Dolar

32,3228

Euro

35,1013

Altın

2.301,52

Bist

9.079,97

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (3)

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (3)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-25 19:51:45

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (3)
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "MHP, AK Parti'nin yaptıklarına ortak olmak istemiyorsa başka bir koalisyonun parçası olsun. Onu da istemiyorsunuz, 'Ben hep muhalefet, müzmin muhalefet kalacağım'. Böyle bir siyasi tarz da olmaz. Bu tabi herhangi bir partinin taktiridir. Diyebilir ki 'ben yüzde 15'lerde duruyorum, bu benim için yeterli' bu ayrı bir şey ama bugün baktığımızda bu sorumluluktan kaçıyorsunuz ve bütün faturayı AK Parti'ye yüklüyorsunuz ve Sayın Cumhurbaşkanımıza" dedi.

Akdoğan, NTV'deki programda gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. MHP'nin mevcut süreçle ilgili herhangi bir çözüm önerisi olmadığını belirten Akdoğan, burada siyasi bir "bunama" hali ve siyasetsizlik halinin ötesinde bir tablo olduğunu söyledi.

Bu durumu MHP'ye oy verenlerin görmesi gerektiğini ifade eden Akdoğan, MHP'nin operasyonların yaşandığı bölgeye gidemediğini ve o yöre halkına söyleyecek bir sözü olmadığını dile getirdi.

Akdoğan, böyle bakıldığında ortada bir siyasetsizlik hali olduğunu dile getirerek, "MHP, AK Parti'nin yaptıklarına ortak olmak istemiyorsa başka bir koalisyonun parçası olsun. Onu da istemiyorsunuz, 'Ben hep muhalefet, müzmin muhalefet kalacağım'. Böyle bir siyasi tarz da olmaz. Bu tabi herhangi bir partinin taktiridir. Diyebilir ki 'ben yüzde 15'lerde duruyorum, bu benim için yeterli' bu ayrı bir şey ama bugün baktığımızda bu sorumluluktan kaçıyorsunuz ve bütün faturayı AK Parti'ye yüklüyorsunuz ve Sayın Cumhurbaşkanımıza" diye konuştu.

- "Bugün kampanya yapmış oldu"

Bugünkü açıklamaların hepsinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerinden döndüğünü ifade eden Akdoğan, son beş günden bu yana yaşananların Anayasal zorunluluk ve siyasi sorumluluk üzerinde inşa gereken bir süreç olduğunu aktardı.

Akdoğan, bu sürecin seçim hesaplarına kurban edilmemesi gerektiğine işaret ederek, "Atılacak her adım Türkiye için sorumluluk almak demektir. Eğer seçime endeksli konuşmalar üzerinden giderse... İşte bugün kampanya yapmış oldu. siyasi polemikler falan. Bundan ne çıkacak. Burada sadece ülkeyi düşünmesi gereken, sorumlu davranması gereken AK Parti değil. Bu partilerin böyle durumlarda, böyle süreçlerde nasıl bir tavır takındığına da vatandaş bakıyor" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sürecin başından buyana erken seçimden bahseden açıklamalar yaptığına ilişkin soru üzerine Akdoğan, partiler arası anlaşmalara varılamaması durumunda "kıyamet kopmaz" diyerek, uzlaşma olmadığı taktirde seçime gidilebileceğini aktardıklarını söyledi.

- "MHP bu süreçte hangi özveride bulundu"

Akdoğan, Cumhurbaşkanının koalisyon görüşmeleriyle ilgili de birçok açıklama yaptığı ancak kale alınmadığın ifade ederek, "Sayın Bahçeli hep özveriden bahsediyor. Yani hep başkaları özveride bulunacak. Peki sen hangi özveride bulunuyorsun. MHP bu süreçte hangi özveride bulundu. Koalisyon sürecinde hangi özveride bulundu. Şimdi seçim hükümeti kurulacak, yani Türkiye elbette hükümetsiz kalamaz, hangi özveride bulunuyorsun. Hep kaçıyorsun, hep kapıları kapatıyorsun. Bu özveride bulunmak sadece AK Parti'ye düşen bir sorumluluk değil. Hep birlikte bu süreci yürütmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu süreçte milletvekillerinin siyasi sorumlulukla davranması temennisinde bulunan Akdoğan, bu hükümetin bir AK Parti hükümeti veya partiler arası bir koalisyon olmadığını kaydetti.

"Sayın Bahçeli sırf seçimde bunu kullanayım diye 'HDP'liler kabineye girdi' kullanayım diye meseleyi kilitledi" diyen Akdoğan, "Bunun siyasi vebali kendisine aittir ve vatandaş bunu çok iyi görüyor. Sen koalisyona 'yok' diyorsun, azınlık hükümetine 'yok' diyorsun. Seçime 'yok' diyorsun. Sonra da erken seçim hükümetine milletvekili vermiyorsun. Peki sen ne istiyorsun. Niye siyaset yapıyorsun" şeklinde konuştu.

- "İki zıt parti çok samimi bir şeklide gayet gösterdiler"

Akdoğan, "CHP ile neden koalisyon kurulamadı" sorusuna, CHP ile kurulamamasının rasyonel bir karşılığı olduğunu belirtti.

CHP ile samimi bir şekilde arayış içerisinde olunduğunu ifade eden Akdoğan, şöyle konuştu:

"Birçok mesele konuşuldu. Taban tabana zıt olduğumuz konular da var CHP ile. Yani burada eğitim sisteminden tutun da başka bir takım konulara kadar. Birçok mesele masaya yatırıldı ama burada bir koalisyon oluşma zemini görülmedi. Tabanların da burada nasıl baktığı önemli. Masadaki maddeler üzerinden bakıldığı zaman bir ara formül, uzlaşı noktası bulunabiliyor mu? Böyle bakıldığında buradan bir sonuca varılamadı ama tabi bu bir günde olmuyor. İki farklı zıt partiden bahsediyoruz. Bu iki zıt parti çok samimi bir şeklide gayet gösterdiler, birçok farklı ideolojik meseleleri de masaya yatırdılar, bir yol aradılar. Birçok konuda da bu yollar bulundu ama her konuda bulunamadı. Neticesinde bir koalisyon çıkmadı."

Mevcut bakanların ne kadarının bu hükümette yer alacağının sorulması üzerine Akdoğan, meclisten hangi partinin ne kadar üye vereceğine dair bir yazı geleceğini ve o sayıya göre Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun belirlediği isimlere teklif yazıları göndereceğini ifade etti.

Akdoğan, bu durumun bir tercih olmadığını, anayasal bir zorunluluk olduğunu dile getirerek, teklif yazılarının reddedilmesi durumunda bağımsız kişilere görev verilebileceğini söyledi.

- "Cenaze törenlerini provake eden bir takım insanlar var"

Şehit Yüzbaşı Ali Alkan'ın cenazesinde ağabeyinin verdiği tepkiye ilişkin soru üzerine Akdoğan, şehit cenazelerinde çok büyük acı yaşandığını söyledi.

Yaşanan acıları terör örgütünü sevindirmemek için yüreklerine gömdüklerini kaydeden Akdoğan, "Büyük bir acı yaşıyoruz. Bu acıyı insanlar yaşamasın demek doğru değil. İnsanlar farklı şekilde bunu dile getirebilirler, tepki gösterebilirler. Bu bir yere kadar mazur görülmesi gereken bir durumdur. Bunun ötesinde başka sorunlar yaşanıyor. Burada özellikle bu cenaze törenlerini provake eden bir takım insanlar var. Bunlar organize bir takım gruplar oluyor" ifadesini kullandı.

Kendisinin de Kırıkkale'de katıldığı cenaze töreninde şehit yakınlarıyla kucaklaştığını ve cami avlusu içerisinde hiçbir tepkiyle karşılaşmadığını ifade eden Akdoğan, arabasına binerken bir grubun insanları galeyana getirdiğini belirtti.

Sosyal medyada şehit yüzbaşının etnik kimliğiyle ilgili bilgiler dolaştığına ilişkin bir soru üzerine Akdoğan, paylaşımların yakışıksız olduğunu ve ne askeriyede ne emniyette hiçbir zaman böyle bir ayrım içinde olmadıklarını vurguladı.

(Bitti)

Haber Ara