Dolar

32,5181

Euro

34,9863

Altın

2.436,59

Bist

9.716,77

Barzani'nin yeni planı: Geri adım atmak

İddialara göre bağımsızlık referandumu sonrasında yalnızlaşan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Irak, Türkiye ve İran ile müzakere etmek için yeni bir planı devreye sokuyor. O plan geri adım atıp, referandumu askıya almak ve bir koz olarak kullanmak... İşte ayrıntılar!

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-09 09:21:25

Barzani'nin yeni planı: Geri adım atmak

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Habertürk Yazarı Nagehan Alçı bugünkü köşesinde "En yakınlarından aldığım bilgi, Barzani'nin 1 Kasım seçimlerine girmeyip yerine büyük bir olasılıkla oğlu Mesrur Barzani'yi göstereceği yönünde. Seçimlerden sonra da siyaseti bıraktığını ve referandumu askıya aldığını açıklayacak" dedi. Alçı, bağımsızlık referandumu ile büyük tepki çeken Mesud Barzani'nin bir planı olduğu ve “Benden sonrakilere bağımsızlık için yetki bıraktım” diyerek, aktif siyaseti bırakacağını yazdı.

İşte Alçı'nın yazısının ilgili bölümü:

"AKIL HOCALIĞINA DEVAM EDECEK"

Barzani sembolik olarak çekilecek ve öğrendiğim kadarıyla arka planda durup akıl hocalığı yapmaya devam edecek. Bir nevi “kurucu baba” olmak, siyaset üstüne çıkmak için hazırlanıyor çizilen resme göre. Farklı ülkelere gidecek, ilişkileri düzeltmeye çalışacak vs...

NEÇİRVAN BARZANİ NE OLACAK?

Kendisinin yerine başkanlık koltuğuna büyük bir sürpriz olmazsa oğlu Mesrur Barzani oturacak. (1 Kasım'da sandıktan Barzani ya da o kimi gösterirse o çıkacak. Referandum başarısı ve Talabani'nin vefatının ardından başka bir olasılık görünmüyor. KYB oylarının çoğu Talabani'nin ölümünün ardından Barzani'ye gidecek. İslami partiler de başkanlık seçiminde onu destekliyor. Kısacası Goran ve KYB'nin bazı kesimleri hariç tüm Kürtler oylarını Barzani Ailesi'ne atacak-NA). Öte yandan IKBY'nin diğer önemli ismi Neçirvan Barzani Başbakan olarak aynen devam edecek.

IRAK, TÜRKİYE ve İRAN İLE MÜZAKERE ETMEYE ÇALIŞACAK...

Mesud Barzani referandumu askıya alarak sonuçlarını Irak, Türkiye ve İran'la müzakere için elinde koz olarak tutacak. Bağımsızlık ilanı belirsiz bir tarihe kadar söz konusu edilmeyecek ama cepte durduğu, müzakereler süresince hissettirilecek.

HEDEF ANKARA'DAN RANDEVU ALMAK

Günlerdir Neçirvan Barzani'nin başkanlığında bir heyetin Türkiye'ye gelip temaslarda bulunması için uğraşılıyor ancak henüz Cumhurbaşkanlığı'ndan olumlu bir yanıt gelmiş değil. Dört koldan hatırı sayılır kişiler devrede, şayet bir görüşme olursa da bu gizli tutulacak. Şu an Erbil'in tüm konsantrasyonu Türkiye ile arasını düzeltmeye çevrilmiş durumda. Hatta Iraklı Kürtlerin Türkiye'den umutları kesilmesin diye Erbil'deki kanallar olumsuz haberleri vermeme kararı almışlar.

Haber Ara