Dolar

32,3694

Euro

34,9494

Altın

2.325,68

Bist

9.089,47

Başbakan Yıldırım'dan 5 ile doğalgaz müjdesi

Başbakan Binali Yıldırım, '2023 yılına kadar enerjideki dışa bağımlığımızı azaltacak projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-07 17:05:36

Başbakan Yıldırım'dan 5 ile doğalgaz müjdesi

Ajanslarda yer alan habere göre; Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni'nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "5 milyar dolar tutarında üretim tesisleri ülkemize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

Bugün 158 yeni enerji üretim tesisinin toplu açılışını gerçekleştiriyoruz. 5 milyar dolar tutarında üretim tesisleri ülkemize hayırlı uğurlu olsun.

Enerji ile ilgili kurulu kapasitemizin 2,5 kat artmasının anlamı şudur; Türkiye büyüdü. Türkiye büyümeseydi geçtiğimiz 14 yıl içinde alternatif enerji kaynakları ne de kapasitenin bu ölçüde büyümesinden söz edebilirdik.

Kurulu gücümüzün büyümüş olması çok önemli ama bu büyümenin şekli daha önemli. Orada da 10 yıl önce devletin yapıp işlettiği enerji tesisleri toplamından yüzde 65'ten fazlayken yüzde 35'in altına düşmüştür. Kamu özel sektör işbirliği en güzel uygulanan model olarak kendini ispat etmiştir.

"2023 YILINA KADAR DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ AZALACAK"

Kıt kaynakları kullanmadan özel sektörün imkanlarıyla kapatılmış bu alanda Türkiye enerji arz güvenliği bakımından önemli bir konuma yükselmiştir. Hükümetimizin gündeminde enerjide çeşitliliği artırmak vardır. Enerjide hala büyük oranda dışa bağlı bir ülkeyiz. 2023 yılına kadar enerjideki dışa bağımlığımızı azaltacak, çeşitliliğimizi artıracak projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.

Nükleer enerji santralleri bu bağlamda en önemli projeler arasında yer alıyor. Kömür olarak zengin bir ülkeyiz. Yerli kömürle enerji üretmek cari açığımıza katkı sağlayacak. Bununla ilgili bazı teşvik ve tedbirleri almış durumdayız. Termik santral kuracaksanız bunu yerli kömürle yapmanız halinde kolaylıklar sağlanacak. Yerli tesisin kurulması teşvik edilmiş olacak.

"BUNDAN SONRAKİ PROJELERE HIZ VERECEĞİZ"

Rüzgar güneş ve alternatif enerji kaynaklarıyla çeşitliliğimizi artırma yönünde bundan sonraki projelere hız vereceğiz. Dün Erzincan Üzümlü ve diğer 40 ilçemize doğalgaz bağlantısını gerçekleştirdi. Hali hazırda 76 ilimizde doğalgaz var. 2018 yılına kadargeride kalan 5 ilimizi de doğalgazla buluşturacağız.

Sadece iller değil ilçelere de doğalgaz bağlantısını bağlamaya ve doğalgaz vermeye devam edeceğiz. Sabit iletim hatlarıyla her ilçeye doğalgaz vermemiz kolay olmayabilir. Taşınabilir yöntemlerle doğalgaz bağlantısını mümkün kılacağız.

Haber Ara