Dolar

32,5303

Euro

34,7449

Altın

2.486,86

Bist

9.524,59

Başbakan Davutoğlu: (3)

Başbakan Davutoğlu: (3)

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-13 18:58:07

Başbakan Davutoğlu: (3)
Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerine ilişkin, "Birer arkadaşımızı görevlendirdik, teması sürdürmek ve bu ön görüşmeler için. Sürekli bir şekilde temas noktası olmak üzere, o arkadaşlarımız bu çalışmaları yaptıktan sonra bizlere sunacak. Olgunlaştığı zaman ikinci tur görüşmeyi yapacağız" dedi.

Davutoğlu, koalisyon turları kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından AK Parti Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi, soruları yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile baş başa bir görüşme gerçekleştirip gerçekleştirmediğinin sorulması üzerine Davutoğlu, "Gerçekleşmedi. Böyle bir ihtiyaç da... Son derece dediğim gibi ekiplerimiz de gayet sıcak ve herkesin fikrini rahatlıkla ifade ettiği bir ortam vardı. Ama belli bir aşamada liderlerle, baş başa görüşme talebi gelmesi durumunda ona da olumsuz bakmam. Çünkü nihayet, onun ihtiyaç olarak ortaya çıkacağı gündem olabilir. O çalışmalar yapıldıktan sonra, liderlere sunulan görüşlerin değerlendirilmesi icap edebilir. O zaman ele alınacak hususlar" yanıtını verdi.

Başbakan Davutoğlu, ikinci tur görüşmelerin ne zaman başlayacağının sorulması üzerine, "Ramazan Bayramı'ndan önce ilk turu bitiririm" dediğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"O zaman bir tabloyu görürüz. İnşallah bu gerçekleşecek. Daha sonraki aşama için bu ön görüşmelerin bir noktaya gelmesi etkili olacak, belirleyici olacak. Birer arkadaşımızı görevlendirdik, teması sürdürmek ve bu ön görüşmeler için. Sürekli bir şekilde temas noktası olmak üzere, o arkadaşlarımız bu çalışmaları yaptıktan sonra bizlere sunacak. Olgunlaştığı zaman ikinci tur görüşmeyi yapacağız. Ama bütün partilerle de ikinci tur görüşmeyi aynı zamanlama içinde yapmaya özen göstereceğim. Çünkü dediğim gibi, en doğru formülü birlikte oluşturabilmek."

"Gün içinde KCK'dan önemli bir açıklama geldi. Ateşkesin bittiği ilan edildi, siz bu ilanın ardından ne söylemek istersiniz" sözleri üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bahsettiğiniz açıklama, aslında hepimizin titizlikle üzerinde durmamız gereken bir husustur. Hafta sonu Ağrı'da, Göle'de, Kars'ta ve birçok şehrimizde terör ve şiddet saldırıları devam etti. Türkiye, 7 Haziran seçimlerini dünyanın hayranlıkla izlediği bir olgunlukla tamamlayıp, çok temsil kabiliyeti yüksek bir Meclis oluşturmuşken aynen 2011 seçimlerinden sonra da böyle bir terör sarmalına Türkiye'yi sokmak istemişlerdi. Şimdi böyle bir terör ve şiddet sarmalına Türkiye'yi sokmak isteyenlerin varlığı aşikar. Herkes bu anlamda bir ciddi sınavla karşı karşıyadır, bunu ifade etmek isterim.

7 Haziran seçimlerinde milli iradeden ve milletten temsil meşruiyetini almak için gelen bütün partiler bu şiddet ve terör sarmalı çağrısında bulunan bu tür açıklamalar karşısında ortak bir tavır sergilemek durumundadırlar. Öncelikle bu bir şart."

-"Kimseden hiçbir otoritenin tehdidinde de geri adım atmazlar"

Davutoğlu, saldırıların gerekçesi olarak baraj ve yol yapımlarının gösterildiğine işaret ederek, "Bir kere Türkiye Cumhuriyeti Devleti, her bir santimetrekaresiyle egemenliğini sadece ve sadece milletten aldığı yetkiyle kullanan hükümetler tarafından yönetilir ve bu hükümetler, Türkiye'nin her yerinde yol ve baraj çalışması yaparlar. Bunun için de kimseden hiçbir otoritenin tehdidinde de geri adım atmazlar" dedi.

Davutoğlu, "ateşkes" tabirini hiç bir zaman kullanmadıklarını vurgulayarak, eğer çözüm süreci bağlamında çatışmasızlıktan bahsediliyorsa bunun da açıklamasını daha önce yaptıklarını söyledi.

Başbakan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Eğer Çözüm Süreci'ne birisi darbe vurmuşsa 2013 Mayıs'ında silahlı grupların Türkiye'yi terk etmesi sözünü, taahhüdünü yerine getiremeyenler vurdu. O zamandan bu yana biz sabırla bu silahlı grupların Türkiye'yi terk etmesi ve silahların terkini bekledik. Hep bunu talep ettik ama bir taraftan da demokratikleşme çabalarında da ödün vermedik. Şimdi de halkımızın demokratik hakları konusunda hiçbir şekilde geri adım atmayacağız ancak bu şekilde ifadelerle ülkemizi, meşru hükümeti, Meclisimizi ve oradan oluşacak olan siyasi iradeyi tehdit eden yaklaşımlara da kesinlikle prim vermeyiz.

Yarından sonra HDP ile görüştüğümde de kendilerine de ifade edeceğim... Artık herkesin şiddetle terörle, demokrasi arasında bir seçim yapma vakti gelmiştir. Bu açıklama bunun zaruretini ortaya koyuyor. Uluslararası alanda da demokrasinin yanında olan herkes, Türkiye'nin bu şekilde terör tehdidi karşısında takınacağı tavra destek vermek durumundadır. Dolayısıyla biz, bu tür tehdit ve şantajlar karşısında atılması gereken adımlardan hiçbir şekilde bir adım dahi geri durmayacağımız gibi Türkiye'de kamu düzeninin tesisi için her türlü tedbiri de almaya kararlıyız."

Dün ilgili birimleri konutta toplantıya çağırdığını, bu konularda alınması gereken tedbirler hususunda da gerekli talimatlandırmaların yapıldığını bildiren Davutoğlu, "Hiçbir şekilde şiddete ve teröre ülkemizin herhangi bir santimetrekaresinde izin verilmeyecektir, bunun da bilinmesini isterim" diye konuştu.

"Önce bir heyet gibi söylediniz bu istikşafi görüşmeler için ama sonra bir temas kişisi söylediniz" sözleri üzerine Davutoğlu, "Hayır heyet, yanlış anlaşılmasın. Temas noktası olarak tespit ettiğimiz arkadaşlar bu çalışmaları koordine edecekler ama heyetler arası görüşme anlamında" ifadesini kullandı.

"Heyetlerdeki isimleri belirlediniz mi?" sorusu yöneltilen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ben bizim taraftaki o arkadaşa gerekli isimleri vereceğim, CHP tarafından da yine böyle yapı oluşacak, onlar bunu koordine edecekler. Muhtevaya dönük bir öngörüşmeler yapılacak, bir tespit yapılacak, bir resim çekilecek. Karar değil, dikkatinizi çekerim bir resim çekilecek ona göre de ileride olabilecek kararların, alternatif kararlar göz önüne alınması için bir zemin oluşmuş olacak. Aynı usulü, tekrar zikrediyorum MHP'ye de ifade edeceğiz. Hatta ben bu basın toplantısını sayın Kılıçdaroğlu'na gitmeden önce yapmayı da bir ara düşündüm ki bu usul, bir partiye has olarak teklif ettiğimiz bir usul değildir diyerek ama sizi iki kez son dakika ifadelerinden kurtarmak için bu basın toplantısına karar verdik."

Başbakan Davutoğlu, "Hayırlısı olur inşallah" diyerek sözlerini tamamladı.

(Bitti)

Haber Ara