Dolar

32,5010

Euro

34,6021

Altın

2.500,52

Bist

9.548,09

Başbakan Abe: Japonya bir daha asla savaşlara katılmayacak

Ülkesinin 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye yönelik nükleer saldırıların ardından II. Dünya Savaşı'nın sonunda teslim olmasının 75. yıldönümü münasebetiyle Tokyo'da düzenlenen törende konuşan Başbakanı Abe, 'Japonya bir daha asla savaşlara katılmayacak' dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-15 09:08:17

Başbakan Abe: Japonya bir daha asla savaşlara katılmayacak

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, bugün başkent Tokyo'da ülkesinin 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye yönelik nükleer saldırıların ardından II.Dünya Savaşı'nın sonunda teslim olmasının 75. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törende konuştu.

Japon Başbakanı Abe, "Bir daha asla savaşlara katılmama sözümüzü yerine getirmeye devam edeceğiz" dedi.

Başbakan Abe, II. Dünya Savaşı sırasında ölen Japonların anısına övgüde bulundu ve ülkesinin "çeşitli sorunları çözmek amacıyla uluslararası toplumla işbirliğini sürdürmeye kararlı" olduğunu vurguladı.

Tören kapsamında, etkinliğin gerçekleştirildiği Nippon Budokan Salonu'nda saygı duruşu yapıldı.

5f376d7e42360402ac6e1923

JAPON İMPARATORU'NUN
‘DERİN PİŞMANLIĞI!'

Daha sonra Japonya İmparatoru Naruhito, millete bir konuşma yaparak, el ele yürüyen Japon halkının ortaya çıkan korona virüsü salgını ve buna bağlı zorlukların üstesinden gelebileceğine olan güvenini dile getirdi.

Japonya İmparatoru Naruhito, 2. Dünya Savaşı sırasında ülkesinin geçmişine duyduğu "derin pişmanlığını" da dile getirdi ve dünyada barış için dua etti.

60 yaşındaki İmparator Naruhito, savaş kurbanlarını anarken, "Savaşların belasının bir daha asla tekrarlanmayacağını içtenlikle umuyorum," dedi.

İmparator Naruhito, savaştan sonra doğan ilk Japon imparatoru ve İmparator Hirohito'nun torunudur.

Japonya, 6 ve 9 Ağustos 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye yönelik nükleer saldırıların ardından II.Dünya Savaşı'nın sonunda teslim oldu.

O zamanki Japonya İmparatoru Hirohito, radyoda ilk kez bir konuşma yaparak Japon silahlı kuvvetlerinin Müttefiklere tamamen teslim olduğunu duyurdu.

Kaynak: TASS, Reuters

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara