Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Başbakan Davutoğlu: (7)

Başbakan Davutoğlu: (7)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-25 17:16:10

Başbakan Davutoğlu: (7)
Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçimlere giderken her türlü tedbiri alacaklarını vurgulayarak, "Puslu havalarda ortaya çıkan bazı şer odaklarına fırsat vermeyeceğiz. Alınması gereken devlet tedbirlerini siyasi ve ekonomik istikrar için alacağız. Güvenlik ve sükunet içinde seçime gidilebilmesi için de terörle mücadele de dahil olmak üzere yürüttüğümüz çalışmalarda hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz" dedi.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere Başbakan olarak atanmasının ardından, Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde basın toplantısı düzenledi.

Anayasa çerçevesinde geçici Bakanlar Kurulunun kurulması için milletvekillerine teklif götürmek zorunda olduklarını, bu milletvekillerinin partileri ve genel başkanlarıyla istişare etme haklarına karışamayacaklarını belirten Davutoğlu, "O teklifi ama yapmak zorundayız, Anayasa'yı açıp okusunlar. O teklif yapılmadan bağımsız atanamaz. Bakanlar Kurulu kurulmadan da ülke seçime gidemez. Yani çıkmaz bir sokağa ülkeyi sokmak, sonra da 'Bu çıkmaz sokağa kim soktu' diye sormak bize yakışmaz, devlet adamlığına yakışmaz" diye konuştu.

Milletvekillerine geçici Bakanlar Kurulunda görev almaları için yapacağı davete, makul bir sürede cevap bekleyeceğini kaydeden Davutoğlu, "Çünkü 5 günümüz var. Makul süre bu. 5 günü düşündüğünüzde gelen cevaplara göre Bakanlar Kuruluna girme konusunda olumlu irade beyan eden milletvekillerinin görev dağılımlarını da düşüneceğim. Sonra da Cumhurbaşkanı'mızın onayı ve devri. Bütün bunların da 5 gün içinde bitmesi gerektiği için davet ederken, bu teklifte bulunurken, bir süreyle makul bir süre ile cevaplandırılması çağrısında bulunacağım" ifadelerini kullandı.

- "Puslu havalarda ortaya çıkan bazı şer odaklarına fırsat vermeyeceğiz"

Kritik süreçlerden geçildiğini, 7 Haziran seçimlerinde oluşan tablo içinden bir hükümet çıkarmanın mümkün olmadığını anımsatan Davutoğlu, halka şu çağrıda bulundu:

"7 Haziran'dan bu yana da ülkede bir yönetim boşluğuna izin vermedik. Herkes mutmain olmalıdır, anayasal çizgiyi ve süreci kararlılıkla işleteceğiz. Milli iradeye kesinlikle saygılı bir şekilde, ülkenin yönetim boşluğu içine düşmeksizin, seçimlere gitmesi için elimizden geleni yapacağız. Burada daha önce de ifade ettiğim gibi puslu havalarda ortaya çıkan bazı şer odaklarına fırsat vermeyeceğiz. Alınması gereken devlet tedbirlerini siyasi ve ekonomik istikrar için alacağız. Güvenlik ve sükunet içinde seçime gidilebilmesi için de terörle mücadele de dahil olmak üzere yürüttüğümüz çalışmalarda hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. Sonuçta millet ne derse o olur. Hayır olsun diyoruz."

- "Her an, her yerde görüşebilme çağrısı"

Davutoğlu açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP ve MHP Genel Başkanlarının geçici hükümete üye vermeyeceklerini daha önce açıkladıklarının anımsatılması üzerine Davutoğlu, "Liderlere yaptığım çağrı, seçime giderken bugün ve gelecekte önümüzdeki 2 ay içinde ülkenin gereksiz siyasi gerginliklere düşmesine izin vermeden, her an, her yerde görüşebilme çağrısıdır" karşılığını verdi.

Siyasi rakiplerin düşman veya hasım olmadığını vurgulayan Davutoğlu, "Olsa olsa karşılıklı rakibiz. Birbirimizi yok etmek, tasfiye etmek için değil demokrasinin temel unsurları olan siyasi partilerin eşit şartlarda rekabet etmesi için demokratik süreçleri işletiyoruz. Dolayısıyla bir hasım gibi birbirimize bakmayalım. Oturup konuşalım. Üretilecek çözümleri birlikte üretelim. Sonunda milletin huzuruna gidin herkesin ülke ile ilgili kendi kanaatini, hedefini, ilkelerini ortaya koysun, millet de karar versin. Böyle bir seçim ortamına giderken tekrar bloklaşma çabaları içine girmek, tekrar 'Zinhar şu olmaz, hayır şu da olmaz' diye kapıları kapatan bir tutum içine girmek ülkemizin geleceği bağlamında sorumsuzca bir davranış olur kanaatindeyim" değerlendirmesinde bulundu.

- "Buradaki niyet kesinlikle bir baypas yapma niyeti değil"

Başbakan Davutoğlu, milletvekillerine geçici Bakanlar Kurulu üyeliği teklifi götürene kadar genel başkanların çağrısına cevap vermesi durumunda liderlerle görüşmeye hazır olduğunu ifade etti. Liderleri aşarak milletvekillerine dönük bir hesap içinde olmadığını vurgulayan Davutoğlu, "Parti organlarını aşarak bir hesap içinde değilim. Ama Anayasa'nın kendisi zaten bunu böyle çiziyor. Çünkü liderler zaten bir araya gelip çözemediği için bir geçici Bakanlar Kurulu oluşuyor. Buradaki niyet kesinlikle bir baypas yapma niyeti değil."

Davutoğlu, yapılan yorumlar üzerine bu çağrısını tekrar ettiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Fakat yine Anayasa açık bir şekilde 'Partililere teklif götürülür' diyor. Bu da bir zaruriyet. Bunu da işletmek bundan sonraki adım için olmazsa olmaz bir şart. Yani ben teklif etmezsem Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerini, Milliyetçi Hareket Partisi milletvekillerine sayı gelmediği için daha herhalde basın toplantısı bittiğinde takriben gelir 8 veya 9, 7 veya 9 diyeyim o civardaki bakanlık boş kalır. Ben oraya bağımsız üye atayamam. Çünkü diyor ki Anayasa, 'Teklif edilecek, reddetmesi halinde içeriden veya dışarıdan bağımsız üye atanır' diyor. O zaman bu Anayasa'yı nasıl işleteceğiz eğer siz benim yaptığım her teklifi, milletvekillerine yaptığım teklifi gayrı ahlaki veya sanki onların içişlerine müdahale gibi görülürse nasıl bu işletilir. Ama o şöyle olsaydı, perşembe günü yaptığım çağrı üzerine bir araya gelseydik, birlikte bir hükümet kursaydık, tabii ki Cumhuriyet Halk Partisinden kimin geleceğine Sayın Kılıçdaroğlu, Milliyetçi Hareket Partisinden kimin geleceğine Sayın Bahçeli karar verirdi. Daha sonra dahi bu hükümet içinde yer alacaklarını beyan etmiş olsalardı tabii ki ben siyasi nezaket içinde onlarla da istişare ederdim.

Siyasi nezaket içinde, anayasal zorunluluk içinde değil. Çünkü bu koalisyon değil. Siyasi nezaket içinde istişare ederdim. Ama Sayın Cumhurbaşkanı'mız daha bu kararı almadan öyle açıklamalar yapıldı ki 'Biz kimseyi vermeyiz, telefonları kapatırız, kapıları kapatırız. Kim bunu kabul ederse ahlaksız bir teklife evet demiş olur.' Dediğim gibi bu milletvekillerine de hakaret, bize de hakaret. Telefonu kapatmak ne demek, eğer o ifade olmasaydı ben kendileriyle son bir telefon görüşmesi yapmaya niyetliydim. Acaba ne yapabilir birlikte diye."

- "Siyasi nezaketsizlik anlamına gelecek bir adım atmadık"

Birçok eleştiriye maruz kaldıklarını ama 2 aylık süre içinde siyasi nezaketsizlik anlamına gelecek bir adım atmadıklarını belirten Davutoğlu, "Telefonları kapattınız, kapıları kapattınız, e bacaları da kapattın, demokrasi odasına nereden gireceğiz biz, seçime nasıl gideceğiz. Olmaz ki. Varsa bir ayrı yöntemleri onu söylesinler ama Anayasa içinde söylesinler" dedi.

Davutoğlu, herkesi sorumluluk içinde davranmaya davet ettiğini söyleyerek, "Emin olun tek tek özgeçmişlere baktım hiçbir istisna olmadan, mümkün olduğu kadar dediğim devlet tecrübesi de içinde olmak üzere bir değerlendirme yapmaya çalıştım. Burada Sayın Genel Başkanlara mesajım bu. Bugün ve seçimlere kadar, seçimlerden sonra da her zaman her yerde konuşuruz ama kapıları kapatmak, telefonları kapatmak böyle bir üsluba girildiğinde bu üsluba girenler siyasi gelecek anlamında bedel öderler. Bunu yapmaması lazım kimsenin" değerlendirmesinde bulundu.

- "İsimler bende mahfuz"

Muhalefet partilerinden hangi isimlere teklif götüreceğine ilişkin soruya Davutoğlu, "En yakın arkadaşlarım da bilmiyor. Bu isimler bende mahfuzdur" dedi.

Davutoğlu, en uygun yöntemle, hukuki bakımdan görevini yapmış olduğunu delillendirerek, Anayasa'nın gereğinin yerine getirildiğini gösterecek şekilde bir teklif ileteceğini bildirdi.

AK Parti içindeki görevlendirmelerin de kendisinde mahfuz olduğunu belirten Davutoğlu, "Diğer partilerden teklifleri, isimleri, evetleri bilmem lazım ki en son AK Parti'yi bu anlamda açıkça düşünüyorum. Çünkü öncelikle onu bilirsem ona göre Bakanlar Kurulu görev dağılımı yapıp, teklif edilen bakanlıkların ve reddedilmişse onların yerine bağımsız, geri kalanları da AK Parti içinde değerlendirme yapacağız ve AK Parti'den hiçbir arkadaşım bu anlamda bir sorumluluktan kaçacak değil. Onları da tek tek yapacağım yani parti organları üzerinden yapmayacağım. Yani MYK'ya götürmeyeceğim ya da MKYK da değerlendirmeyeceğim" ifadelerini kullandı.

(Bitti)

Haber Ara