Dolar

32,3364

Euro

35,1970

Altın

2.247,20

Bist

8.718,11

Başbakan Yıldırım canlı yayında

Başbakan Binali Yıldırım: (4)- '(Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi) Cumhurbaşkanımız icranın nasıl oluşacağını yarın (bugün) açıklayacak. Çok detaylı bir çalışma yapıldı. Kimin görevi ne olacak, hangi sorumluluklar hangi bakanlıklarda olacak? İstişari kurullar var. Bütün bu yapı çok geniş katılımlı bir ekiple çalışılıyor'- '(OHAL'in kaldırılması) Sayın Cumhurbaşkanımız çok net bir şekilde kalka

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-06-21 02:31:03

Başbakan Yıldırım canlı yayında
Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin, "Cumhurbaşkanımız icranın nasıl oluşacağını yarın (bugün) açıklayacak. Çok detaylı bir çalışma yapıldı. Kimin görevi ne olacak, hangi sorumluluklar hangi bakanlıklarda olacak? İstişari kurullar var. Bütün bu yapı çok geniş katılımlı bir ekiple çalışılıyor." dedi.

Yıldırım, CNN Türk'te yayınlanan "Seçime Doğru Özel" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olacağız. Uzaktan izlemeyeceğiz, MHP de elinin taşın altına koyacak." sözleriyle ilgili bir soru üzerine Yıldırım, güçlü Meclis için Cumhur İttifakı'nı sürdüreceklerini, ortak cumhurbaşkanı adayına sahip olduklarını, yeniden seçildikten sonra ekibini nasıl kuracağının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın takdirinde olduğunu, bu konuda bir sınırlama bulunmadığını vurguladı.

- OHAL'in kaldırılması

Olağanüstü halin (OHAL) kaldırılması konusunda Bahçeli'nin "FETÖ'nün, PKK'nın kökü kazınmadan OHAL'in kaldırılmasını doğru bulmam." sözlerinin hatırlatılması üzerine Yıldırım, şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanımız çok net bir şekilde kalkacağını açıkladı zaten. Normal şartlarda zaten 17 Temmuz itibarıyla uzatma süresi doluyor. 17 Temmuz'dan sonra yeni hükümet uzatma teklifi vermeyince otomatik olarak kalkmış olacak. Terörle mücadelede bir zaaf olmaz. FETÖ'cülerin çoğu ya tutuklu ya hükümlü, geri kalan mücadelede de elimizde yeterince hukuki zemin var. Bir sıkıntı yaşayacağımızı zannetmiyorum. Meclis'te yetki kanunu da çıkardık. İlave tedbirler alınacaksa terörle mücadeleyle sınırlı olarak onları da çıkarma şansımız var. Hiçbir şekilde terörle mücadelede bir zaaf söz konusu olmaz. Bahçeli'nin hassasiyeti terörle mücadeleyle ilgili. Öyle bir risk de ortadan kaldırılınca bakış farklılığı kalmayacak demektir."

Yıldırım, 25 Haziran'da ne yapacağına ilişkin, sonuçlar belli olduktan sonra kendisini hafiflemiş hissedeceğini, üstünden büyük bir sorumluluğun kalkmış olacağını, hedeflerini tayin edilen sürede gerçekleştirmiş bir başbakan olarak görevi gönül huzuruyla teslim etmenin mutluluğunu yaşayacağını belirterek, torunları ve çocuklarıyla bir araya geleceğini, onlarla hasret gidereceğini ifade etti.

- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi

Başbakan Yıldırım, "Yeni sistem nasıl olacak?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Onların hepsi çalışıldı, bir detay kalmadı. 16 Nisan referandumundan bu yana uyum çalışmaları yapıldı. Cumhurbaşkanımız icranın nasıl oluşacağını yarın (bugün) açıklayacak. Çok detaylı bir çalışma yapıldı. Kimin görevi ne olacak, hangi sorumluluklar hangi bakanlıklarda olacak? İstişari kurullar var. Bütün bu yapı çok geniş katılımlı bir ekiple çalışılıyor. Ramazan boyunca gündüz toplantılarından sonra sahura kadar uyumla ilgili toplantıları da gerçekleştirdik. Hiçbir tereddüde mahal vermeyecek şekilde seçimlerin sonuçları ortaya çıktığından itibaren görev devir teslimine kadar geçen sürede buradaki bazı çıkarılması gereken Bakanlar Kurulu kararları var. Yetki kanununa dayalı olarak onları çıkaracağız."

"Kabinede yer alıp almayacağı" sorulan Yıldırım'a, "isminin TBMM Başkanlığı için geçtiği" hatırlatıldı.

Şu an için 24 Haziran'dan başka bir şey düşünmediğini, seçimler başarıyla sonuçlandıktan sonra bu duruma bakılacağını dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar hiçbir göreve talip olmadım. Bundan sonra da talip olma durumum yok. Partim nasıl bir görev veriyorsa ben o görevi büyük aşkla -benim için onurdur- yaparım. Milletimizin vereceği her türlü sorumluluğu yaparım. İzmir'den milletvekili adayıyım. İzmirliler tekrar bana güvenlerini gösterip seçtikten sonra birinci derecedeki işim İzmir'e daha çok zaman ayırmak. Hemşehrilerimizin konularına, İzmir'in sorunlarına daha fazla zaman ayırma fırsatım olacak."

Türkiye'nin gelecek yıllarda odaklanacağı beş stratejik sektör ve konulan hedefler hakkında bilgiler veren Yıldırım, tarım konusunda bir cumhurbaşkanı adayının "6 yılda Türkiye'yi tarımda ihracat yapan ülke haline getireceğiz." dediğini anımsattı.

Yıldırım, "Başka bir ülkede mi yaşıyor? Türkiye tarım ihracatı yapan, Avrupa'da tarımda birinci olan bir ülke. Burada da 34 milyar dolar bir gayrisafi hasılaya katkı öngörüyoruz. 1 milyon 200 bin istihdam öngörüyoruz. Türkiye olarak en büyük 10 gıda ihracatçısı arasına gireceğiz." diye konuştu.

(Sürecek)

Haber Ara