Dolar

32,3325

Euro

35,1382

Altın

2.242,19

Bist

8.702,35

Başbakan Binali Yıldırım'dan Kandil açıklaması

Kandil'de lider kadrosunda da vurulanların olduğu yönündeki bilgilere ilişkin Binali Yıldırım, 'Bu yönde haberler geliyor ama şu anda teyit edilmiş bir bilgi yok. Bunların yuvalarına bir hava harekatı düzenlendi, önemli ölçüde kayıpları olduğunu biliyoruz, detaylar zamanla ortaya çıkacak' dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-06-21 00:40:28

Başbakan Binali Yıldırım'dan Kandil açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım CNN TÜRK'te gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.

Binali Yıldırım, ''Kandil operasyonu adım adım ilerliyor. Orası kuş uçuşu aşağı yukarı 90 kilometre, karayoluyla biraz daha uzun, 110 kilometre filan. Şu anda zannediyorum bölgede 40 kilometre derinliğe kadar, 400 kilometrekarelik bir alan güvenlik güçlerimizin kontrolüne geçmiş durumda'' şeklinde konuştu.

"Kandil terörle mücadele açısından bizim için stratejik bir noktadır." diyen Binali Yıldırım, "Kırmızı çembere alınmış yer Kandil bölgesi. Burası karargah olarak kullanılıyor. Ancak fazla sıkıştırdığımızda Irak tarafına da kaçıyorlar. Oldukça coğrafi olarak zor bir bölge. Dışarıdan hava saldırılarıyla kolay kolay derinliklere gitme imkanı yok. Fırat Kalkanı, Zeytindalı operasyonunda yaptığımız gibi, bölgemize ülkemize sızmaya çalışan, ağır silahlarla donatılmış teröristleri etkisiz hale getirmek için uzun süredir bir operasyon planı vardı. Bu plan Mart ayı itibariyle yürürlüğe girdi. Bazıları bunu seçimle ilişkilendiriyor." ifadesini kullandı.

"BÜYÜK ÖLÇÜDE KAYIPLARIN OLDUĞU BİLİNİYOR"

Başbakan Binali Yıldırım Kandil'e ilişkin, "Büyük ölçüde kayıpları olduğunu biliyoruz. Terör örgütünün varlığı Türkiye'ye tehdit." dedi.

"Terörle mücadele seçime indirgenmemeli" diyen Binali Yıldırım, "Hedef Kandil de dahil, bölgede terörist kalmaması ve oradan ülkemize sızmaların, terörist girişlerin ortadan kaldırılması." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, "Her şeye rağmen Münbiç işi olumlu bir adımdır. ABD ile işleri görüşerek, konuşarak çözmekten yanayız. İlişkilerimizi bozmaktan yana değiliz" dedi.

"SİLAHLARIN ELLERİNDEN ALINMASI LAZIM"

Binali Yıldırım bir an önce ABD'nin silahları geri alması gerektiğini de sözlerine ekledi.

"Buradan çıkmaları yetmez. Silahlarının ellerinden alınması lazım." diyen Binali Yıldırım, "Fırat'ın doğusuna gidecek ne olacak? Orada da problem. ABD, DEAŞ'la mücadele konusunda bunlarla iş tuttu. Rakka yerle bir edildi, DEAŞ bitti. Rakka tamamen enkaz haline geldi. Biz de Afrin'de operasyon yaptık. Kimsenin burnu kanamadı. Sivil ölümü hemen hemen yok. Dolayısıyla şimdiki adım ABD'nin bir müttefik olarak sözünde durması ve bunların elinden silahları alması. Beklentimiz budur. Menbiç iyi bir modeldir. Bir başlangıçtır." ifadesini kullandı.

"KANDİL OPERASYONU ADIM ADIM İLERLİYOR"

Başbakan Binali Yıldırım, "Kandil operasyonu adım adım ilerliyor. Orası kuş uçuşu aşağı yukarı 90 kilometre, karayoluyla biraz daha uzun, 110 kilometre filan. Şu anda zannediyorum bölgede 40 kilometre derinliğe kadar, 400 kilometrekarelik bir alan güvenlik güçlerimizin kontrolüne geçmiş durumda. Temizlik yapa yapa, sahayı yumuşatarak daha derinliğe doğru güvenlik unsurlarımız, özel kuvvetlerimiz, silahlı kuvvetlerin profesyonel askerleri bu şekilde bölgede faaliyetlerini sürdürüyorlar." diye konuştu.

"S-400'LER NATO'YA AYKIRILIK TEŞKİL ETMİYOR"

Binali Yıldırım S-400'lerin Türkiye için bir mecburiyet olduğunu söyledi. Yıldırım, "S-400'ler NATO'ya aykırılık teşkil etmiyor." dedi.

Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin Yıldırım, vizelerin kalkmasını istediklerini ve tam üyeliği de konuşacaklarını ifade etti.

"TÜRKİYE ALTERNATİFSİZ DEĞİL"

ABD ile ilişkilerin sorulması üzerine Yıldırım ''Türkiye alternatifsiz değil'' dedi.

Başbakan Yıldırım, "(ABD ile ilişkiler) Türkiye onların, gönülleri geldiği, canları istediği zaman savunma sistemi verecekleri, istemediklerinde 'bir dakika' diyecekleri bir ülke değildir." ifadesini kullandı.

"NATO AYRI RUSYA AYRI"

NATO'dan uzaklaşıldığı yönündeki söylemlere ilişkin Yıldırım, "ABD komşumuz değil. Komşumuzla biz tabi ki iyi geçineceğiz. Bunu getirip NATO ile ilişkilendirmeyi anlamlı bulmuyorum. NATO ayrı Rusya ayrı. Rusya ile bizim ticaretimiz var, turizmimiz var. Suriye'de işbirliği yapıyoruz. Enerji işbirliğimiz hat safhada. Onların Rusya ile ilişkileri azaltın deme hakkına sahip değil ki. Ümit ederiz ilişkiler daha fazla gerilmez. Çünkü Türkiye, NATO'nun köklü bir ülkesi, ABD'den sonra en güçlü ülkesi" dedi.

"KÜÇÜK BİR ÖZETİNİ KOYDUK, 250 SAYFA TUTTU"

AK Parti'nin beyannamesine ilişkin Binali Yıldırım, "Muhalefetin eleştirisi her zaman olur. Her şeyi mükemmel yapsanız da onların eleştirisi bitmez. 16. yıldayız. 12 seçim boyunca iktidara talip olup, iktidar yüzü görmeyen parti ile AK Parti'nin beyannamesi herhalde aynı olmaz. Bu kadar açık ve net. Biz bir kere yaptıklarımızın küçük bir özetini koyduk, 250 sayfa tuttu. Geri kalana da yapacaklarımızı yazdık, oldu bitti. Hatırlatmamız lazım. AK Parti iktidara geldiğinde doğan bebekler bugün oy verme çağına geldi.

"MUHARREM İNCE'NİN BUNLARI YAPMA ŞANSI YOK"

Başbakan Binali Yıldırım, "Muharrem İnce eğer cumhurbaşkanı adayı olarak bu vaatleri veriyorsa, bir yandan da 'parlamenter sisteme döneceğiz' diyorsa, bunları yapma şansı yok. Açsın seçim beyannamelerine baksın. Bilmiyor, çünkü seçim beyannamesini parti başkanı açıklıyor. Orada cumhurbaşkanının temsili makam olduğu yazıyor. Temsili makam olan cumhurbaşkanı nasıl bu işleri yapacak. İkisinden biri yanlış. Ya parlamenter sisteme dönme iddiası yanlış, yahut da söylenen bu vaatlerin hiçbirinin gerçekleşme şansı yok." dedi.

CUMHUR İTTİFAKI

Cumhur İttifakı'nın iyi gittiğini kaydeden Yıldırım, "Sahada vekil adaylığı bazında bazı münferit olaylar olabilir. Bu MHP'nin de bizim de kurumsal görüşlerimizi temsil etmez. Bu tür görüşlere müdahale ediyoruz, tedbirler alıyoruz. Sayın Bahçeli, ben, Sayın Cumhurbaşkanımız arasında herhangi bir sıkıntı yok. İttifak yaptık ama tek parti olmadık. Onların kendi amblemleri var." dedi.

OHAL AÇIKLAMASI

OHAL'e ilişkin Yıldırm, "Sayın Cumhurbaşkanımız bunu açık bir şekilde söyledi zaten, kalkacak. Kalkarsa terörle mücadelede zaaf olmaz" diye konuştu.

25 Haziran'da ne yapacağı sorulmasına ilişkin Yıldırım, "Tüm insanlar ne yapıyorsa ben de onu yapacağım. Sonuçlar belli olduktan sonra artık hafiflemiş oluyoruz. Üzerimden büyük bir sorumluluk kalkmış oluyor. Ancak kendimi huzurlu ve mutlu hissediyorum. Hedeflerini tayin edilen süre içerisinde gerçekleştirmiş bir Başbakan olarak teslim etmenin mutluluğunu yaşayacağım. Torunlarımla çocuklarımla bir araya geleceğim. Bir kahvaltı yapacağım" ifadesini kullandı.

"HER TÜR SORUMLULUĞU YAPARIM"

Yıldırım, "Ben bugüne kadar hiçbir göreve talip olmadım, bundan sonra da böyle bir talip olma durumum yok. Partim ne gerekiyorsa, nasıl bir görev veriyorsa ben o görevi büyük bir aşkla yaparım. Milletimizin vereceği her tür sorumluluğu yaparım. İzmir benim seçim bölgem, İzmir'den milletvekili adayıyım. İzmirliler tekrar bana güvenlerini gösterirse birinci derecedeki işim İzmir'e daha çok zaman ayırmak." diye konuştu.

 

Haber Ara