Dolar

32,3194

Euro

35,0711

Altın

2.279,76

Bist

9.016,60

Barzani'nin hendeklerini doğruladılar

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Kerkük'ün yüzde 80'nini hendekler kazarak kendi yönetimi altına almaya çalıştığı öne sürüldü...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-16 08:22:22

Barzani'nin hendeklerini doğruladılar

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, “Kerkük'ün etrafında hilal şeklinde hendekler kazılarak işlem tamamlandı” diyerek, hendeklerle Türkmen bölgelerinin yüzde 80'e yakınının Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) dahil edildiğini söyledi.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre; Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin hendek kazarak Kerkük vilayetinde Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgeleri IKBY bölgesinin içine dahil etme endişelerinin gerçekleştiğini söyledi. Salihi, “Kerkük'ü Irak'ın bütününden ayıran hendek kazma çalışması tamamlandı. Kazma işlemi yine Türkmenlerin yoğun olduğu Tuzhurmatu'yu da içine alacak şekilde Süleyman Berk bölgesine doğru devam ediyor” dedi. Salihi şunları söyledi:

‘KİMSEYE HABER VERMEDİLER'

“(IKBY Başkanı Mesut) Barzani yönetimiyle IŞİD'e karşı alınması gereken önlemleri her fırsatta konuştuk. Ancak bu görüşmelerimizin hiçbirinde hendek kazılması gündeme gelmedi. Kuzey Irak'ta yaşayan Türkmenlere, Araplara, Şiilere ve diğer hiçbir gruba haber vermeden hendek kazmaya başladıklarını gördük. IŞİD bahane edilerek hendek kazılan yerlere bakıldığında, bir Kürt bölgesi haritasının çizildiğini görüyoruz. Arapların, Şiilerin yoğun olduğu yerler dışarıda tutuluyor. Türkmenlere hiçbir şey sorulmadan, Türkmen nüfusun yoğun olduğu bazı bölgeler Kürt bölgesine dahil ediliyor, bazıları edilmiyor. Örneğin Şii Türkmenlerin yoğun olduğu Amirli'yi almıyorlar.

‘TÜRKMENLER HASSAS'

Kerkük, Türkmenler için son derece hassas bir kenttir. Kerkük'ün etrafında hilal şeklinde hendekler kazılarak işlem tamamlandı. Bize göre Kerkük'ü Kürt bölgesine katma işlemini hayata geçirdiler. Hendek kazma işlemi Kerkük'ten sonra yine Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Tuzhurmatu'yu da içine alacak şekilde Süleyman Berk bölgesine doğru devam ediyor.

‘IRAK BÖLÜNDÜ DİYEBİLİRİZ'

Irak hükümetine durumu bildirdik. Kimse bu krize yanıt vermiyor. Hendeklerle Türkmen bölgelerinin yüzde 80'e yakını Kürt bölgesine dahil edildi. Suriye sınınındaki Rabia'dan başlayıp, İran sınırındaki Hanakin'e kadar gidecek bu hendeklerle Irak'ın artık sahada fiilen bölündüğünü söyleyebiliriz.”

Bu iddialara ilişkin IKBY, IŞİD'le cephe hattını güçlendirdiklerini kabul ettiğini ancak siyasi amaç gütmediğini ileri sürmüştü.

PETROL ZENGİNİ

Kerkük, IŞİD'in Irak'ın kuzeyinde başlattığı harekât öncesinde merkezi Irak hükümetinin denetimindeydi. Ancak Irak ordusunun IŞİD saldırısı sonrası kuzeydeki kentlerden çekilmesinin ardından kent 12 Haziran 2014'te IKBY'nin askeri gücü Peşmerge'nin denetimine geçti. Şehri de IKBY'nin atadığı vali yönetiyor. Saddam Hüseyin sonrası Irak Anayasası'ndaki 140'ıncı Madde'ye göre Araplaştırma öncesi şartların oluşması sonrası Kerkük'te referandum öngörülüyordu. 2007'de planlanan bu referandum, ertelendiği için yapılamamıştı. Statüsü şu anda belirsiz olan Kerkük günde 500 bin varil petrol üretme kapasitesiyle dikkat çekiyor. 

SALİHİ, ‘İBADİ TUTUMUNU  NETLEŞTİRMELİ' DEMİŞTİ

ITC Başkanı Erşad Salihi, geçtiğimiz pazartesi yaptığı açıklamada Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin hendek konusundaki tutumunu netleştirmesini istemişti. 

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Salihi, konuyu Irak parlamentosunda gündeme getireceğini söyleyerek, “Bunu Irak'ın bölünmesinin başlangıcı olarak görüyoruz. Sahada yeniden çizilmiş jeopolitik bir haritaya gerçeklik kazandırıyor” uyarısında bulunmuştu. Erşad Salihi, “Biz bu hendek kazma hamlesini şüpheli buluyoruz” diyerek hendeklerin batıda Rabia'dan başlayıp İran sınırına yakın Hanakin'e kadar uzandığını söylemişti.

ERBİL: HENDEK IŞİD'E KARŞI

IKBY'nin silahlı gücü Peşmerge Sözcüsü Jabar Yawar hafta başında yaptığı açıklamada, “Hendeklerin amacı bomba yüklü araçları patlatan IŞİD militanlarının kullandığı taşıtlara karşı bir savunma sistemi inşa etmektir. Bunlar 2 metre derinliğinde, 3 metre genişliğindedir. Her yerde değiller” ifadelerini kullanmıştı. IKBY'nin denetimindeki Kerkük vilayeti valisi Najmeddin Karim de, “Peşmerge'nin aldığı karar ve önlemleri destekliyoruz. Onlar halkı ve şehirleri teröristler ve IŞİD'den sızma girişimlerine karşı korumak için hendek kazma hakkına sahip” demişti. IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanlık Konseyi Üyesi Ali Avni de, “Bu hendeklerle Kürdistan'ın sınırlarının çizildiği iddiası gerçekleri yansıtmıyor” diye konuşmuştu.

Haber Ara