Dolar

32,6214

Euro

34,6917

Altın

2.525,37

Bist

9.524,59

Barzani'ye Lozan kartı

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IKBY) yapacağını açıkladığı bağımsızlık referandumuna 48 saat kala Türkiye’de kritik gelişmeler yaşanıyor...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-23 09:26:34

Barzani'ye Lozan kartı

IKBY'nin Kerkük'ü de kapsayan bağımsızlık referandumu için defalarca iptal edilmesi çağrısı yapan Ankara olağanüstü kritik saatleri geride bırakt. Dün ABD'den ayağının tozuyla dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nda (MgK) Erbil'e ‘Geri adım at' çağrısı yapılarak ‘Uluslararası antlaşmalardan doğan haklarımız mahfuzdur' mesajı verildi. Hemen ardından Beştepe'de toplanan Bakanlar Kurulu da atılacak adımları karara bağladı.

"GERİ ADIM AT"

Karar'ın derlediği habere göre Cumhurbaşkanı'nın Ankara'ya iner inmez katıldığı MGK saat 17:00'da başladı. Akşam saad 20:30'da biten MGK'da IKBY'ye ‘geri adım at' çağrısı yapıldı. Referandumun ‘gayrımeşru' olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer altı:

“Türkiye'nin milli güvenliğini doğrudan tehdit eden bu adımın, Irak'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile birlikte, bölgenin barış, güvenlik ve istikrarı için de tehdit oluşturan vahim bir yanlış olduğu kuvvetle vurgulanmıştır. IKBY yönetimi, vakit varken referandum kararından vazgeçmeye davet edilmiştir. Bu takdirde, Irak merkezi hükümeti ile IKBY arasındaki meselelerin görüşmeler yoluyla ve anayasal temelde çözüme kavuşturulması için Türkiye'nin elinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduğu kaydedilmiştir. Kuzeyiyle birlikte tüm Irak'ın; Araplar, Kürtler, Türkmenler, Ezidiler, Keldaniler, Süryaniler ve diğer toplumsal gruplardan oluşan çoğulcu yapısının, ancak ülkenin toprak bütünlüğü temelinde korunabileceği belirtilmiştir. Türkiye'nin yanısıra, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, uluslararası toplum ve Irak merkezi hükümetinin de kabul etmediği bu yanlışta ısrar edilmesi halinde, Kuzey Irak'la birlikte bölgemizin tamamına zarar verecek vahim sonuçların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğu ifade edilmiştir. Tüm ikazlarımıza rağmen bu referandumun yapılması halinde Türkiye, ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz tutar.”

'ALINACAK ÖNLEMLER MASAYA YATIRILDI'

İki saat süren Bakanlar Kurulu'ndan sonra açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “MGK'da IKBY'nin aldığı referandum kararıyla ilgili alınabilecek bütün tedbirler değerlendirilmiş ve masaya yatırılmıştır. Bu referandum gayri meşrudur kabul edilemez. Türkiye'nin milli güvenliğine bir tehdittir. Son kez buradan çağrıda bulunuyoruz referandumu iptal edin vazgeçin. Türkiye ertelemeye de karşı, asla yapılmasından yana değil” dedi.

BAŞBAKAN'DAN ÇAĞTI

Başbakan Binali Yıldırım dün öğle saatlerinde konuya ilişkin açıklama yapmış ve geç olmadığını, bu sevdadan vazgeçilmesi gerektiğini belirterek; Lozan ve Ankara anlaşmalarını hatırlarmıştı. Yıldırım, “Türkiye uluslararası ve ikili anlaşmalardan doğan haklarını kullanmakta kararlıdır” demişti.

Lozan Anlaşmasının ilgili maddelerinden biri:

tt_2

BARZANİ: ARTIK ÇOK GEÇ

Bütün dünyanın istim üstünde geri adım atmasını beklediği IKBY Başkanı Mesud Barzani ise referandum kararında ısrarlı. En kirit halkoylamasına 48 saat kala Erbil'de miting düzenleyen Barzani referandumun ertelenmesi için vaktin kalmadığını belirtti. Barzani, “Referandumun ertelenmesi için gece-gündüz baskıya maruz kalıyoruz. Başarısızlığa uğrayan geçmişe dönmeyeceğiz. Görüşmelere çok ciddi ve açık bir zihniyetle ancak 25 Eylül'den sonra hazırız. Artık çok geç ve referandumun ertelenmesi için vakit kalmadı. Kendimi halkım karşısında utandıracak birisi değilim” ifadelerini kullandı. Barzani, “Referandum sınırların çizilmesi, emrivaki fikirlerin dayatılması değil ancak bağımsızlık isteyen bir halkın tercih ettiği yoldur. 25 Eylül'den sonra sınır, petrol, doğal gaz ve tartışmalı bölgeler konusunda görüşmelere açığız” diye konuştu. 

Haber Ara