik kanun hükmünde kararnameler çıkartmaya başladık. Bugün itibariyle üçüncüsü çıktı. İlk kararnamede darbe teşebbüsü sırasında direnerek hayatını kaybeden şehitler ve yaralananlara şehitlik, gazilik haklarının verilmesiydi. Darbe girişimine doğrudan katılanların ilişiğinin kesilmesi, bunların hukuki olarak yargılanmaları devam ediyor ama ilk ceza olarak memuriyetlerine son verilmesi oldu. İşin içinde olanlar, bu 33 bin 73 kişi ihraç edildi. Olağanüstü darbelerde OHAL millete ilan edilir, biz OHAL'i devlete ilan ettik. Milletin selameti ve geleceği için kendimize OHAL ilan ettik. Bu süreçte devletin bekası için tekrar bir zafiyet yaşanmaması için her türlü tedbiri alıyoruz. Darbe teşebbüsünün verdiği zararların ortadan kaldırılması, sorumlularının hesap sorulması yine bu OHAL süresince devam edecek. OHALY'in sınırlı alanlarda olacağını milletimizin bilmesi lazım. Ekonomik faaliyetlerin yerine getirilmesinde en ufak bir kısıtlama ve müdahale yok, aksine ekonomiyi büyütmek için başlattığımız teşvikler, tedbirler artarak devam edecek. Mecliste birinci paket kabul edildi, ikinci paket görüşülüyor, üçüncü paket te Meclise gönderilecek"

"AK Parti iktidarındaki darbe girişimlerinin hiç birisine pabuç bırakılmadı"

AK Parti iktidarı döneminde milli iradeye, demokrasiye çeşitli kılık, görünüm altında hep müdahaleler olduğunu belirten Yıldırım "Her seferinde AK Parti bu krizi bir reforma dönüştürmeyi başardı. İlk krizimiz Cumhurbaşkanlığı seçimidir. 367 icadı karşısında 'Cumhurbaşkanını 363 milletvekili olan bir partiye siz seçtirmiyor musunuz, o halde biz de 78 milyona seçtiririz' dedik. Cumhurbaşkanının doğrudan millet tarafından seçilmesine yönelik düzenlemeyi yaptık ve hayata geçirdik. O düzenlemenin ilk cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Vesayetçiler boş durmadılar. Başka bir formatla gelmeye başladılar. Kapatma davası. Yüzde 47 oy almış ve güçlü bir şekilde iktidara gelmiş AK Parti'ye kapatma davası açtılar. Bende o kapatma davasındaki 73 kişiden birisiyim, şimdi o ölüm listesinde de ilk sıralardayız. O meselede olmayınca bu sefer yargı darbesi ile karşı karşıya kaldık. Aslında yargı darbesi FETÖ terör örgütünün ilk defa aktif olarak sahneye çıktığı bir girişimdi. Ondan önce yargıda başka bir yapılanma vardı, o yapılanmaya karşı bu FETÖ terör örgütü çatışmaya girdi. Bir anayasa değişikliği ihtiyacı doğdu. Onlarla ilgili referandum yapıldı ama ondan sonraki değişmelerde FETÖ örgütünün yargı içindeki gücünün bilenir hale geldiği bir dönemdir. Bu HSYK'nın oluşumuna yansıdı, mahkemelerde alınan kararlara yansıdı. O andan itibaren yavaş yavaş bu örgüt siyasi iradeye kafa tutacak güce eriştiğini hissettirmeye başladı. MİT Başkanının alınma girişimi, 17-25 Aralık darbe girişimi, dershanelerin kapatılma sürecinde yaşanan olay, MİT TIR'larının durdurulması ve buna benzer birçok olaylar. AK Parti 14 yıllık iktidar, bütün bu süre içinde kaç tane ciddi darbe girişimi ile karşı karşıya kalmışız. Ama her seferinde darbeden güçlenerek çıkan bir siyasi iktidardan bahsediyoruz. Geçmiş dönem darbelerinde anahtarlar teslim ediliyordu. Ceket giyiliyor, şapka takılıyor, tıpış tıpış gidiliyordu. AK Parti iktidarındaki darbe girişimlerinin hiç birisine pabuç bırakılmadı. Bizim kerametimizden ziyade milletimizin feraseti. Millet sahip çıktı. Dünyanın buna aklı ermez. Dünya bunu bütün bilimsel kriterlere koyuyor, bu darbecilerin kaybetmemesi gerektiği sonucuna varıyorlar, ama kaybettiler. Sebebi, millettir" diye konuştu.

"Hakkın gücü ve halkın gücü tankın gücünü yenmiştir, etkisiz hale getirmiştir"

"Millet yanınızda arkanızda olduğu sürece ne tankın ne topun gücü. Halkın gücü hiçbir güçle test edilemez, alt edilemez. Hakkın gücü ve halkın gücü tankın gücünü yenmiştir, etkisiz hale getirmiştir" diyerek darbe girişimini özetleyen Yıldırım darbecilerin bir kez daha boylarının ölçüsünü aldıklarını kaydetti. Yıldırım "Ama sürekli bizim sürekli darbelerle uğraşacak halimiz yok. Sürekli iş yapıyoruz. Boş durmadık, sürekli reform, sürekli hizmet. Türkiye'nin 14 yılda eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, sosyal devlet anlayışında, büyümede, kalkınmada, sanayide, teknolojide, savunma sanayinin millileştirilmesinde geldiği nokta ortada. Bu tip demokrasiye karşı darbe girişimlerine rağmen hem onları yaptık, hem de bu darbecilere dersini verdik. Geçmiş dönem iktidarlarından AK Parti iktidarının farkı budur. Kriz yönetimindeki feraseti ve başarısıdır. Her seferinde bir mukayeseli üstünlüğü değil, mutlak üstünlüğü esas aldık. Mukayeseli üstünlük ne? 'Adamın şu kadar teyyaresi var havada, şu kadar tankı, zırhlı aracı var Yahu siz aklınızı mı yediniz nasıl başa çıkacaksınız.' Mutlak güç halkın gücüdür, hakkın gücüdür. O güç meydana indiği zaman diğerlerinin hiçbirinin önemi olmadığını gördük. Bu inanç karşısında hiçbir silah iş görmez arkadaşlar. Onun için bu aziz milletle bir kez daha gurur duyduk, onur duyduk. O gece tankların, topların, bombaların, helikopterden taramalara göğsünü siper eden bütün şehitlerimiz bir kez daha rahmetle şükranla anıyorum. Her bir polisimizi, vatandaşlarımızı alnından öpüyorum. Hakikaten büyük iş gördüler" şeklinde konuştu.

"Bunlar beyinlerini, kafalarını kiraya vermiş asker kılığı içindeki teröristlerdir"

Darbenin nasıl bastırıldığının özetinin belli olduğunun altını çizen ve "Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız çok net bir duruş ortaya koydu. 'Bizi öldürürsünüz ama yolumuzdan döndüremezsiniz. Biz milletimizin emanetini size teslim etmeyiz' dedi. Biz de hükümet olarak kararlılığımızı ortaya koyduk. Dedik ki 'bir dakika arkadaş kimsin sen. Hangi hakla milletin iradesine el uzatıyorsun' dedik ve milleti göreve çağırdık. FETÖ darbecileri göreve çağırdı, biz de milleti göreve çağırdık. Sonuç ortada" açıklamasında bulunan Binali Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz bölgemizde demokrasiyi en iyi şekilde uygulamaya çalışan, bir yanımızda doğu, bir yanımızda batı medeniyetlerini kültürlerini birleştirerek bölgede bir istikrar unsuru olan ülke Türkiye. Türkiye'nin artık bu gerek bölücü terör, gerek diğer isimler altındaki terör yapılanmalarının enerjisini azaltmasına artık izin vermememiz lazım. Onun için bu süreci acı yaşadık, hakikaten milletçe her bir şehidimizin destansı bir öyküsü var. Her bir gazimizin o gün milletin evinde, Külliyedeki kongre binasında yaşadıklarımız hakikaten sözün bittiği yer. Bakanlar Kurulu toplantısında biraz laflar boğazıma düğümlendi, hakikaten torunuma cevap veremedim. O kadar acze düştüm ki 'dede bu askerler niye insanlarımızı öldürüyor, bunlar bizim askerimiz değil mi?' Bu beyinsizler bu çocuk kadar, bu çocuğun idraki kadar olamadılar. Bunlar beyinlerini, kafalarını kiraya vermiş asker kılığı içindeki teröristlerdir. Başka izahı yok. O kadar büyük zarar verdiler ki ülkeye, asırlık Silahlı Kuvvetlerimize, tarifi imkansız. Ama milletimiz şunu iyi bilsin, bizim Silahlı Kuvvetlerimiz dünyanın en güçlü orduları arasında ilk birkaçı içinde yer alıyor. Bu ordunun bu ve buna benzer olaylarla itibarının yok edilmesini asla ve asla tasvip etmeyiz. Asker kılığındaki teröristlerle Silahlı Kuvvetlerimizi, ülkesini, vatanını, milletini, bayrağını seven subaylarımızı, askerlerimizi birbirinden ayırt etmemiz lazım. İkisi tamamen farklı şey."

"Bir sürek avına çıkmayacağız"

İntikam duygusu ile değil adalet ile hareket edileceğini belirten ve darbecilere şehitlerin ve gazilerin hesabını soracaklarını belirten Yıldırım "FETÖ terör örgütüne katılan, onlarla birlikte hareket edenlerin tespitinde de kılı kırk yaracağız. Bir sürek avına çıkmayacağız, elimizdeki sağlam verilerle hareket edeceğiz. Yaşla kurunun birlikte yanmasına da asla izin vermeyeceğiz. Bu çok titiz bir çalışma gerektiriyor. Bu dönemler karambol dönemidir. Birbirlerine karın ağrısı olanlar piyasaya çıkar, haksızlığa neden olabilirler. Onun için Başbakanlıkta kriz merkezi kurduk, bakanlıklarda kurullar oluşturuldu. Açığa alınlarla ilgili titiz bir çalışma yürütülüyor. Bunlar içinde mutlaka haksız yere işlem gören olmuş olabilir, bunlar yeni baştan ele alınacak, haklı ile haksız, suçlu ile suçsuz birbirinden ayırt edilecek" dedi.

"KHK'lar ile alınan önlemler"

Kanun hükmünde kararnamelere ilişkin açıklamalarda bulunan ve neleri içerdiğini açıklayan Yıldırım "Şehit ve gaziler düzenlemesi vardı. Bu darbeye karşı koyan vatandaşlarımıza. Onların şehitlik, gazilerin de gazi haklarından yararlanması. İki tane meydan yapıyoruz Çanakkale Şehitler anıtı gibi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsünün Anadolu tarafındaki çıkışına bir şehitlik yapıyoruz. Bir de Beştepe ile Jandarma Genel Komutanlığı arasındaki devlet mezarlığı ile Millet Camisi arasındaki bölüme yine bir şehitler anıtı, bölgesi yapıyoruz. 15 Temmuz şehitlerimizin adını ölümsüzleştirmeyi hedefliyoruz. FETÖ terör örgütü ile doğrudan ilişiği, ilişkisi olan, bizzat terör örgütünün faaliyetlerine çeşitli şekilde katkı sağlayan hastaneler, sağlık tesisleri, okullar, vakıf ve dernekler, sendikal organizasyonlar var. Bunların tamamı kapatıldı, varlıkları vakıfsa Vakıflar Genel Müdürlüğüne, değilse Maliye hazinesine devredildi. Bir şeye dikkat edildi, buradan hizmet alanlar mağdur edilmedi, hizmeti verenler değişti. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK devreye girdi ve sistem tıkır tıkır işliyor. O terör örgütünün elinden bunlar alınmış oldu. Bunların kazandığı alın teri ile akıl teriyle elde ettikleri şey değil, cennet vaat ederek toplanan himmet parasından, milletin sadakasını sermaye yaparak elde ettikleri şeyler, bunlar şimdi millete dönmüş oldu. İkinci KHK'da bunların doğrudan haber kanalları, ajanslar, gazete, televizyon, radyo yayınevleri kapatıldı. İlk KHK'da gözaltı süresi uzatıldı. İkinci KHK'da Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatını İçişleri'ne bağladık. Aslında bu yarım yamalak bağlıydı. Tam anlamıyla bu KHK'da bağlanmış oldu. Yani A'dan Z'ye personellerin alımı, terfisi, tayini, görev değiştirmeleri her şey İçişleri Bakanı, yerine göre Başbakan, EGM Teşkilat yapısı, personel tefriki nasılsa aynı hale dönüştü. Sahil Güvenlik de benzer şekilde Rütbeleri devam ediyor. Jandarmanın, Sahil Güvenlik'in tayin terfisi YAŞ ile gitmiyor. İlk denemesini 28'inde yaptık mesela, Jandarmayı, Sahil Güvenlik'i görüşmedik. Jandarma bu değişimden sonra görevlendirmelerini tamamlamış, herkes görevinin başına gitmiştir. Bu hafife alınabilir ama çok büyük bir reformdur. Jandarma ve Sahil Güvenlik bir kere terörle mücadelede çok daha etkin, çok daha hızlı hareket edecek. Çünkü karar mekanizması, hiçbir tereddütte yer verilmeyecek şekilde netleşmiştir. Önceden de İçişleri'ne bağlı ama sizin sicil notunuzu başkası veriyorsa gerçekte işin sonunda oraya bağlı gibi oluyor, çok sürdürülebilir bir iş değildi, düzeldi şimdi. Teoride bağlıydı, uygulamada da bağlı hale geldi. Gerek bir yandan polis bin yandan jandarma, onların görev alanları, sanki aynı bünye içerisinde birbirine yabancı iki kuruluş, bu kalktı ortadan. İçişleri Bakanlığı kime nerede görev verecekse onun kararını verecek ve uygulamaya geçecek. OHAL'e yönelik bir düzenleme değil, süreklilik arz eden bir düzenlemedir. 'Jandarma ve Sahil Güvenliğin personel kaynağı nereden olacak?' sorusu sorulabilir. 3'ncü KHK ile buna da çözüm getirdik. Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi kurulmasına karar verdik. Bir de polis akademisi var. Liseden, dengi okullardan kaynağımız üniversitelerden buraya gelecek, burada gerekli eğitim pratik eğitimleri alacaklar. Kaynak FETÖ'nün kaynağı değil, milletin evlatları. Alıyorlar beyinleri formatlıyorlar, bu kurumlara gönderiyorlar. Artık buna son veriyoruz. Aziz milletin asil evlatları istediği alanda görev alabilecek. Oyunlarla, soru çalmalarla, sağlık raporları oyunlarıyla, suç isnatlarıyla önleri kesilmeyecek. Çalışan, gayret eden istediği yere gelecek. Örneği burada, biz Anadolu'da mütevazi milletin evlatlarıyız. Önümüzde engel yok. Bu her alanda olabilecek. Demokrasinin de güzelliği bu zaten, herkese aynı imkanları, fırsatları vermesidir" diye konuştu.

Bugün yürürlüğe giren KHK'nın TSK'nın 150 yıldır yapmaya çalıştığı değişimin, dönüşümün, reformun tamamlandığı bir süreç olarak görülebileceğini belirten Yıldırım "Malum dünya değişti, tehdit öncelikleri değişti, tehdit türleri değişti. Tehdide karşı savunma teknikleri değişti, caydırıcılıkla ilgili ihtiyaçlar ortaya çıktı. Siber saldırılar, normal konvansiyonel saldırıların, tankın, topun bombanın oluşturduğu saldırılardan daha yakın tehdit haline geldi. Buna göre tabi Silahlı Kuvvetlerin kendini yenilemesi lazım. Mutlaka asli işine yoğunlaşması gerekiyor. Mevcut yapıda Silahlı Kuvvetler harbe hazırlık, caydırıcılık, güvenlik gibi konuların yanı sıra başka bir sürü ilgisiz, ilgili mevzularla da meşgul olmak zorunda kalıyordu. Şimdi enerjisini azaltan bu yapıları Silahlı Kuvvetlerden ayırdık" şeklinde konuştu.

"YAŞ'ın yapısını değiştirdik"

YAŞ'ın yapısının değiştiğini belirten ve bu konuda bilgilendirme yapan Yıldırım "Önceki değişiklik 'YAŞ'ın başkanı Başbakan'dır', önce de öyleydi ama YAŞ'ı toplama işi Genelkurmay'daydı. Önceki kararnamede 'Başbakan, yani başkan yılda bir kereden az olmamak üzere YAŞ'ı toplar' şeklinde değiştirmiştik. Şimdi yapıyı değiştirdik. Yapıda önceden Başbakan başkan, Milli Savunma Bakanı üye, diğer üyeler de Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, orgeneraller, oramiraller falan. Şimdi Jandarmayı İçişleri'ne bağladığımız için jandarma komutanı zaten çıkıyor, çıkmak zorundaydı. Onun yanı sıra Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanlarından oluşuyor. Sayı olarak 14'ü buluyor. 14'ün 4 tanesi asker, diğerleri sivil. Sekretarya Genelkurmay 2. Başkanı idi, şimdi sekreterimiz Milli Savunma Bakanımız. Büyük yükten kurtarıyoruz herkesi. Genelkurmay'ın Cumhurbaşkanına bağlanması daha doğru olur diye düşünüyoruz. Diğer partilerle görüşüp anayasa değişikliği konusu..." ifadelerini kullandı.

"Harp Akademileri de kapatılıyor"

FETÖ terör örgütünün en büyük kaynağının askeri okullar olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Maalesef yıllardır burayı ele geçirmişler ve burada güçlerini tahkim etmişler. Orta, lise seviyesindeki bütün okullar kapanıyor. Bunlar neler? Kuleli Askeri Lisesi, Işıklar, Maltepe, Deniz Lisesi, Astsubay Bando Hazırlık Okulu. Bütün lise seviyesindeki okullar kapatılıyor. Buradaki öğrenciler de muadil liselere dağıtılıyor. Onları sivil liselere girerken aldıkları puanlar dikkate alınarak dağıtılacak. Bunlara bir kolaylık getiriyoruz, bunlar girerken tazminat imzalıyorlar, onu almayacağız, almadığımız gibi bugüne kadar atılanların da tazminatlarını affediyoruz. Bu büyük bir toplumsal problemdi. Ödeyenler geçti artık. Bu ciddi bir sorun, imzalamış bir şekilde devam edememiş, atılmış. Tazminatını ödemeyenlere bir kolaylık yapıyoruz. İkinci olarak bir Milli Savunma Üniversitesi kuruyoruz, kurduk. Bunun bünyesinde Kara, Deniz ve Hava Harp Okulu olacak, ayrıca astsubay meslek yüksekokulları ve lisans üstü eğitim amacıyla enstitüler olacak. Kurmaylığa gitmek isteyenler buraya gidecek. Harp Akademileri de kapatılıyor. Ayrıca kurmayların da akademileri olmayacak. Milli Savunma Bakanının önerdiği rektör adayları arasından Başbakan 3 tanesini seçecek, Cumhurbaşkanımız bir tanesini atayacak. Profesör de olabilir, general de olabilir. Atama şeklini de biraz YÖK'ün sistemine benzettik. Silahlı Kuvvetler bünyesindeki bütün hastaneler, GATA Sağlık Bakanlığı'na devrediliyor. GATA Eğitim Hastanesi, askeri hastaneler, Silahlı Kuvvetler Sağlık Hizmet Birimleri Sağlık Bakanlığına devrediliyor, ancak GATA'ya bağlı yükseköğretim bilimleri, Sağlık Bilimleri Üniversitesine bağlanıyor. Askeri tabiplik yok, bütün her şey Sağlık Bakanlığı ile yapılacak sözleşmeye göre Sağlık Bakanlığı'ndan hizmet alınacak. Diğer değişiklik, Silahlı Kuvvetlerin elinde tersaneler, fabrikalar, sanayi kuruluşları var. Bunları Milli Savunma'ya devrediyoruz. Genelkurmay sadece asli işiyle uğraşacak. Milli Savunma Bakanlığı yeniden yapılandırılıyor arkadaşlar. Bakanlık bağımsızlığını kazanmış vaziyette. Vesayetten kurtuluyor. Bunun kapsamı çok geniş. Bir özel kalemini dahi alamayan bakandan, tepeden tırnağa bütün askeriyenin personelini alan bakana geldik. 9 tane genel müdürlük kuruluyor, 5 tane müsteşar yardımcısı, daire başkanlıkları, şube müdürlükleri, Ulaştırma Bakanlığı'ndan daha büyük bir bakanlık haline geldi şimdiden"

"Orgeneral rütbesi alan herkes Genelkurmay Başkanı olma yolu"

Askeri yargıda yapılan değişikliklere ilişkin "Askeri hakimlerin disiplin, özlük işlemleri Milli Savunma Bakanlığı'na geçiyor. Oradaki disiplin işlemlerini Milli Savunma Bakanlığı yetkisine geçiyor. İkinci aşama, diğer partilerle görüşeceğiz. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Yargıtay'ın kaldırılması konusu var. O yapılıncaya kadar disiplin, özlük işlemleri savunma bakanlığına geçmiş oluyor. Askeriye disiplin işleri konusunda bir yargılama olacak" açıklamasında bulunan Başbakan Yıldırım, Askeri Yüksek İdari Mahkemesinde görevli kurmay üyelerin yerine sınıf subaylarının da görevlendirilmesi mümkün hale geldiğini belirterek, YAŞ'ın rutin Ağustos şurası olmaktan çıktığını, devir teslimlerin de Ağustos sonunu beklemeden gerçekleştiğini kaydetti. Yıldırım "Bazı kuvvetlerde yarıdan fazlası sınıf subayları olan, hatta astsubaylıktan general olan var. Gözaltı falan yok. Astsubaylıktan general olan 2 kişi var, bu Silahlı Kuvvetler tarihinde bir ilktir. Komuta kademesinde değişiklik oldu, kuvvet komutanları Milli Savunma Bakanına bağlandı. Kuvvet komutanlıkları diğer kanunlarla, Genelkurmay Başkanlığı'na verilen görev ve yetkiler saklı kalmak şartıyla. Askerlikle ilgili Genelkurmay'ın kanunları var. Bu tip görevlerde yine Genelkurmay ile birlikte hareket edecekler ama kuvvet komutanlarının atanması konularda müşterek hareket edecekler. Burada da böyle bir düzenleme var; 'Cumhurbaşkanı ve Başbakan gerekli gördüklerinde kuvvet komutanlıkları ile bağlılarından doğrudan bilgi alır ve doğrudan emir verir, verilen emir herhangi bir makamdan emir almaksızın yerine getirilir.' Burada irade ve idare sınırlarının çizilmesi demektir. Sağlık raporları ile statü değişikliği ile mağdur edilen personele yeniden dönüş hakkı geliyor. 'Genelkurmay Başkanlığı kuvvet komutanları arasından seçilir' maddesini, 'generaller, oramiraller ve orgeneraller arasından seçilir' şekline getirdik. Orgeneral rütbesi alan herkes Genelkurmay Başkanı olma yolu" dedi.

Ordudan atılanlarla birlikte general sayısının düşmesinden sonra yerlerinin doldurulup doldurulmayacağı sorusuna cevap veren Yıldırım "Çok adam çok işi değildir. Çok adam az demektir, süreçlerin yavaşlaması demektir. Silahlı kuvvetler gelişen teknoloji, tehdit türlerine göre uzun zamandan beri yeniden yapılanma hazırlıklarını yapıyordu. Bu yaşadığımız kötü süreçten bir hayır doğdu. Bunu hızlandıracaklar, profesyonelleşmeye, asli işlerine daha fazla kafa yoracaklar. Sadece konvansiyonel savunma, harp teknikleri değil, caydırıcılığı esas alan, modern teknolojiyi, bilişimi esas alan bir savunma konseptine geçmiş olacaklar. Burada askere, silahaltına alma işi devam edecek. Orada bir aidiyet oluşması lazım ama bunun sadece askerlik iklimine alışmak, onun ötesinde bir rolü olmaması lazım. Onu da ayrıca değerlendireceğiz. Şu anda onun kararını vermiş değiliz. Muhtemelen süreler daha kısalacak, sayı azalacak. Jandarma belirli bir takvim içerisinde silahaltına alınmış, askerlik hizmetin yapan hiçbir askeri terörle mücadelede, güvenlik işinde çalıştırmayacağız. Uzman ordu. Kadro ihtiyacı azalıyor, harp okulları kapatılıyor, MSB yeniden yapılandırılıyor" diye konuştu.

"17-25 Aralık'tan sonra hala uyanmamış olanları masum kabul etmiyoruz"

FETÖ'nün siyaset kurumuna sızıp sızmadığına ilişkin ise esprili bir cevap veren Yıldırım "Burada yok" dedi. Yıldırım "Bu çok müşkül bir meseledir. Ama burada biz ölçüyü şöyle koyuyoruz; 17-25 Aralık'tan sonra hala uyanmamış olanları masum kabul etmiyoruz. Ondan sonra artık orası operasyonel bir şey. 17 Aralık buranın bir terör yapılanması olduğunun ortaya çıktığı tarihtir. Ondan sonra bunlara verilen destek hiçbir şekilde masum görülemez ve masum gibi muamele edilemez. Önceden hepimiz verdik" şeklinde konuştu.

"Fethullah Gülen bu darbenin göbeğindedir, merkezindedir"

İstihbarat ile ilgili yeniden yapılanma ihtiyacına ilişkin soruya cevap veren Yıldırım "Bu da gündemimizde var. Model için erken, olgunlaşınca söylerim" açıklamasında bulunduktan sonra, 15 Temmuz darbe girişiminde lider kadrosunun kimlerden oluştuğunun sorulması üzerine "Elde bilgiler var ama bunları ortaya çıkarmak yargının işidir. Biz onların yerine kalkıp 'darbeyi şunlar bunlar yaptı' dememiz doğru olmaz. Bildiklerimiz var, bizim bildiğimizden daha ziyade yargının tespitleridir, ona itibar etmemiz lazım. Artık Fethullah Gülen'in işin merkezinde olduğu yönünde hiçbir şüphe yoktur. Orada bir tereddüt oluşturmaya çalışanlar boşuna gayret gösteriyorlar. Fethullah Gülen bu darbenin göbeğindedir, merkezindedir. Bir numarası mıdır, yoksa bir A'mıdır nedir onu bilemem" diye konuştu.

"Adam bir laf söyledi, ertesi gün yaladı"

ABD Genelkurmay Başkanının kendisinden de randevu istediğini belirten Yıldırım, "Kimseden bir şey beklediğimiz yok. Arkadaşlar zevzekliğin tarifesi yok ki yani. Adam bir laf söyledi, ertesi gün yaladı 'ben söylemedim' diye. Biz ona itibar etmek zorundayız. Ben ona cevabımı verdim 'bu bir itiraf mı acaba' dedim, Sayın Cumhurbaşkanımız çok sert tepki ortaya koydu. Bakalım Genelkurmay Başkanı ne anlatacak yarın, bir de onu dinleyelim Bizim ABD stratejik ortağımız. Biz onların resmi açıklamalarına itibar ederiz. Bizim dostluğumuzu sorgulatacak bir pozisyona düşmesini istemeyiz. Fethullah Gülen konusundaki şu 15 Temmuz'a kadar ayak sürüme işine devam ederlerse 15 Temmuz'dan sonraki olaylar ayan beyan ortadayken o zaman iş başka bir yere gider onu söyleyeyim. Ben Joe Biden'a söyledim. Söylediğim, 'bu 15 Temmuz'dan sonra delil falan bunu bırakın' dedim. 'Ne delili, adam darbe yapmaya kalkıyor, hala delil istiyorsunuz' dedim" şeklinde konuştu.

Haber Ara