Dolar

32,5913

Euro

34,8085

Altın

2.496,76

Bist

9.456,53

Başarı Kaygısı

Psikoterapist Kübra Selda Karaca, yüz yüze eğitimin başlaması ile birlikte çocuklarda oluşabilecek başarı kaygısına dikkat çekti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-21 09:54:54

Başarı Kaygısı

KübraÇocuklarda kaygı ya da endişelerin tamamen yok edilmemesi gerektiğini belirten Psikoterapist Kübra Selda Karaca kaleme aldığı yazıda, “Ona destek olarak kaygı ve endişelerini belli bir seviyede tutmasını sağlayın. Çünkü makul seviyelerde duyulan kaygı, onun ders çalışmasına, derslerine katılımda istek duymasına, performansının artmasına ve başarılı olmasına yardımcı olacaktır.” İfadelerini kullandı. İşte yazının tamamı:

Yeni eğitim ve öğretim yılı bugün başlıyor. Çocuğunuzda başarılı olma kaygısı var mı?

Yaşamış olduğumuz pandemi süresince geçtiğimiz eğitim öğretim yılından itibaren evde kalan ve derslerini online eğitimle evde devam eden çocukların bu süreçte yaşadıkları kaygı, endişe stres, online derslere adapte olamama ve ders çalışamama gibi durumlarla başa çıkma yöntemleri nelerdir? Ebeveynler bu süreçte nasıl davranmalıdır? ÇOCUĞUNUZDAKİ KAYGIYI YOK ETMEYE ÇALIŞMAYIN !

Herhangi bir konuda kaygısız olmak, o konuyu önemsememektir. Önemsemediğiniz bir konuya da motive olmanız mümkün değildir. Bu nedenle çocuğunuzun kaygı ya da endişelerini tamamen yok etmeye çalışmayın. Ona destek olarak kaygı ve endişelerini belli bir seviyede tutmasını sağlayın. Çünkü makul seviyelerde duyulan kaygı, onun ders çalışmasına, derslerine katılımda istek duymasına, performansının artmasına ve başarılı olmasına yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun başarılı olabilmesi için ihtiyacı olan tek şey motivasyondur ve bu motivasyonu en çok anne baba sevgisinden alırlar. Çocuğunuzu ne kadar sevdiğinizi ona hissettirin. Sevginizi ve çocuğunuzun sizin için ne kadar değerli olduğunu hem sözlü olarak söyleyin, hem de davranışlarınız ve beden dilinizi kullanarak gösterin. Onun başarılarını hediyelerle kutlamak yerine sımsıkı sarılarak ve sevginizi dile getirerek motive edin.

Evde online eğitime devam eden çocuğunuz için,mutlaka önceden günlük ve haftalık programlar oluşturun, onun ders saatlerinde ev düzeninizi çocuğunuzun rahat edeceği şekilde düzenleyin. Dikkatini dağıtacak şeyleri  ortadan kaldırın. Bu saatlerde evinize misafir kabul etmeyin. Online ders saatleri dışında da günlük programına erişilebilir hedefler koyun.

Bu süreçte hem okula giderek eğitim alan hem de evde online eğitime devam eden çocuğunuzun uyku düzenine ve yeme içme alışkanlıklarına dikkat edin. Günlük rutinlerinizi önceden belirleyip, o programa uymanız, çocuğunuzun ve sizin de kaygı düzeyinizi belli bir seviyede tutmanıza yardımcı olacaktır.

Unutmayın ki kaygı bulaşıcı bir durumdur. Bu nedenle ebeveynler öncelikle kendi kaygılarını doğru yöneterek çocuklarına örnek olmalıdır. Ebeveynler anlayışlı ve destekleyici yaklaşımlar sergileyerek çocuklarına bu süreçte yol gösterici olmalıdır. Çocuklarınızın çabalarını ve olumlu yönlerini görerek, sevgi ve övgüyle onları cesaretlendirmek, motivasyonlarını ve performanslarını arttıracaktır. Ancak tüm bu önlemlere rağmen çocuğunuzun kaygı ve endişelerini yönetemediğini, normal seviyede tutamadığını gözlemliyorsanız, bu durum onun ders çalışma performansının ve başarısının düşmesine neden oluyorsa mutlaka bir uzman yardımını almasını sağlayın.

Haber Ara