Dolar

32,3310

Euro

35,1140

Altın

2.309,53

Bist

9.079,97

Başbakan Davutoğlu: (4)

Başbakan Davutoğlu: (4)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-25 16:14:22

Başbakan Davutoğlu: (4)
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şimdi buraya geldiğimiz süreci, nasıl geldiğimizi unutanlar sanki 'AK Parti kendi iradesiyle ülkeyi bir seçime zorluyor' diye suçlamalarda bulundular, bu doğru değil. Milletimiz neyin, nasıl söylediğini, kimin neleri söylediğini o kadar kolay unutacak hafızaya sahip değil" dedi.

Davutoğlu, Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere Başbakan olarak atamasının ardından basın toplantısı düzenledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile reform ağırlıklı, anlaştıkları hususlarda reform yapmak üzere kısa dönemli, ülkeyi seçime götürecek bir hükümet modeli üzerine konuştuklarını belirten Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada da bizim tarafımızdan temel, esas alınan husus, uzun dönemli koalisyon yürütmede bir takım zorluklarla karşılaşması halinde doğabilecek sorunları da ortadan kaldıracak şekilde kısa dönemde mutabık kaldığımız hususlarda anayasal ve yasal reformlar yapıp, ülkeyi ondan sonra bir seçime götürmek hususunda ülkede oluşabilecek, toplumda oluşabilecek genel mutabakatı da yansıtacak olumlu bir süreci başlatmaktı. Bu mümkün olmadı, burada kimseyi suçlayacak değilim. Yetkili kurullarında her iki taraf da istişare etti, mümkün olmadı. Ama bir koalisyon teklifi, görüşmeler sonrasında hangi tür koalisyon olabileceği yönünde bir kanaat paylaşımı oldu."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sürekli "Koalisyona kapılarının kapalı olduğu ve bir an önce seçime gidilmesi gerektiğine" dair açıklamaları bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, yaptıkları görüşmelerde Bahçeli'nin bir hükümet kurmayı arzu etmediğini, olması gerekenin diğer partiler arasında bir koalisyon olduğunu açık bir şekilde ifade ettiğini aktardı.

Davutoğlu, CHP ile koalisyon görüşmelerinin bitmesi sonrasında tekrar bir araya gelme konusunda MHP ile mutabık kaldıklarını, fakat ilk görüşmede Bahçeli'nin koalisyona kapıları kapattığını kaydetti.

Bahçeli'nin 7 Haziran akşamı da koalisyona kapıları kapattığını vurgulayan Davutoğlu, "Şimdi buraya geldiğimiz süreci, nasıl geldiğimizi unutanlar sanki 'AK Parti kendi iradesiyle ülkeyi bir seçime zorluyor' diye suçlamalarda bulundular, bu doğru değil. Milletimiz neyin, nasıl söylediğini, kimin neleri söylediğini o kadar kolay unutacak hafızaya sahip değil" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Bahçeli ile gerçekleştirdikleri ikinci görüşme üzerine spekülasyonlar yapıldığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Hiçbir zaman biz her iki liderle yaptığımız görüşmenin arka plan bilgilerini paylaşmadım ama şunu ifade edeyim, o gün de söyledim, kendisine de bunu ifade ettiğim için bu konuda ilkesel olarak doğru olduğunu düşünüyorum. Daha konuşmamızın başında kendisi herhangi bir müzakereye girmeden uzun dönemli bir koalisyona, seçim koalisyonuna, AK Parti azınlık hükümetine ve erken seçim kararına açık bir şekilde karşı olduğunu ifade ettiler. Yine eleştirmek maksatlı söylemiyorum tablo bu. Buraya, bizim irademizle gelindiği kanaatini yaymak isteyenler açısından kısa bir özet vermek durumunda kaldım."

- "Denemediğim yol ve yöntem kalmadı"

Koalisyon imkanı kalmayınca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a geçen salı günü görevi iade ettiğini anlatan Davutoğlu, perşembe günü de bu kez böyle bir anayasal zorunluluk olmasın diye, bütün siyasi liderlere bir çağrıda bulunduğunu ve "Madem bir koalisyon hükümeti oluşamadı, gelin hep beraber Meclis'te ortak bir karar alalım ve sorumluluklarını yerine getirmiş liderler olarak halka gidelim, birlikte gidelim, rekabet edeceğiz ama el ele gidelim dedik" sözlerini anımsattı.

Davutoğlu, yaptığı bu çağrıların karşılık bulamadığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Eğer bulmuş olsaydı bugün anayasal zorunluluk olarak ortaya çıkan durum olmayacak ve 4 parti, 3 parti, hatta 2 parti anlaşıp birlikte bir seçimin kapısını aralayıp birlikte milletin huzuruna gitme imkanı olacaklardı. Her şeyi açık bir şekilde ifade ediyorum, deniz tükenene kadar her şeyi denedik. Ben şahsen bunu milletime olan bir borcum olarak ifade ediyorum, denemediğim yol ve yöntem kalmadı. Ve her aşamada da milletimizi açık ve net bir şekilde bilgilendirdim. Bunun üzerine 45 günün dolmasına müteakip, dün Sayın Cumhurbaşkanımız, Meclis Başkanı ile yaptığı görüşme sonrasında ülkeyi erken seçime götürmekten başka bir çare olmadığı kanaati hasıl olduğundan erken seçim kararı aldı. Bu sabah da bir yönetim boşluğu olmaması için görevi bana tevdi ederek, geçici bakanlar kurulunu kurmamı ve anayasanın ilgili maddeleri çerçevesinde biran önce bu çerçevenin çizdiği rota içinde vazifeyi tevdi etmek hükümet boşluğuna yol açmadan, ülkeyi sükunet ve sühuletle seçimlere götürme konusunda adım atmamızı bildirdiler."

(Sürecek)

Haber Ara