Dolar

32,3762

Euro

35,0593

Altın

2.326,20

Bist

9.102,77

Barış Pınarı Harekatı: YPG/PKK'ya verilen süre bugün doluyor!

Türkiye ile ABD arasındaki güvenli bölge anlaşması çerçevesinde YPG/PKK'lı teröristlerin bölgeyi terk etmesi için verilen 120 saatlik süre bugün saat 22.00'de sona erecek.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-22 08:46:53

Barış Pınarı Harekatı: YPG/PKK'ya verilen süre bugün doluyor!

17 Ekim akşamı Türkiye'ye gelen ABD heyetiyle yapılan görüşmeler sonunda 5 günlük ateşkes kararı alınmıştı. ABD ve Türkiye arasında yapılan anlaşmaya göre Barış Pınarı Harekatı'na 120 saat (5 gün) ara verilecekti. Türkiye'nin en önemli şartı ise PYD/YPG'nin 35 km derinlikli sınır hattından çekilmesi.

Bu sabha itibariyle son 12 saatin kaldığı ateşkeste sürenin uzayıp uzamayacağı soruları karşısında Ankara çok netken, Trump'tan yine karmaşık cevaplar geldi.

SÜRE UZAR MI?

Beyaz Saray'daki kabine toplantısı sonrası gazetecilere konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki ateşkesin "bazı çatışmalara rağmen" devam ettiğini söyledi. Trump, beş günlük süresi Salı günü dolacak olan ateşkese ilişkin, "Biraz uzatmaya ihtiyacımız olursa, eminim bu gerçekleşecektir" ifadesini kullandı.

Alman Deutsche Welle'ye konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Ankara ile Washington arasında varılan mutabakatta belirtilen 120 saatlik sürenin uzatılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Sürenin uzatılması ihtimali sorusuna "hayır" cevabını veren Kalın, akşama kadar YPG/PKK'nın bölgeden tamamen ayrılmış olmasının ve mutabakat uyarınca harekatın durdurulmasının ümit edildiğini ifade etti.

Sözcü Kalın, mutabakatın ilk aşamasının Barış Pınarı Harekatı'na ara verilmesi, ikinci aşamanın terör örgütü YPG/PKK'nın güvenli bölgeden tamamen çekilmesi olduğunu söyledi ve harekatın, YPG/PKK'nın bölgeden tamamen çekildiğinden emin olunması halinde durdurulacağını belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bölgenin siviller için güvenli olduğunu teyit etmesi halinde harekatı uzatmaya gerek olmayacağını ve bölgede insani çalışmaların yürütüleceğini ifade eden Kalın, Barış Pınarı Harekatı'nın amaçlarından birinin bölgenin teröristlerden temizlenmesi, bir diğerinin de mültecilerin evlerine geri dönmelerinin sağlanması olduğunu kaydetti.

Kalın, "Bu nedenle mültecilerin geldikleri şehirlere, kasabalara dönmeleri için uygun koşulları yaratmayı istiyoruz." diye konuştu.

HDEF: 444 KM UZUNLUK, 35 KM DERİNLİK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yıldız Teknik Üniversitesi 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin bilgi verdi. Oktay, 365 bin mültecinin gönüllü geri dönüş yaptığı Fırat Kalkanı ve ZeytinDalı harekatı bölgelerinden sonra şimdi de Fırat'ın doğusunu bölge halkı için güvenli hale getirmekte kararlı olduklarını aktardı. Oktay, şunları söyledi:

“Suriye'nin kuzeyini, mesken tutan terör örgütlerinden temizlemek için Münbiç'ten Irak sınırına kadar olan 444 kilometre uzunluğunda, 30-35 kilometre derinliğindeki güvenli bölgeye yaklaşık 2 milyon Suriyeli sığınmacının geri dönüş yapmasını planlıyoruz. Bu amaçla başlattığımız Barış Pınarı Operasyonu ile sadece 9 günde Tel Abyad ve Rasulayn şehir merkezlerinin de bulunduğu 65 yerleşim birimi terörden temizlenerek kontrol altına alınmıştır. Ardından ABD ile varılan mutabakat kapsamında, terör örgütü üyeleri perşembe akşamından bu yana Barış Pınarı Operasyonu'nun hedeflediği 32 kilometre derinlikteki alanın dışına çıkartılmakta. Yarın gece sonlanacak olan 120 saatlik sürenin bitimine kadar teröristler ellerindeki silahları bırakarak inlerinden çıkacak ve bölgeyi terk edeceklerdir. Başka şansları yoktur. Şu anda bu saat işlemekte.”

ABD ÇEKİLİYOR

Öte yandan ABD, Suriye'de Menbiç, Ayn El Arab (Kobani) ve Ayn İsa'dan sonra, Haseke'den de üslerini boşaltarak çekiliyor.

Yeni Şafak'ın yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD güçleri, Suriye'nin kuzeydoğusunda, büyük bölümü terör örgütü YPG/PKK işgalindeki Haseke ilinde bulunan iki üssü boşalttı. Abdülaziz Dağı bölgesindeki radar üssünü Aynularab'taki gibi savaş uçaklarıyla imha eden ABD, Şeddadi ve El Vezir üsleri ile Himo ve Cezaevi bölgelerindeki askeri noktalarından da çekildi. Üslerdeki ekipmanları tırlar ve askeri zırhlı araçlarla Tel Beyder Üssü'ne gönderen ABD güçleri, burada toplandıktan sonra bu üssü de boşaltarak, Simelka sınır kapısından Irak'a geçmeye başladı. Gece boyunca ABD uçakları, süreci izlemek için uçuşlar gerçekleştirdi. Böylece ABD, Haseke'deki 4 üssü ve 2 askeri noktasını boşaltmış oldu. Haseke'deki Rümeylan Üssü'nün halen faal olduğu ancak çekilme hazırlığının başladığı öğrenildi.

89_4

IRAK'A ÇEKİLİYORLAR

Bunun yanı sıra Suriye'den çekilen ABD askerlerini taşıyan yaklaşık 100 zırhlı araç Irak'a ulaştı.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1256307_3



VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara