Dolar

32,5793

Euro

34,9024

Altın

2.438,35

Bist

9.645,02

Barzani'den hendekleri kapatın çağrısı

IKBY Başkanı Mesud Barzani, Türkiye ziyareti kapsamında görüştüğü HDP heyetine 'hendekler bir an önce kapatılmalı' çağrısında bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-11 09:51:49

Barzani'den hendekleri kapatın çağrısı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, çözüm süreci konusunda arabuluculuk yapabileceğini söyledi.
 
Ankara ziyaretinin ilk gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşen Barzani, dün de saat 11.00'de Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile bir araya geldi. Bu görüşmenin ardından Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı ziyaret eden Barzani, daha sonra HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Ağrı Milletvekili Leyla Zana, Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir,Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve HDP Dışilişkilerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Nazmi Gür'den oluşan HDP heyetini kabul etti.
 
HENDEK ANISINI ANLATTI
 
Edinilen bilgiye göre, Barzani HDP heyeti ile görüşmesinde çözüm sürecinin bitirilmesine çok üzüldüğünü, bu konuda hükümetle arabuluculuk yapabileceğini ifade etti. HDP'lilere hendeklerin kapatılması yönünde çağrıda bulunan Barzani'nin, Güneydoğu'da barış ikliminin kırıldığı, savaş durumuna geçilmesinin kimseye kazandırmayacağı, bir an önce şiddetin azaltılması gerektiği uyarısında bulunduğu öğrenildi.
 
Görüşmede, Barzani'nin, bölgedeki hendeklerle ilgili olarak bir anısını anlattığı da belirtildi. Barzani,Bağdat yönetimi ile çatıştıkları dönemde bir kenti almak istediklerini, ancak babası Mustafa Barzani'nin “Doğru strateji olmaz. Sonradan müdafaa edemeyeceğiniz bir yere girip işgal etmek, hem oradaki halka hem de işgal edene zarar verir” diyerek engel olduğunu aktardığı bildirildi.
 
ERDOĞAN'A ÖVGÜ
 
Barzani'nin görüşmede, “Kürdistan'ın geleceği için Türkiye çok önemli” diyerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini kaydettiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, Barzani HDP heyetine şunları söyledi:
 
“Daha önce dünya ülkelerini, Kürt sorunu ile ilgili bilgilendirmek istedik ve liderlere mektup gönderdik. Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'ne mektubu bırakmak istediğimizde, Cevdet Sunay mektubumuzu kabul etmemişti. Fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başbakan olduğu zaman Erbil'e geldi ve Sayın Erdoğan'ın bu konuda ne kadar duyarlı olduğunu gördüm. Kendisinin Kürt sorununun çözümünden yana olduğunu gördüm. Aynı şeyi Ahmet Davutoğlu'nda da gördüm. Eskiden hiçbir şeyimiz yoktu ama şu anda protokolde Kürdistanbayrağını koyabiliyoruz.”
 
 
'TÜRK ASKERİNİN GEÇİŞİ YANLIŞ ANLAŞILDI'
 
Temaslarının ardından Kürt bölgesinden gelen gazetecilerin sorularını yanıtlayan Barzani, Musul'daki nöbet değişimi konusunda “Ziyaretim öncesi Irak Başbakanı ve Savunma Bakanı ile telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Maalesef Türk askerlerinin Musul yakınlarına geçişi yanlış anlaşıldı. Bu durum gereğinden fazla abartılıp büyütüldü” dedi. Ülkenin egemenliğinin ihlal edilmesine razı olmayacaklarını belirten Barzani, “Ancak terör örgütü DAEŞ ile savaşıyoruz ve dostlarımızın yardımına ihtiyacımız var. Bu sorun en yakın zamanda çözülecektir. Biz Türkiye,İran ve tüm ülkelerin dostuyuz. Taraf tutmuyoruz” ifadesini kullandı. Barzani, çözüm süreci konusunda ise “Türkiye'deki çözüm süreci keşke bu noktaya gelmeseydi. Süreç başladığı zaman biz dahil tüm bölge halkı için büyük bir umut olmuştu. Şu anda bu sürecin önünde engeller var” diye konuştu. Barzani, sürecin devam etmesi için zamana ihtiyaç olduğuna da işaret etti.

Haber Ara