Dolar

32,5384

Euro

34,9583

Altın

2.426,20

Bist

9.722,09

Başbakan Binali Yıldırım'dan Irak Başbakanı İbadi'ye yanıt

Başbakan Binali Yıldırım, 'Önce siz vatandaşlarınıza sahip çıkın, yok olmalarının önüne geçin, devlet olmayı bilin; sonra Türkiye'ye laf edin' dedi

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-10 12:34:04

Başbakan Binali Yıldırım'dan Irak Başbakanı İbadi'ye yanıt

Başbakan Yıldırım, İstanbul Teknik Üniversitesinin 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı. 

Başbakan Binali Yıldırım, "Mücadelemiz bu hainler bu topraklardan yok oluncaya kadar devam edecektir. Her türlü çılgınlığı, intihar eylemini yapabilirler ama ülkenin istiklalinden, istikbalinden, gençlerimizin aydınlık yarınlarından zerre taviz vermeyeceğiz. Kimse bize nasihat vermeye kalkmasın, demokrasi nutukları atmasın. Bunlar terörden medet umanların son çırpınışlardır. Bu tür eylemler, terör örgütlerinin kontrolsüz eylemleri olarak tezahür etmektedir. Her türlü tedbir alınıyor, daha fazlası alınacak" dedi. 

Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

"Sizlere hitap etmekten heyecan duyuyorum. Bilimadamları, sanayiciler, siyasetçiler, bakanlar, başbakanlar, cumhurbaşkanları, bürokratlar yetiştiren asırlık bir üniversitedeyiz. Türkiye'nin yönetiminde üç okul öne çıkar; mülkiye, harbiye, tıbbiye diye. İstanbul Teknik Üniversitesi bunlardan geri kalmaz. Tarihine baktığımızda bunu görebiliriz. Gelecekte de bu ilim yuvası büyük başarılara imza atacak. 

Halen 40 bin civarında Türkiye'nin en başarılı öğrencileri bu çatı altında yetiştiriliyor. Bu üniversiteden mezun olmuş bir öğrenci olarak, ben de bu gururu paylaşmak isterim. Ulusal ve uluslararası ölçekte başarılarıyla, milletçe göğsümüzü kabartan İstanbul Teknik Üniversitesi'nin başarılı bir öğretim yılı geçirmesini diliyorum.

"TERÖRİSTİN KUTSAL BİLDİĞİ HİÇBİR ŞEY YOK"

Bugün 10 Ekim. Dün alçakça bir saldırısı sonrası askerlerimiz şehit oldu, vatandaşlarımız hayatını kaybetti. Toplam 15 şehidimiz var. Bugün alçak Gar saldırısının yıldönümü. Hayatını kaybedenler arasında orada İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğrencisi Güney Doğan da vardı. Bu öğrencimiz başta olmak üzere bütün canlarımızı rahmetle anıyoruz. 

Teröristin kutsal bildiği hiçbir şey yok. Ne cana, ne hayata, ne insan kıyarken en ufak tereddüt göstermiyor. Terörle mücadele ülkemizin yeni karşılaştığı bir durum değil. 40 yıla yaklaşan bir süreçten bahsediyoruz. Günümüzde bölücü terör örgütüyle değil, FETÖ terör örgütü ve DAEŞ gibi bir terör örgütüyle mücadelemiz amansız bir şekilde devam ediyor. Türkiye, sahip olduğu coğrafyanın bedelini ödüyor. Bu coğrafya hep hareketli, hep dinamik olmuştur. Bu coğrafya medeniyetlerin buluştuğu, zaman zaman da çatıştığı bölgelerin başında geliyor.

IBADİ'YE SERT YANIT: ÖNCE DEVLET OLUN

Son yıllarda Irak ve Suriye'de yaşanan istikrarsız durumun en fazla Türkiye'yi etkilediğini hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne yazık ki bölgeyle fiziki ve gönül bağı olmayan birçok ülke orada birtakım çalışmalar yaparken bu bölgede yaşayan hükümetlerin sesi soluğu çıkmıyor ancak bu istikrarsızlığın, bu kargaşanın en büyük bedelini ödeyen Türkiye'nin meseleye sahip çıkmasından rahatsız olduklarını görüyoruz. Bunu söyleyecek olanların önce ülkelerine sahip çıkması lazım. Önce siz ülkenizin içinde yaşayan bütün vatandaşlarınıza sahip çıkın, onların yok olmasının önüne geçin, devlet olmayı bilin, ondan sonra Türkiye'ye laf edin. Bunu yapmazsanız söylediğiniz laflar biraz mizahi oluyor. İradenizi ortaya koyun. Orada cirit atan terör örgütlerini, ülkenizin hiçbir sorununa çözüm üretmeyecek birtakım unsurları orada barındırmaya devam ederseniz Türkiye elbetteki hudutlarını korumak, terörle mücadele etmek ve vatandaşlarının can mal güvenliğini sağlamak için her türlü tedbiri alır ve almaya da hakkı var."

İBADİ NE DEMİŞTİ?

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, yaklaşan Musul operasyonu öncesinde Türkiye'yi tehdit ederek, "Irak'taki Türk askerinin yerinden kıpırdamamasını tavsiye ediyoruz" dedi.

Şiilerin kutsal mekanı Kerbela'yı ziyaret eden Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Musul operasyonuna Türk askerinin hiçbir şekilde katılmayacağını söyledi. Operasyona sadece Iraklıların katılacağını belirten İbadi, "Musul operasyonu vakti gelince başlayacaktır ve sadece Iraklılar katılacaktır. Herhangi bir yabancı gücün varlığı Irak'ın toprak bütünlüğününü ihlal anlamına gelir ve Türk liderlerin, askerlerin Irak'ta kalacağı yönündeki ısrarlarını garipsiyorum" dedi. İbadi, ayrıca "Irak'taki Türk askerine yerlerinden kıpırdamamaları tavsiyesinde bulunuyoruz" dedi.

Haber Ara