Dolar

32,5451

Euro

34,9313

Altın

2.420,71

Bist

9.722,09

Başbakan Davutoğlu, canlı yayında: (8)

Başbakan Davutoğlu, canlı yayında: (8)

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-31 14:41:46

Başbakan Davutoğlu, canlı yayında: (8)
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Muhalefetin söylediği 116 vaadin 110 tanesi zaten şu anda yapılıyor. Uygulanıyor yani. Bizim uyguladığımız şeyi, vaat diye halka anlatıyor. Diyelim emeklilere söylenen bir şeyse, bunu esnaf bilmediği için yeni bir şey zannediyor. Esnafa söylenen bir şeyi, öbürkü bilmediği için yeni bir şey zannediyor" dedi.

Davutoğlu, Habertürk televizyonundaki "Türkiye'nin Seçimi 2015" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ekonomi, istihdam anlayışlarının önceki hükümetlerden faklı olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, önceki hükümetlerin 1990'lı yıllarda, "Nüfus az olsun. İstihdam problemi olmasın" düşüncesinde olduğunu, dolayısıyla doğum kontrolleri gibi bir sürü teşvikler verildiğini anlattı.

Gelişmiş ekonomiler dahi, yaşlandığı zaman "krize" girdiğini belirten Davutoğlu, Türkiye'nin de 2030'lara giderken yaşlı ülkeler grubuna girmesi tehlikesini gördüklerini, buna karşılık formüllerinin "güçlü, dinamik nüfus ve kalkınan ekonomi" olduğunu belirtti.

Davutoğlu, bu dinamik nüfusa istihdam alanı açmanın, istihdamı sağlamanın en önemli meydan okuma olduğunu ifade etti.

Türkiye'de kadın istihdamı, kadınların çalışma hayatına girişinin son dönemde çok arttığına değinen Davutoğlu, buna rağmen, bütün Avrupa'da işsizlik olurken 6 yılda 6 milyona yakın istihdam sağladıklarını bildirdi. Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bir kere biz istihdam, yatırım ve tasarrufları teşvik paketi açıkladık, mart ayında. Burada çok önemli teşvikler getirdik. Daha bu, kamuoyuna uygulama itibarıyla yansımadı ama kararı alındı, yasa gereken yerde yasalar da çıktı. Mesela İŞKUR üzerinden bir kişi, bir iş veren, eğer yeni bir işçi istihdam ederse 6 aylık ücretini devlet verecek. Yani iş başı eğitimi için 100 genç alacak. Diyoruz ki ona, 'Senin 6 aylık ücretin benden. Hiçbir ücretin olmayacak. İş başı eğitimi vereceksin. Sonunda bunları istihdam edersen; imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay işveren primini de ben ödeyeceğim.' İşverene hiçbir maliyeti olmayan bir istihdam teşviki geliştiriyoruz. Bunun yanında yatırımları ve finansmana erişim imkanlarını da genişleterek özel sektörün istihdam alanını açacağız."

- "İstihdam denince herkesin anladığı, daha çok devlet memurluğu"

"İstihdam" denince herkesin anladığının daha çok "devlet memurluğu" olduğunu dile getiren Davutoğlu, bütçeyi etkin kullanım için istihdamın sadece devlet ve kamu tarafından değil, özel sektör tarafından da yapılmasını teşvik etmek gerektiğini belirtti.

Bununla irtibatlı, organize sanayi bölgelerini her ilde birkaç misli artırdıklarını aktaran Davutoğlu, "Mesleki eğitimle birlikte, gençleri daha erken yaşlarda organize sanayi bölgelerindeki okullara alacağız, eğiteceğiz ve iş gücüne katacağız. Üniversiteler üzerindeki baskıları azaltacağız. Üniversiteli işçi durumunda olanları, memurluğa almak gibi ki, bu kamuda hak talebiydi, bunu da değerlendiriyoruz, bunu da yapmayı planlıyoruz. Böylece özellikle gençlerimizin hayata daha kısa sürede atılmaları için altyapıyı büyük ölçüde geliştireceğiz" diye konuştu.

Kamuya sadece geçen yıl 1 milyon 300 bin istihdam sağlanıldıysa gelecek yıl ek, 1-2 milyona kadar artacak bir istihdam alanı oluşturmak için çaba sarf ettiklerini belirten Davutoğlu, ekonomi yapısal dönüşüme girdikçe bunun artacağını söyledi.

"Öğretmenlik" konusunda kamu alımı için çok talep geldiğini, 835 bin öğretmenin zaten 475 bininin AK Parti hükümetleri döneminde atandığını anlatan Davutoğlu, "Okullardaki sınıflar, zaten 80 kişilik sınıftan 30 kişilik sınıfa düşünce öğretmen talebi de artıyor. Bunları hep sağlayacağız ama nihayetinde toplumu bir bütün olarak değerlendirmek, ekonomik kalkınmayı bir bütün olarak göz önüne alarak adım atmak lazım" ifadesini kullandı.

Emeklilik konusunda da değerlendirmede bulunan Davutoğlu, dünyanın hiçbir yerinde 42-45 yaşında emeklilik diye bir şeyin olmadığını ama Türkiye'de 39 yaşa kadar emekliliğin neredeyse düştüğüne dikkati çekti.

Davutoğlu, herkesin kendi mesleğinde en verimli çağını 40-50-55 yaşında yaşadığını, bütün birikimi alan, en verimli döneminde çalışacak kişinin "emeklilik" ile sistemin dışına çıkarak ek bir gelir için ticaret yaptığını ifade etti.

Bu sefer de "emeklilik" kavramının sarsıldığına vurgu yapan Davutoğlu, emeklilik maaşına ilişkin düzenlemeler konusunda da bilgi verdi.

Emekli olduktan sonra ticaretle uğraşanlar için sağlanan prim desteğine de değinen Davutoğlu, diğer imkanlarla ele alındığında sosyal desteklerle emeklilere sahip çıktıklarını, daha da fazla destek çıkacaklarını belirtti.

"Muhalefetin söylediği 116 vaadin 110 tanesi zaten şu anda yapılıyor. Uygulanıyor yani" diyen Davutoğlu, "Bizim uyguladığımız şeyi, vaat diye halka anlatıyor. Diyelim emeklilere söylenen bir şeyse, bunu esnaf bilmediği için yeni bir şey zannediyor. Esnafa söylenen bir şeyi, öbürkü bilmediği için yeni bir şey zannediyor" değerlendirmesinde bulundu.

- "Tek bir özel güvenlik elemanı dahi işini kaybetmeyecek"

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesi sonrasında, özel güvenliklerle ilgili genel yorumlar yapıldığını anımsatan Davutoğlu, hiçbir özel güvenlik elemanının mağdur edilmeyeceğini bildirdi.

Davutoğlu, şöyle dedi:

"Çok kritik kamu alanlarında, adliyede, havaalanında vesaire eğer kamu tarafından bunun üstlenilmesi gerekiyorsa, bunların bir kısmını belki kadroya alabiliriz ya da burada görevli olanlara mağdur edilmeyecek alternatif modeller gerçekleştireceğiz. Bir kere şunu özel güvenlik elemanlarına buradan duyurmak istiyorum, tek bir özel güvenlik elemanı dahi işini kaybetmeyecek, mağdur edilmeyecek, alternatif modeller geliştireceğiz. Şunu bütün özel güvenlik elemanlarına buradan duyurmak istiyorum. Tek bir özel güvenlik elemanı dahi işini kaybetmeyecek, mağdur edilmeyecek. Bunu herkesin bilmesini isterim. Bu da istismar ediliyor."

- "Düzenleme yapacağız"

Başbakan Davutoğlu, taşeron işçiler konusunda da değerlendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti:

"Bir kere asıl işler ile yardımcı işleri ayıracağız. Diyeceğiz ki şunlar asıl iştir. Sağlık elemanı taşeron şirketinde çalışıyor gibi gösterilemez hastanede ise. Karayollarında ise yol işçisi orada gösterilemez. Onların hepsini kadroya alacağız. Geri kalan gerçekten yardımcı işçi olanlar ise hizmet alımı şeklinde çalışmaya devam edecek. Onlarla ilgili de düzenleme yapacağız. Taşeronluk ilk 1936'da başladı. Bizden çok önce gelişen bir sistem ama biz bunu disiplinize ettik. Taşeronların toplu sözleşme imkanı yoktu, onu verdik. Taşeron olarak çalışmanın sınırı yoktu. Bunların hepsini sosyal güvenlik sisteminin içine aldık. Fakat bu sefer net olarak bunları ayırıp asıl iş olan nitelikli işlerde kesinlikle taşeron statüsünde çalışma olmayacak. Diğerlerinin de hakları gözetilerek onlar da yardımcı sektör anlamında çalışmaya devam edecekler."

(Sürecek)

Haber Ara