Dolar

32,3272

Euro

35,0896

Altın

2.298,91

Bist

9.053,67

'Barzani, Musul'un bölünmesini istiyor' iddiası

Arap basını Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkan Barzani'nin IŞİD sonrası Musul'un bölünmesini istediğini iddia etti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-07 21:26:19

'Barzani, Musul'un bölünmesini istiyor' iddiası

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Merkezi Londra'da bulunan ve Arapça yayın yapan Asharq al Awsat, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin IŞİD sonrasi Musul'un bölünmesini planladığını iddia eden bir haber yayınladı.

Habere göre Erbilli Kürt siyasetçi Siru Kadir, Mesud Barzani'nin IŞİD'in Musul'dan çıkarılmasının ardından nasıl bir yönetim kurulmasına dair bir taslak hazırladığını açıkladı.

MUSUL 3 EYALETE AYRILACAK

Kürt siyasetçi Siru Kadir'e göre Barzani'nin taslağında Musul'un üç eyalete ayrılması fikri bulunuyor.

Bu taslağa göre Musul; Şiiler, Sünniler ve Kürtler'in ayrı bölgelerde yaşacağı üç eyalete ayrılacak.

Barzaninin taslağına göre bu ayrılmanın ardından, Musul halkı arasında bir referandum yapılacak ve herkes hangi bölge ya da eyalette yaşamak istiyorsa oraya yerleştirilecek.

"PEŞMERGE, EYALETLER OLUŞTURULANA DEK ÇEKİLMEYECEK"

Musul'un IŞİD'den kurtarılma operasyonuna katılan farklı grupların bölgenin kurtarılmasının ardından buradan çıkıp çıkmayacağı tartışma konusu.

Kadir, Barzani'nin taslağı çerçevesinde yaptığı açıklamada Peşmergelerin Musul üç eyalete ayrılana kadar buradan çekilmeyeceğini belirtti.

ASIL SORUN IŞİD GİTTİKTEN SONRA BAŞLAYACAK

Siru Kadir, Barzani'nin taslağında bahsedilen ayrılma sürecinin IŞİD'in Musul'dan tamamen çıkartılmasının ardından başlayabileceğini söyledi.

Kadir konuya dair yaptığı açıklamada "Bu yeni süreç, önceden bir plan hazırlanmadığı takdirde çok tehlikeli olacak. Bu yüzden Barzani, IŞİD sonrası Musul için plan yapılması gerekliliğinin üzerinde duruyor.

Ona göre ancak böyle bir plan varsa Musul, IŞİD'in işgalinden önceki o kötü döneme tekrar dönmekten kurtulur" dedi.

Haber Ara