Dolar

32,3706

Euro

35,0234

Altın

2.325,30

Bist

9.079,97

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (1)

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (1)

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-13 15:30:13

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (1)
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği ile İstanbul'daki başkonsolosluğun güvenlik gerekçesiyle ikinci bir emre kadar kapatıldığının duyurulmasına ilişkin, "Başından itibaren Fransız yetkililerle çok yakın bir temas sürdürülüyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hem Fransa Büyükelçiliği ile konsolosluklar dahil, bütün temsilciliklerini korumak için en üst düzeyde seferberlik durumundadır. Ayrıca buradaki Fransız misyonunun her birisinin tek tek, fert fert korunmasıyla ilgili olarak da ciddi bir süreci yürütmektedir." dedi.

Kurtulmuş, A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları cevapladı.

Terör örgütü PKK'nın önemli isimlerinden "Bahoz Erdal" kod isimli terörist Fehman Hüseyin'in öldürüldüğüne ilişkin çıkan çeşitli haberlerinin hatırlatılarak, "Eldeki bilgi nedir? İstihbarat kaynaklarından gelen son durum nedir? Hükümetten resmi açıklama ne zaman gelecek?" şeklindeki soru üzerine Kurtulmuş, hükümet olarak resmi bir açıklama yapmak için ellerinde hukuki mesnetlerin olması gerektiğini ifade etti.

Kurtulmuş, ilk andan itibaren Bahoz Erdal'ın öldürüldüğüyle ilgili birtakım haber kaynaklarından bilgilerin geldiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın ve benim açıklamalarımızda, biz gelen bilgilerin teyide muhtaç olduğunu ifade ettik. Çünkü nihayetinde gelen bu bilgilerin bir kısmı istihbarat bilgileri, bir kısmı da birtakım haber kanallarının paylaşmış olduğu bilgiler. Bu bilgilerin bizim resmi kanallarla teyit edilebilmesi için hukuki olarak doğrulanabilir olması lazım. Dolayısıyla henüz bizim elimizdeki bilgiler, teyit edilebilir bilgiler değildir. Evet, işte bugün olduğu gibi aksi yönde birtakım haber kanallarından da bilgiler geliyor. Biz bu bilgi teyit edilip netleştiği taktirde hiç şüphesiz, anında bunu kamuoyuyla paylaşırız ama bugün itibarıyla, şuan itibarıyla söyleyeceğimiz bundan ibarettir. Haber kanalları ve istihbarat bilgilerinden gelen bilgiler öldürüldüğü yönündedir. Aksine çok nadir olmakla birlikte, ilk sefer bugün olduğu gibi, aksine bilgiler de mevcuttur. Ama bizim net bit şey söylememiz için hukuki olarak bu sonucu doğrulayan birtakım delillere, mesnetlere ihtiyacımız var."

- "Henüz teyit edilmiş bir bilgi değildir"

Kurtulmuş, "Kendi istihbarat kaynaklarımızdan gelen bilgiler öldürüldüğü yönünde mi?" sorusuna ise "Hiç kuşkusuz... Bizim istihbarat kaynaklarının da... Çünkü bir de bu istihbaratın alınmasının mevzu bahis olduğu alanın ne karışık, ne kadar çetrefilli, ne kadar karmaşık olduğunu göz önünde bulundurursanız, bizim istihbarat birimlerimiz de farklı kanallardan bunu teyit etmeye çalışıyor. Onların aldığı bilgiler yönünde de bu bilginin, ortada olduğu, kuvvetli olduğu bilgisi var. Ama henüz teyit edilmiş bir bilgi değildir." cevabını verdi.

Söz konusu teröristin öldürülmesinin terörle mücadeleyi nasıl etkileyeceğine dair soruna Kurtulmuş, şöyle dedi:

"Bu sonuç ortaya çıktığında çok net bir şekilde, muhtemelen PKK ellerindeki imkanları daha da zorlayarak, maksimum seviyede, Türkiye'ye ve Türkiye'nin hedeflerine karşı saldırılarını daha da yoğunlaştıracaktır. Ama sonuçta bizim 22 Temmuz'dan 2015'ten bu yana sürdürdüğümüz bir mücadele var. O mücadelede bir eksik bir fazla Türkiye, karşısına çıkabilecek her türlü tehdidi ve riski hesap ederek, her türlü planlamasını yaparak, terör örgütlerini bitirmek için büyük bir kararlılıkla mücadele veriyor. Hem şehirlerde hem de kırsalda verilen mücadeleler... Çok şükür, şehirlerde verilen mücadele, bu kararlılık sayesinde ve özellikle doğu ve güneydoğu Anadolu'daki halkımızın da desteği sayesinde önemli bir noktaya geldi. Neredeyse bitme noktasına geldi, şehirlerdeki terör itibarıyla söylüyorum. Buna mukabil kırsal alanda bazı mücadelelerin başladığı görülüyor. Burada da süratle kırsal alandaki teröre karşı bu mücadele, bu savaş her türlü imkanlar kullanılarak sürdürülüyor. Dolayısıyla, evet, bu anlamda PKK'yı biraz daha alevlendirir, onların saldırılarını biraz daha kızıştırır ama hiçbir şey bizim için fark etmez. Türkiye bu anlamda terör örgütü hangi aşamada ne şekilde mücadele ederse, bunun karşısında mücadelesini kuvvetli bir şekilde sürdürme kararlılığındadır, inşallah sonuç alacaktır."

Bahoz Erdal'ın öldürdüğüne ilişkin hukuki teyidin kısa vadede mümkün olup olmadığı sorusuna Kurtulmuş, "Nihayetinde tabii ki mümkündür. Teyit edilmesi, somut birtakım hukuki delillerle de mümkündür." yanıtını verdi.

- "Fransızların takdirinde olan bir konu"

Kurtulmuş, Fransa'nın Ankara ve İstanbul'daki "milli gün" kutlamalarını iptal ettiği, büyükelçilik ve konsoloslukları da kapattığının aktarılarak, değerlendirmesi sorusuna, bu konunun, Fransa Büyükelçiliği, Fransız yetkililerin takdirinde olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin de geçmiş dönemlerde yurt dışındaki bazı temsilciliklerinin güvenlik gerekçesiyle geçici süreyle oradaki hizmetlerinin durduğunu anımsatan Kurtulmuş, her ülkenin bunu yapabileceğini söyledi.

Kurtulmuş, Fransızların aldıkları bu karara saygı duyduklarını belirterek, şunları ifade etti:

"Ancak başından itibaren Fransız yetkililerle çok yakın bir temas sürdürülüyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hem Fransa Büyükelçiliği ile konsolosluklar dahil bütün temsilciliklerini korumak için en üst düzeyde seferberlik durumundadır. Ayrıca buradaki Fransız misyonunun her birisinin tek tek, fert fert korunmasıyla ilgili olarak da ciddi bir süreci yürütmektedir. Dolayısıyla Fransızların kendi tercihleri, Fransız yetkililerle en üst düzeyde iş birliği ve koordinasyon içerisinde Allah muhafaza, bu nihayetinde bir ihbar, bir istihbarattır, neye istinaden bunu yaptıklarını bilmiyoruz ama bu kadar keskin bir kararlılık içerisinde olan Fransız yetkilileri ile ciddi bir temas için inşallah her türlü yoğun tedbir alınıyor, yoğun bir şekilde Fransız elçilikleri, temsilcilikleri koruma altına alınmış vaziyettedir."

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Fransa'nın Türkiye'deki temsilciliklerine, DAEŞ tehdidinin olup olmadığı sorusuna, Fransa'daki saldırıların çoğunun DAEŞ tarafından yapıldığını, özellikle Fransa üzerinde DAEŞ'in politik bir hedefinin de anlaşıldığını vurguladı. Bu anlamda dünyanın her yerinde de Fransız hedeflerine karşı DAEŞ'in saldırı yapabilme potansiyellerinin olduğunun anlaşıldığına işaret eden Kurtulmuş, "Ümit ederim ki Türkiye'de böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız. Her türlü tedbir alınıyor, her türlü koruma ilave birtakım imkanlarla da Fransızların emrine verilmiş vaziyettedir." diye konuştu.

(Sürecek)

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara