Dolar

32,5697

Euro

34,9611

Altın

2.425,09

Bist

9.722,09

Barzani'den IKBY'deki siyasi partilere uyarı

Barzani'den IKBY'deki siyasi partilere uyarı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-29 22:51:59

Barzani'den IKBY'deki siyasi partilere uyarı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, görev süresine ilişkin siyasi partiler arasında yaşanan tartışmalardan rahatsız olduğunu belirterek, "Şayet taraflar, uzlaşı ve mutabakat prensibine göre hareket etmezse, ben de o zaman tavrımı ortaya koyarım" dedi.

Barzani, yaptığı yazılı açıklamada 23 Haziran'da IKBY Parlamentosu'nda gerçekleşen oturumda Küdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği ve Goran Hareketi'ne mensup milletvekilleri arasında yaşanan gerginlikten rahatsız olduğunu ifade etti. Barzani, oturumda yaşananların "uzlaşı ve dayanışma geleneği" üzerinde ciddi bir tehlike arz ettiğini, birlik ve mutabakat ruhunu zedelediğini kaydetti.

Siyasi partilere çağrıda bulunmak istediğini dile getiren Barzani, şöyle devam etti:

"Dar partisel çıkarları bir kenara bırakın, ülkemizin içinden geçtiği bu hassas süreçte ulusal menfaatleri göz önünde bulundurarak hareket edin. Uzlaşı ve birlik prensibine uymaya devam edin. Çünkü ulusal sorunlar ve başlıca meseleler, yalnızca ulusal mutabakatla çözüme kavuşabilir. Kürdistan bölge başkanlığı meselesi de sadece bu yöntemle çözülebilir."

- "Tavrımı ortaya koyarım"

Barzani, Kürt bölgesinin çok farklı ve önemli bir süreçten geçtiğine dikkati çekerek, "Bugün her zamankinden daha fazla ulusal dayanışmaya ve mutabakata ihtiyacımız var. Yasal olarak üzerime düşeni yerine getirdim. Bütün taraflara düşen 20 Ağustos 2015'ten önce herkesin üzerinde mutabık kalacağı bir sonuca ulaşmaktır. Şayet taraflar, uzlaşı ve mutabakat prensibine göre hareket etmezse, ben de o zaman tavrımı ortaya koyarım" değerlendirmesinde bulundu.

IKBY'deki siyasi gelişmeler ve başkanlık seçimleriyle ilgili halkı bilgilendirmek amacıyla bu satırları kaleme aldığına değinen Barzani, "Kürdistan Parlamentosu'na 2 yıl önce gönderdiğim bir mesajda, bütün siyasi partilerin bölge başkanlığı konusunu uzlaşıyla bir neticeye ulaştırmalarını istedim. Yaklaşık birkaç ay önce de siyasi partilerle yaptığım toplantıda bu soruna acil bir çözüm bulunmasını istedim" ifadelerini kullandı.

Barzani, geride kalan süreçte bütün işleri uzlaşı ve ulusal mutabakata göre yaptığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Attığım adımlarda tüm siyasi partilerin ve tarafların görüşlerini aldım. Tarafların kendi aralarında aldığı kararlara da saygı duydum. Siyasi partilerin kendi aralarında ulaştıkları sonucun yasal olarak da çıkarılmasını istedim. Kürdistan bölgesinin anayasa taslağının hazırlanmasıyla ilgili 4-2015 sayılı yasasını da üzerinde itiraz şerhim olmasına rağmen onayladım. Ülkemizin selameti ve milletimizin birliği için imzaladım. Daha önce de 96 milletvekili tarafından 'evet' oyu verilen Kürdistan bölgesi anayasa taslağıyla ilgili yasayı, halkımızın birliğini diri tutmak ve siyasi taraflar arasındaki uzlaşıya zarar vermemek için referanduma götürmedim."

Açıklamasının sonunda çağrısını yineleyen Barzani, "Kürdistan milletvekilleri, hükümeti ve siyasi partilerine sesleniyorum. Ekonomik kriz, DAEŞ ile savaş, halkın rızkının temini ve can güvenliğinin sağlanması ve özellikle de Peşmergelerin durumuna hassasiyetle yaklaşın. Bu konulara gerekli önemi verin" diye konuştu.

IKBY'de, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi'nin 23 Haziran'da parlamentoya sunduğu "Başkanlık yasa tasarısının" onaylanması için bir oturum düzenlendi. Ancak KDP'li vekiller söz konusu tasarıyı kabul etmeyeceklerini belirterek oturumu terk etmişti. Daha sonra Türkmen ve Hristiyan milletvekilleri de oturumu boykot etmişti. KYB ve Goran Hareketi, Bölgesel Başkan Barzani'nin yetkilerini azaltmak istiyor. Söz konusu tasarı bölgesel başkanın halk yerine parlamentoda seçilmesini ve yetkilerinin azaltılmasını öngörüyordu.

Haber Ara