Dolar

32,4926

Euro

34,7554

Altın

2.488,09

Bist

9.500,35

Başbakan Yardımcısı Canikli:

'(FETÖ'nün darbe girişimi) En son bu hamlenin son vuruş olduğunu düşünüyorlardı. Buradan sonuç alamama gibi bir ihtimali hiç hesaba bile katmamışlardı. Bunu özellikle bazı ülkelerin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ortaya koydukları, hatta koymadıkları tavır ve yaklaşımlarından anlıyoruz'- '(Bakanların Avrupa'daki programlarına izin verilmemesi) Hitler bile yapmazdı bu kadarını. Gerçekten s

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-10 23:44:42

Başbakan Yardımcısı Canikli:
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, FETÖ'nün darbe gi̇ri̇şi̇mi̇yle ilgili, "En son bu hamlenin son vuruş olduğunu düşünüyorlardı. Buradan sonuç alamama gibi bir ihtimali hiç hesaba bile katmamışlardı. Bunu özellikle bazı ülkelerin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ortaya koydukları, hatta koymadıkları tavır ve yaklaşımlarından anlıyoruz." dedi.

Canikli, Türkiye Gençlik Vakfı Samsun Temsilciliğince Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde düzenlenen "2023 Yolunda Karadeniz Ekonomi Forumu"na katıldı.

Türkiye'nin 2002 yılına kadar siyasi ve ekonomik krizlerle zaman kaybettiğini dile getiren Canikli, son 15 yılda Türkiye'nin her alanda değişmeye başladığını söyledi.

Canikli, bankaların batak oranının 2002'de yüzde 48 iken 2017'de yüzde 3,2'ye düştüğüne işaret ederek, bunun dünya ortalamasının altında bulunduğunu vurguladı.

Bankalara günümüze kadar bir kuruş kaynak aktarılmadığının altını çizen Canikli, "Dünyada da tam tersi bir süreç yaşanıyor. Özellikle 2008 krizinden sonra Amerikan bankalarına 3 trilyon dolardan fazla para aktardı Amerika Merkez Bankası. 2 trilyon avrodan fazla para da Avrupa Merkez Bankası. Bankaları kurtarmak için, mali yapıları bozulduğu için. Türkiye'de son 14 yılda bir kuruş para aktarılmadı." diye konuştu.

Canikli, FETÖ'nün bir piyon olduğunu, bunu devreye sokanların örgütün 15 Temmuz kalkışmasından sonuç beklediklerini ancak emellerine ulaşamadıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Özenle yetiştirilmiş hain bir piyondur. En son bu hamlenin son vuruş olduğunu düşünüyorlardı. Buradan sonuç alamama gibi bir ihtimali hiç hesaba bile katmamışlardı. Bunu özellikle bazı ülkelerin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ortaya koydukları, hatta koymadıkları tavır ve yaklaşımlarından anlıyoruz. Avrupa şoka girdi. Milletimiz tarafından Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu teşebbüs defedildikten sonra nasıl tavır alacaklarını bilemediler. Özgürlüklerin yeşerdiği topraklar olarak lanse edilen Avrupa'nın, milli iradeye yönelik bir kalkışma olduğunda buna hemen her türlü desteği muhatap olan ülkeye ve o yönetime vermesi beklenir. Seçimle gelmiş bir yönetimi kaba kuvvetle, darbeyle devirmek isteyenlere karşı elbette seçilmiş iradenin yanında durmaları gerekir ama biz onlardan bu doğrultuda başlangıçta hiçbir açıklama görmedik. Muhtemelen 15 Temmuz sonrası bütün konuşmalarını o darbe teşebbüsünün başarılı olması üzerine kaleme almışlardı. Şaşkınlıklarının nedeni bu. Bekledikleri gerçekleşmedi. Geçmişte buna benzer küresel ölçekli destekli darbelerin ki tamamı öyledir, hepsi başarılı olmuş, hepsi yönetimleri devirmişler. Mısır'da yaşananları düşünün."

- "Hitler bile yapmazdı bu kadarını"

Hollanda Başbakanının açıklamalarına değinen Canikli, şunları belirtti:

"Adamın o kadar dengesi bozulmuş ki ne dediğini bilmiyor. Dışişleri Bakanımızın 16 Nisan kampanyası nedeniyle Hollanda'da Türk vatandaşlarımıza cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile getirilen modeli anlatmak için buluşmasına 'Gelme' diyor. Şu hale bakın. Ne hale geldiler. Hitler bile yapmazdı bu kadarını. Gerçekten söylüyorum, Hitler bile yapmazdı. En temel hak ve hürriyet, insanların kendilerini ifade edebilme hürriyeti, özgürlüğüdür. Bu değerlerin savunucusu olduğunu, tırnak içerisinde yalanını bugün çok daha iyi anlıyoruz. Bugüne kadar mangalda kül bırakmayan Avrupa, Hollanda Başbakanı bunu söylüyor."

Canikli, en son Antalya'da üç devletin genelkurmay başkanının verdiği görüntünün bazılarını çok şaşırttığını dile getirerek, "Bizim için sürpriz değil, biz biliyoruz, bekliyoruz. Bu tür görüntüler hakikaten bu ülke için 10-15, 20 yıl öncesine baktığımızda hiç kimsenin aklına, hayaline gelmeyecek görüntülerdir. Antalya'da üç ülkenin genelkurmay başkanının dünyanın en önemli sorunlarını görüşmek üzere masaya birlikte oturmaları, Amerika, Rusya, ev sahibi Türkiye, çok önemli bir görüntüdür. Bundan sonra buna benzer manzaralarla daha sık karşı karşıya geleceğiz." ifadelerini kullandı.

Toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Samsun milletvekilleri Ahmet Demircan, Hasan Basri Kurt, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, Türkiye Gençlik Vakfı Samsun temsilcisi Hakan Durmuşoğlu ile davetliler katıldı.


Haber Ara