Dolar

32,5871

Euro

34,8408

Altın

2.508,21

Bist

9.693,46

Basbakan Davutoglu Almanya'da

Basbakan Davutoglu Almanya'da

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-22 20:38:37

Basbakan Davutoglu Almanya'da
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve Almanya olarak bugünlerde başlamakta olan, başlaması için çaba sarf edilen Suriye barış görüşmelerinin başarılı olmasını mülteci akınlarını engelleyecek önemli unsur gördüklerini belirterek, "Mültecilerin gelişi yavaşlarsa var olan mülteciler en iyi şekilde entegre edilir ve meseleleri çözülürse bu konuyu insanlık trajedisine dönüşmeden ve ülkelerimizin iç istikrarını bozmadan çözme imkanına kavuşuruz" değerlendirmesinde bulundu.

Başbaşa görüşmelerinin ardından Türkiye-Almanya Hükümetlerarası İstişare Toplantısı'na başkanlık eden Başbakan Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, çalışma yemeği sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmede Suriye krizinin yol açtığı mültecilerle ilgili insanlık dramının da ele alındığını anlatan Davutoğlu, "Suriye krizi sadece Suriye sınırları içinde kalmadı, mülteciler üzerinden Türkiye'ye ve Avrupa'ya dönük çok ciddi bir sosyal istikrarsızlık konusunu ihraç etti" dedi.

Türkiye'nin son 4 yılda Suriye ile ilgili mülteciler konusunda elinden gelen gayreti gösterdiğine dikkati çeken Davutoğlu, Türkiye'nin uluslararası toplumdan özel destek talep etmeksizin tek başına bu sorunu göğüsleme konusunda gerekli adımları attığını ve atmaya devam edeceğini vurguladı.

Davutoğlu, "Türkiye, Suriye'den gelen mültecileri bir barbar rejimin ve barbar bir terör örgütünün baskısından kaçan masumlar olarak görmektedir" diye konuştu.

- "Sayın Merkel'e bir teşekkür daha borcumuz var"

Türkiye'nin 2,5 milyon Suriyeli ve 300 bin Iraklı'yı misafir ettiğini, bir milyona yakın Suriyeli genç ve çocuğun eğitim çağında bulunduğunu, 150 bine yakın Suriyeli bebeğin de Türkiye'de doğduğunu kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin bu sorunları Suriye halkıyla yakın ilişkisi ve insanlık görevi sonucu elinden gelen katkıyla çözmeye çalıştığını anlattı.

"Burada Sayın Merkel'e bir teşekkür daha borcumuz var" ifadesini kullanan Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O da dünyada ve Avrupa'da mülteciler konusunda tam bir sessizlik hakimken ve 3-4 senedir süren bu insanlık trajedisine dönük herhangi bir tedbir düşünülmezken, Sayın Merkel, bu konuda Avrupa'da ciddi bir farkındalık oluşmasını sağladı ve yaptığı açıklamalarla siyasetin sadece ortaya çıkan bazı risklerle mücadele etmek değil, gerektiğinde insani bir tavır ortaya koyarak, bütün insanlığın meselelerine bu açıdan bakarak yaklaşmak olduğunu da gösterdi.

Geçtiğimiz yazdan itibaren kendisiyle her görüşmemizde mülteciler konusu stratejik bir risk olmanın ötesinde insani bir konu olarak hep gündemimizde oldu ve hepimiz aslında Suriyeli mültecileri Ege sahillerine vuran Aylan bebeğin cesedini sadece başbakanlar olarak değil, anneler-babalar, aile fertleri olarak baktığımızda bu acıyı hissediyoruz. Bu konuda tabii çok yoğun çalışma içindeyiz."

Davutoğlu, 29 Kasım 2015'te Türkiye ile Avrupa Birliği arasında ortak eylem planı açıklandığını anımsatarak, bu eylem planının gereği olan hususları Türkiye'nin kararlılıkla yapmaya devam ettiğini söyledi.

Eylem planı çerçevesinde üzerinde çalıştıkları bazı yeni düzenlemeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Davutoğlu, Türkiye'nin bu doğrultuda hayatlarını kolaylaştırmak ve insani hayat şartları sağlamak için mültecilere çalışma imkanı sağlayan bir düzenlemeyi kabul ettiğini hatırlattı.

- "Frontex'le Ege sahillerinde yaptığımız iş birliğini artırdık"

Davutoğlu, "Özellikle üçüncü ülkelerden gelen mültecilerin bu gelişleri, mültecilerin çektiği ızdırabı da istismar edecek şekilde bir illegal göçe dönüşmemesi için de vizelerle ilgili bazı tedbirler aldık. Aynı şekilde Frontex'le Ege sahillerinde yaptığımız iş birliğini artırdık" görüşünü paylaştı.

Türkiye ile Almanya arasında ortak çalışma gruplarıyla yeni adımlar atmayı planladıklarına işaret eden Davutoğlu, şunları dile getirdi:

"Türkiye, Almanya, Avrupa Komisyonu ve Konseyi arasında çok sağlam bir iş birliği geliştirmek için de çaba sarf ediyoruz. Buradan Alman ve Avrupa kamuoyuna şunu ifade etmek isterim: Mülteciler krizi Almanya'nın krizi değildir, mülteciler krizi Avrupa'nın krizi değildir, mülteciler krizi Türkiye'nin de krizi değildir. Bunlar birbirimize ihraç ettiğimiz krizler değildir, aksine Suriye'de, Irak'ta ortaya çıkan krizlerin Türkiye'ye, Almanya'ya, Avrupa'ya yansımasıdır. Biz eğer omuz omuza verirsek, birlikte bu krizle mücadele azmi ve kararlılığı gösterirsek, bu krizin sonuçlarını en iyi şekilde kontrol altına alabiliriz ama herkes bir diğerine topu atarsa, tabiri caizse bir diğeri üzerinde bu krizin çözülmesini beklerse bu krizin çözüm noktaları zorlaşır.

O bakımdan yine Türkiye ve Almanya olarak bugünlerde başlamakta olan, başlaması için çaba sarf edilen Suriye barış görüşmelerinin başarılı olmasını mülteci akınlarını engelleyecek önemli bir unsur olarak görüyoruz. Mültecilerin gelişi yavaşlarsa, var olan mülteciler en iyi şekilde entegre edilir ve meseleleri çözülürse bu konuyu insanlık trajedisine dönüşmeden ve ülkelerimizin iç istikrarını bozmadan çözme imkanına kavuşuruz."

Davutoğlu, "Bugün gerek hükümetler arası istişareler bağlamında ikili ilişkiler noktasında gördüğüm güçlü siyasi irade gerek mülteciler konusunda gördüğüm iş birliği iradesi ve insani yaklaşım gerekse Avrupa Birliği ve Avrupa Kıtası'nın geleceği konusunda Türk ve Alman görüşlerinin, vizyonlarının benzerliği konusunda büyük bir memnuniyet duyuyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Merkel'e teşekkürlerini ileterek, kendisini Türkiye'ye davet eden Davutoğlu, "İnşallah mayıs ayında Dünya İnsani Zirvesi'nde de kendisini ülkemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyacağız" dedi.

Avrupa Birliği-Türkiye Fikirdaş Ülkeler Toplantısı için 18 Şubat'ta bir araya geleceklerini belirten Davutoğlu, burada da tüm gelişmeleri birlikte değerlendirme imkanı bulacaklarını ifade etti.

(Sürecek)

Haber Ara