Dolar

32,3448

Euro

35,0981

Altın

2.310,54

Bist

9.079,97

Barzani'ye karşı PKK-İran işbirliği

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi kabinesinde 5 koltuğu bulunan Goran hareketinin, Barzani'ye karşı PKK ile işbirliği yaptığı iddia ediliyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-12 14:08:33

Barzani'ye karşı PKK-İran işbirliği

AA'nın haberine göre; Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bir süredir devam eden maaş krizi siyasi şiddet olaylarına dönüştü. Ekonomik krizi protesto eden Goran hareketi ve PKK'lı göstericiler Mesut Barzani'nin başında bulunduğu Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Keladizi ilçesindeki binasını ateşe verdi. Olaylarda 3 kişi hayatını kaybetti. Göstericiler Seydisabık ilçesindeki KDP binasına da girmek istedi. Kentteki gerginliğin artması üzerine takviye polis ve peşmerge güçleri ilçeye yönlendirildi. Olayların meydana geldiği bölge Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı polis ve peşmerge güçlerinin kontrolü altında bulunuyor.

BAŞKANLIK TARTIŞMASI

IKBY seçimleri öncesi Barzani ve bölgedeki islamcı muhalefete karşı oluşturulan şiddet koalisyonun arkasında İran'ın olduğu da iddia ediliyor. Barzani'nin başında olduğu KDP'ye yakın kaynaklar, İran'ın Barzani'den rahatsız olduğunu ve bölgedeki başkanlık sisteminin İran'ın müdahalesiyle tartışmaya açıldığını öne sürüyor.

'ŞİDDETİN SORUMLUSU GORAN HAREKETİ'

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) kontrolündeki Süleymaniye ili ve ilçelerinde maaş sorunu ve başkanlık krizini protesto amacıyla gösteriler düzenleniyor. Gösterilere katılanların daha çok bu bölgede güçlü olan Goran Hareketi'ne mensup oldukları belirtiliyor. KDP'den yapılan açıklamada, şiddete başvurulan gösterilerin sorumlusu olarak Goran Hareketi ve lideri Noşirvan Mustafa gösterildi. Barzani'nin görev süresi 20 Ağustos'ta dolmuş ancak daha sonra alınan kararla 2017'ye kadar uzatılmıştı.

'GORAN ARTIK HÜKÜMETTE GÖREV ALAMAZ'

Erbil'deki Selahattin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Salih Mele Ömer, "KDP Siyasi Bürosu dün yaptığı açıklamada, Goran'ın artık hükümette yer alamayacağını duyurdu. KDP, Goran'a mensup mevcut parlamento başkanının da uzlaşı ve oy çoğunluğu sonucu seçildiğini ancak bundan sonra görevine devam edemeyeceğini bildirdi. Kabinedeki 5 Goranlı bakan da KDP'nin feragatiyle seçilmişti. Fakat bundan sonra bunun böyle olmayacağı ilan edildi" değerlendirmesinde bulundu.

"KDP'nin kararında ısrarcı olması durumunda Goran'ın hükümetten çekilmek zorunda kalacağını, Goranlı parlamento başkanının da görevi bırakacağını" aktaran Ömer, "Goran'a verilen 5 bakanın değiştirilerek hükümetin yoluna devam edeceğini ve yeni bir parlamento başkanı seçileceğini" dile getirdi.

Goran'ın, Süleymaniye'de "yapacağını yaptığını", artık bundan sonra KDP'ye daha fazla zarar veremeyeceğine dikkati çeken Ömer, Goran'ın KDP'nin hakim olduğu Erbil ve Duhok'ta anarşi ve kaos çıkarmaya gücü olmadığını kaydetti.

'ŞİDDETİ DURDURUN!'

Irak'ta Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı Peşmerge komutanları, Süleymaniye ve ilçelerindeki sokak gösterilerinin, DAEŞ ile mücadeleye zarar vereceğini belirterek, şiddet içeren eylemlerin durdurulmasını istedi. Parti binalarının hedef alınmasının kabul edilemeyeceği vurgulanan bildiride, “Halkın medeni haklarına saygı gösteriyoruz. Fakat bazı çetelerin parti ve hükümet binalarına saldırması ve kaos oluşturması kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada şu sözlere yer verildi: “Eğer göstericiler, kaos çıkarmaktan vazgeçmezse huzurun sağlanması için yapacaklarımız olacaktır. Bu istemediğimiz bir şeydir fakat mecbur kalırsak yapmaktan kaçınmayacağız. Demokrasi ve medeni gösteriler bahanesiyle yasaların çiğnenmesine göz yumamayız..”

PARTİ BİNALARI BOŞALTILDI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde Mesut Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), saldırılar nedeniyle Süleymaniye ili ve ilçelerindeki bazı parti binalarını boşaltarak emniyet güçlerine teslim etti. KDP Süleymaniye İli Sözcüsü Faris Nevroli, bu kararı Süleymaniye ve çevresinde zayıf oldukları için değil, daha fazla kanın dökülmesini önlemek ve tansiyonu düşürmek için aldıklarını vurguladı.

"ASIL HEDEF BARZANİ'DİR"

Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf da göstericilerin yaş profillerine dikkati çekerek, eylemlercilerin memurlardan çok yüzü maskeli gençlerden oluştuğunu söyledi. Maruf, "Bu gösterilerin amacı maaş talebi değildir. Zira eylemciler, memur değil. Bu siyasi bir harekettir. Diyarbakır'daki eylemin arkasında kim varsa Süleymaniye'deki eylemlerin arkasında da aynı güçler var. Bunu İstanbul'daki Gezi Parkı olaylarına benzetiyorum. Burada asıl hedef Barzani'dir. Kürdistan bölgesinde alışık olmadığımız bu şiddet eylemleri, 1992-1998 arasında yaşanan iç savaşı hatırlattı bize. İnsanlar tedirgin" dedi.

NEVROLİ: KAOS OLUŞTURMA GAYRETİNDELER

Bazı partilerin, göstericileri KDP'ye saldırmaya teşvik ettiğini ileri süren Nevroli, “Bu kesimler, halkın meşru taleplerini siyasi hesaplarına feda ederek kaos ortamı oluşturma gayretindeler. Sürekli olarak KDP binalarına saldırıyorlar” dedi. KDP Halepçe Şubesi Sorumlusu Bahtiyar Sıdık da Siyasi Büro'nun aldığı karar üzerine Halepçe'deki 10 parti binasını boşalttıklarını ifade etti.

OLAYLAR NASIL BAŞLADI?

Başkanlık krizini çözmek için bir araya gelen 5 büyük siyasi partinin, 9'uncu toplantısını Süleymaniye'de yaptığı 8 Ekim günü olaylar patlak verdi. Toplantının yapıldığı otelin önünde toplanan grup, başkanlık krizinin artık çözülmesini talep etti. Basın mensuplarına saldıran öfkeli grup, bir süre sonra toplantının yapıldığı otele girmek istedi. Polisin biber gazı ve tazyikli su ile müdahalesi sonucu grup, sokak ve caddelere dağıldı. Öfkeli grup, kentin ana caddelerini trafiğe kapatarak olayların büyümesine neden oldu. Sülaymaniye gece geç saatlere kadar son zamanların en gergin gününü geçirdi.

Süleymaniye bir sonraki güne sakin girse de Kaladize ilçesinde başlayan gösterilerde 3 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Göstericiler, buradaki KDP binasını ateşe verdi. Süleymaniye, Ranya, Keler ve Kaladize'de eylemler devam etti. Ölü sayısı 5'e yükselirken, yaralı sayısı 200'ü geçti. KDP Siyasi Bürosu olayların sorumlusu olarak Goran Hareketi'ni gösterirken Goran, KDP'yi suçlayan ve kendisini savunan bir açıklama yaptı. KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Goran'ı hükümetten çekilmeye davet etti.

Protesto geleneğinin olmadığı Irak'ın Kürt bölgesinde aylardır maaş alamayan öğretmenler ve bazı devlet memurlarının şimdiye kadar sönük geçen ve pek dikkat çekmeyen eylemleri oldu. Ancak Goran yanlısı gençlerin, öfkeli kalabalıklar şeklinde sokaklara çıkması, güvenlik güçlerine taşlarla saldırmaları, çevreye zarar vermeleri ve KDP binalarını yakmaları alışılagelen bir durum değildi.

'LİDERLER TOPLANMALI'

Irak'taki İslami Toplum Partisi (Komel) Lideri Ali Bapir, Süleymaniye ilindeki şiddet gösterilerine ilişkin, taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması halinde durumun daha da kötüye gideceğini söyledi.

Bapir, “Kürdistan bölgesindeki durumun çözüme kavuşması için 5 büyük siyasi partinin liderleri toplanmalıdır. Eğer taraflar bir uzlaşmaya varamazsa durum daha da kötüye gidebilir” dedi. Olayların durması için Barzani'nin parti liderlerini bir araya getirmesi gerektiğini vurgulayan Bapir, Barzani'ye bazı önerilerde bulunduğunu aktardı. Bapir, “Parti binaları ve hükümet kurumları asayiş güçleri tarafından korunmalıdır” ifadelerini kullandı.

İran, PKK ve Talabani, Barzani'yi neden hedefe aldı?

İLGİLİ YAZI İÇİN TIKLAYINIZ

Haber Ara