Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Başbakan Yardımcısı Arınç:

Başbakan Yardımcısı Arınç:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 16:29:16

Başbakan Yardımcısı Arınç:
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, uyuşturucuyla mücadelenin; önleme, tedavi ve tedavi sonrası rehabilitasyon olmak üzere üç aşamadan oluştuğunu belirterek, "Birinci aşamanın yani önleme ayağının sağlam bir zemine oturtulması Alo 191 Uyuşturucuyla Mücadele Hattı ile mümkün olabilecek" dedi.

Arınç, Uyuşturucu ile Mücadele Alo 191 Danışma ve Destek Hattı'nın açılış törenine katıldı.

Geçen yıl eylül ayından itibaren uyuşturucuyla mücadele konusunun yoğun olarak hükumetin gündemine geldiğini belirten Arınç, geçen yıl sonunda yapılan Uyuşturucu ile Mücadele Şurası'nın ardından da her bakanlığın üzerine düşen sorumlulukları kademe kademe yerine getirdiğini ve başarılı bir noktaya ulaşıldığını söyledi.

Arınç, 62. hükumet programında ayrı bir bölümün uyuşturucuyla mücadeleye ayrıldığına dikkat çekerek, programdaki "Uyuşturucu ile mücadeleye yönelik güvenlik önlemleri artırılarak, bu alandaki suç örgütlerinin üzerine kararlılıkla gidilecektir. Uyuşturucu maddelerin yasadışı imal, ticaret ve kullanımıyla mücadelede personel ve teknik kapasite güçlendirilecektir. Uyuşturucu ile mücadelede faaliyet gösteren kuruluşlar arasındaki koordinasyon geliştirilecek" ifadelerini okudu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun uyuşturucuyla mücadele konusuna büyük önem verdiğinin altını çizen Arınç, Davutoğlu'nun bu konuyla ilgili "Uyuşturucu adeta bir terör gibidir. Dolayısıyla bireyi ve toplumu tahrip eden bu büyük hastalığa karşı, bu büyük terör olayına karşı terörle mücadele konseptinde bir çalışma yapmalıyız" talimatı verdiğini söyledi.

Açılış törenine gelmeden önce uyuşturucuyla ilgili Anadolu Ajansı'nın yayımladığı haberlere baktığını belirten Arınç, şöyle konuştu:

"Bugün yayımlanan bir haberde ABD'de uyuşturucu kullananların oranı binde 2'den binde 3'e yükselmiş. Bu yeni 300 bin kişi demekmiş. Bu beyazların ve kadınların da uyuşturucu kullanmaya başladığını gösteriyor. ABD'deki bu artış elbetteki diğer ülkelerde de bir artışın görüleceğini bize gösteriyor. Türkiye'de hamdolsun bölgeler ve iller arasında yapılan çalışmalarda çok daha korkunç, çok daha anlatılmaktan çekinilecek bir noktada değiliz. Ahlak yapımız, inanç yapımız, kültür birliğimiz, toplumun geleneklerimiz ve bizi var eden sebeplere baktığımız da maalesef uyuşturucu, alkol ve sigara kullanma yaşının giderek daha aşağılara geldiğini ve daha ucuz sayılabilecek sentetik uyuşturucuların kolaylıkla pazar bulabildiğini maalesef ibretle görüyoruz. Dolayısıyla Sayın Başbakanımızın başlattığı bu çalışmaların ne denli önemli ne denli acil ve hayati olduğunu hep beraber görüyoruz."

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında birçok uygulamanın hayata geçirildiğini bunlar içerisinde "narkotim" ekiplerinin vatandaşların sempatisini kazandığını ifade eden Arınç, 11 olan "narkotim"lerin görev yaptığı il sayısına 18 ilin daha eklendiğini bildirdi.

Arınç, Uyuşturucu ile Mücadele Alo 191 Danışma ve Destek Hattı'nın uyuşturucu madde kullananlar ile ailesinde ya da çevresinde uyuşturucu madde kullanımı olanların sağlık hizmetlerinin karşılanmasının hedeflediğini ifade ederek, "Bazen uyuşturucu kullanan bireyler adli süreçlere girmekten çekinerek, tedavi ve danışmaktan kaçınıyor, böylece sağlık sistemine girmesi uzuyor. Sağlık Bakanlığımız 7 gün 24 saat esasına göre hizmet vereceği ücretsiz 191 Danışma ve Destek Hattı 1 Temmuz itibariyle hayata geçirildi. Amacımız vatandaşlarımızın daha hızlı danışmanlık alması, gerekli yönlendirmelerin yapılabilmesi, risk altında olduğu düşünülen kişileri ve bağımlılıların doğru ve güvenilir bilgiye ulaşabilmesi, herhangi bir etkilenme ve dışlanma kaygısı yaşamadan sorunlarına çözüm bulunmasını sağlamaktır" dedi.

Uyuşturucuyla mücadelenin önleme, tedavi ve tedavi sonrası rehabilitasyon olmak üzere üç aşamadan oluştuğuna dikkati çeken Arınç, şöyle konuştu:

"Bu üç aşamaya da destek olmamız gerekiyor. Birinci aşamanın yani önleme ayağının sağlam bir zemine oturtulması Alo 191 Uyuşturucuyla Mücadele Hattı ile mümkün olabilecektir. Polisiye tedbirlerin dışında sürüdürülebilir bir yapı içerinde ilgili tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği ve koordinasyon içerinde bir farkındalık oluşturulmakta, konunun uzmanlarının görev yapacağı sivil bir mekanizma oluşturulmaktadır. Bu kararlılığın enstrümanlarından biri olan Alo 191'in halkımıza güven vereceğine yürekten inanıyorum."

Haber Ara