Dolar

32,5861

Euro

34,8602

Altın

2.495,11

Bist

9.688,82

Başbakan Yardımcısı Canikli, AA Editör Masası'na konuk oldu: (5)

'Şu ana kadar TMSF'ye devrolan şirketlerin aktif büyüklüğü 40,5 milyar lira. Bu yönüyle bakıldığında Türkiye'nin en büyük holdingi diyebilirsiniz'- '(TMSF'ye devredilen şirketler) İçeriden ve dışarıdan çok yoğun satın alma talepleri var'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-16 14:14:52

Başbakan Yardımcısı Canikli, AA Editör Masası'na konuk oldu: (5)
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen şirketlere ilişkin, "Şu ana kadar TMSF'ye devrolan şirketlerin aktif büyüklüğü 40,5 milyar lira. Bu yönüyle bakıldığında Türkiye'nin en büyük holdingi diyebilirsiniz." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Canikli, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Canikli, TMSF'ye devredilen şirketlere ilişkin soruya, "İçeriden ve dışarıdan çok yoğun satın alma talepleri var." yanıtını verdi.

Zarar eden, içi boşaltılmış ve yönetilmesi sistem içinde zor olanlar hariç, diğer şirketlerin hukuken satılamayacağını belirten Canikli, bu şirketleri kayyum sıfatıyla yönettiklerini söyledi. Yargılamanın sonuna kadar söz konusu şirketleri "basiretli tüccar" gibi yönetmeleri gerektiğini ifade eden Canikli, ceza yargılaması sonunda bu şirketlerle ilgili mahkemenin bir karar vereceğini kaydetti. Canikli, şöyle konuştu:

"Eğer Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ), bu şirketler üzerinden para aktarıldığı, onların paralarını akladığı, finansal destek sağladığı şeklinde bir durum ortaya çıkarsa, böyle bir karar olursa, o zaman müsadere kararı verilecek ve devlete geçecek. Ondan sonra devlet de bunları satacak ya da en azından teorik olarak ortada olan bir şey var, yine önümüzde masada duruyor. Teorik olarak ikinci bir karar olabilir. Birisi müsadere kararıyla suçlu bulur, ikincisi de suçsuz bulur mahkeme. Yani bu şirketler üzerinden bir terör örgütüne para aktarıldığına yönelik bir tespit bulunamazsa o zaman da sahiplerine iade edilir. Dolayısıyla bu iki hukuki sonuç şu anda gerçekleşebilir. O nedenle biz ceza yargılaması sonuna kadar bunları, karlı olanları özellikle yönetmemiz gerekiyor, yönetiyoruz, yöneteceğiz, onları satmayacağız, satamayız zaten söylediğim nedenlerden ama zarar eden, içi boşaltılmış, bize geçmeden önce içi boşaltılan şirketler var. İçi boşaltılmış, karlılığı kalmamış, mali yapısı tamamen bozulmuş veya bazı hassas alanlar var, o alanlarda faaliyette bulunan şirketler var, onların yönetimi için çok özel bir yönetim mekanizması kurulması gerekiyor. Hatta şöyle diyebiliriz, doğrudan kendi sahipleri dışında yönetilmesi zor gibi gözüküyor, onları da elden çıkarmayı düşünüyoruz."

Canikli, zararda olan bir şirketin devam ettirilmesinin zararın büyümesi anlamına geldiğini ifade ederek, "Dolayısıyla zaten KHK'da o yetki alındı, zarar ediyorsa onun bir an önce zararın azaltılması için tasfiye ya da satışına karar verebiliyoruz. Nitekim o şekilde satış ve tasfiye kararı aldıklarımız var, ama esas büyük şirketler, karlı şirketler, onları da mahkeme sonuna kadar yönetmeye devam edeceğiz." dedi.

Nurettin Canikli, "Şu ana kadar TMSF'ye devrolan şirketlerin aktif büyüklüğü 40,5 milyar lira. Yani bu yönüyle bakıldığında Türkiye'nin en büyük holdingi diyebilirsiniz. Öz kaynak toplamı 18,1 milyar lira, hisseli ciro toplamı 21,5 milyar lira. 858 şirket şu anda kayyum sıfatıyla TMSF tarafından yönetilmektedir. Şu ana kadar da 259 kişi kayyum olarak atanmıştır. Bu şirketlerin toplamında da 44 bin 868 kişi çalışmaktadır." diye konuştu.

TMSF'ye devredildikten sonra şirketlerin mali yapısında bir bozulma, kötüye gidiş söz konusu olmadığını anlatan Canikli, "Tam tersi özellikle büyük şirketler, bunlardan birisi Koza. Koza'nın hisse senedi, halka açık şirket olduğu için söylüyorum, hisse senetleri çok ciddi oranda artış kaydetti." ifadesini kullandı.

(Bitti)

Haber Ara