Dolar

32,3539

Euro

35,0380

Altın

2.328,09

Bist

9.079,97

Başbakan Yardımcısı Şimşek: (3)

Başbakan Yardımcısı Şimşek: (3)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-16 15:22:58

Başbakan Yardımcısı Şimşek: (3)
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Avrupa ile entegrasyonu daha da güçlendireceğiz. Eski AB'nin tam üyeliğini kısa vadede belki başarırız. Çünkü eski Avrupa'da parasal, siyasi bir birlik yoktu, ekonomik birlikti. Ekonomik birlik anlamında Türkiye, tam üyelik sürecinin şu anda çok önemli bir dönüm noktasında" ifadelerini kullandı.

Şimşek, Bloomberght-Habertürk TV ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde özellikle Cizre ve Silopi'deki operasyonlar ve bunun yatırımlara etkisine dönük bir soru üzerine Şimşek, dünyanın hiçbir demokrasisinin silahların gölgesinde yaşamını sürdüremeyeceğini söyledi.

Türkiye'nin 30-40 yıldır bu tehditler ve risklerle karşı karşıya olduğunu belirten Şimşek, bunun yeni bir durum olmadığını ifade etti.

Ülkenin 12-13 yılda inanılmaz mesafe katettiğini ve kardeşlik hukuku, her türlü temel hak ve özgürlük gibi alanların açıldığını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Buna rağmen silaha, şiddete, teröre ne gerek var? Şimdi o nedenle bugünkü ve bundan sonra devam edecek bu operasyonlar olmazsa olmazdır. Çünkü bu operasyonların amacı Kürt kardeşlerimizin temel hak ve özgürlüklerini yani yaşam, seyahat, eğitim gibi kullanmasının bir ön koşuludur. Şehirlere eşkıya inecek olur mu öyle bir şey? O nedenle bu mücadeleyi yapacağız ve çok güçlü bir şekilde yapacağız ve devam edecek. Çünkü sandılar ki bu seçim öncesi başlatılan seçime yönelik bir kampanya. Yok öyle bir şey. Biz uzun bir süre 'temel ve hak özgürlükler noktasında varsa eksiklikler onları tartışalım, bunun zemini Meclis' dedik, 'siyaset' dedik. Bütün bu alan açıldı ama şiddet ve demokrasi birlikte yürümez"

-"İnanıyorum ki, bölgede tekrar huzur ve yatırım ortamı olacak"

Şiddetin mutlaka yok edilmesi gerektiği vurgulayan Şimşek, bunun tek bir kaynağı bulunduğunu, onun da terör örgütü olduğunu söyledi. Vatandaşın da bunu desteklemediğini anlatan Şimşek, o nedenle bu operasyonların öneminin ön plana çıktığını söyledi.

Şimşek "Bunlar aşılacak, tekrar o bölgede ben inanıyorum ki huzur ve yatırım ortamı olacak" dedi.

-"Vatandaşımız müsterih olsun hukuk devleti içinde kalacağız"

Siyasi istikrar olmasaydı bugün Türkiye'nin büyük bir felaketle karşı karşıya geleceğini savunan Şimşek, "Bir taraftan ABD Merkez Bankası'nın faiz artışı, bir taraftan Ortadoğu'daki bu savaş, bir taraftan terör, bu sıkıntılar. Milletimiz 7 Haziran sonrası süreçte resmi gördü, biz bunun gereğini yapıyoruz. Vatandaşımız müsterih olsun biz hukuk devleti içinde kalacağız. Zaten o nedenle yavaş gidiyor. Çünkü 90'lı yıllarda maalesef bir takım yanlışlar yapıldığı için bugün o travmaların faturaları çıktı sonradan" ifadelerine yer verdi.

Kendilerinin hukuk devleti içerisinde terörle mücadele edeceklerini vurgulayan Şimşek, hak ve özgürlükler anlamında yapılması gereken ne varsa yapmaya devam edeceklerini, kardeşlik hukukunu pekiştireceklerini, yatırımlar, bölgenin gelişmesi, kalkınması anlamında da üzerilerine düşeni yapacaklarını kaydetti.

-"Sadece güvenlik boyutuyla bakmıyoruz"

Şimşek, "Muhtemelen bu hafta içerisinde veya en geç önümüzdeki hafta başı içerisinde Kalkınma Bakanımız ile belki oturup o bölgenin sanayi, ticaret erbabını, kanaat liderlerini oturup dinleyeceğiz, ne yapılabilir. Dolayısıyla biz olaya sadece güvenlik boyutuyla bakmıyoruz ama şu anda güvenlik boyutu aciliyet teşkil ediyor. Çünkü vatandaşımızın ticaret yapabilmesi için huzurlu güvenli bir ortam lazım" dedi.

Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlarının GSMH'ya etkisi ve bu durumun uzaması halinde faturanın ne olacağına ilişkin bir soruya karşılık da Şimşek, "Bu bizim baz senaryo, her zaman uç senaryolar var, hem iyimser hem kötümser. Baz senaryomuzda en fazla 3 milyar dolar civarında bir etkiden bahsetmiştim ama en kötümser senaryo 9 milyar dolar konuşuldu" cevabını verdi.

-"Rusya'nın bize, bizim de Rusya'ya ihtiyacımız var"

"Bizim Rusya ile bir düşmanlığımız yok. Rusya ile bizim aslında fiiliyatta bir sorunumuz yok, yani Suriye'nin sınırında yaşanan bir olay" diyen Şimşek, kendilerinin bütün komşularla, özellikle de Rusya ile çok iyi ilişkiler geliştirdiklerini anlattı.

Rusya ile bu ilişkileri idame etmek istediklerini dile getiren Şimşek, "Bu krizi biz tırmandırmak istemiyoruz, bu sorunu biz büyütmek istemiyoruz. Rusya'nın bize ihtiyacı var, bizim de Rusya'ya ihtiyacımız var, komşuların birbirlerine ihtiyaçları var. Eski zihniyet, eski mantalite, soğuk savaş dönemi falan onları bir kenara bırakmak lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Bunun siyasi, askeri bir gelişme olduğunu belirten Şimşek, orada etkilenen kesimlere yönelik tedbir aldıklarını ve alacaklarını söyledi.

Şimşek, "Arzumuz bu sorunun hızlı bir şekilde soğuması ve sorunun bir şekilde çözülmesi, zamanın ben buna ilaç olacağına inanıyorum" dedi.

Bunun yanı sıra Türkiye'nin her halükarda enerjide, genel anlamda ihracatta olsun çeşitlendirmeyi devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Bakın Ortadoğu'ya biz yöneldik, Ortadoğu'da şimdi sorun var o bizi olumsuz etkiliyoruz. Biraz şanslıyız, Avrupa'da hafif toparlanma var. Bir de Asya'da olsaydık, güçlü bir şekilde... Asya'da özel sektör, ihracat anlamında yok. Yavaş yavaş Türkiye'nin Hindistan, Çin'i bütün büyüklüklerine rağmen, bütün farklılıklarını keşfetmesi lazım ve güçlü bir şekilde bizim oralarda olmamız lazım. Aynı şekilde Amerika... Her halükarda Rusya krizini bizim fırsata dönüştürmemiz lazım."

- "Göç konusunda bizi takdir ediyorlar"

Şimşek, ABD ile AB arasında yapılacak serbest ticaret anlaşmasında Türkiye'nin Gümrük Birliği anlamında dışarıda tutuluyor olması konusunun Brüksel'de tartışılıp tartışılmadığının sorulması üzerine, AB Komisyonu Başkan Yardımcılarından Jyrki Kataine ile bir araya geldiklerini ve en büyük gündem maddesinin de bu konu olduğunu söyledi.

Kendilerinin AB ile Gümrük Birliği'ni çok ileri düzeye taşımak istediklerini belirten Şimşek, sadece malların serbest dolaşımında değil hizmetler, tarım ürünleri ve kamu alımları noktasında da tamamen Avrupa ile bütünleşik, daha güçlü bir entegrasyon öngördüklerini ifade etti.

Şimşek, "Orada net olarak söyledik, bunu geliştirelim, derinleştirelim bu entegrasyonu ve bu Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) için yeni bir safha olsun, çünkü biz Gümrük Birliğini daha ileri düzeyde AB'ne biz pekiştirirsek, o zaman oturur o maddeyi de değiştiririz. Yani AB, üçüncü bir ülkeyle anlaşma yaptığı zaman o anlaşma bize eşit bir şekilde uygulanır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı en son AB Zirvesinde, AB ile yüksek düzeyli Ekonomik Diyalog Platformu oluşturulduğunu hatırlatan Şimşek, platformun Türkiye Başkanının kendisi olacağını kaydetti.

Avrupa'nın dünya ekonomisi içerisinde kendisini giderek küçülen, etkinliği azalan bir bölge olarak görmek istemediğine işaret eden Şimşek, Türkiye ile güçlenmek istediğini söyledi.

Şimşek, "Göç konusunda bizi takdir ediyorlar ama enerjide aynı konumdayız, küresel güvenlik anlamında aynı noktadayız. Hatta medeniyetler arası diyalog anlamında, Türkiye güçlü. Biz bunları hep anlattık da ancak bir musibet başlarına geldiği zaman anlıyorlar, genelde bu tipiktir. O nedenle önümüzdeki dönem çok anlamlı, önemli olacak." dedi.

- "Gümrük Birliğinin güncellenmesi süreci başladı"

"Dolayısıyla Gümrük Birliği'nin 'upgrade'i (güncellemesi) gibi bir süreçten mi bahsedebiliriz?" ifadesi üzerine, Şimşek, "O süreç başladı, upgrade dediğimiz vatandaşlarımızın anlayacağı şekilde, Avrupa ile entegrasyonu daha da güçlendireceğiz. Eski AB'nin tam üyeliğini kısa vadede belki başarırız. Çünkü eski Avrupa'da parasal, siyasi bir birlik yoktu, ekonomik birlikti. Ekonomik birlik anlamında Türkiye, tam üyelik sürecinin şu anda çok önemli bir dönüm noktasında" değerlendirmesinde bulundu.

-"Asgari ücret konusunu çözeceğiz"

Asgari ücrete ilişkin bir soru üzerine de Şimşek, asgari ücret konusunu masaya yatırdıklarını, bunun çok zor bir optimizasyon problemi olduğunu söyledi. Bu konuda rekabet gücü, kamu maliyesindeki kazanımların korunması ve verimlilik gibi bir çok husus bulunduğunu anlatan Şimşek, "Biz reel sektörün yükünü kısmen nasıl alırız onu çalışıyoruz ama bunu yaparken kamu mali dengelerini nasıl bozmayız, çok önemli. Dolayısıyla çok kolay olmayan bir optimizasyon problemi, çözeceğiz" ifadesini kullandı.

(Bitti)

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara