Dolar

32,5374

Euro

34,8826

Altın

2.434,52

Bist

9.645,02

Barış Pınarı Harekatı'nda adım adım yaşananlar

Türkiye'nin güvenli bölge oluşturmak amacıyla Fırat'ın doğusuna yönelik harekatı Resulayn'daki YPG hedeflerinin vurulmasıyla başladı. Barış Pınarı adı verilen harekatın başladığını Cumhurbaşkanı Erdoğan Twitter'dan duyurdu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-11 16:44:13

Barış Pınarı Harekatı'nda adım adım yaşananlar

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Türkiye, Fırat'ın doğusuna yönelik harekata saat 16.00 itibariyle başladı. Harekatın adı Barış Pınarı Harekatı... Harekatın başladığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu. İşte adım adım yaşananlar:

11 EKİM

17.00: Mardin'in Nusaybin ilçesinde YPG/PKK'lı teröristlerce sivillere yönelik düzenlenen havanlı saldırıda çok sayıda kişi yaralandı.

15.57: Terör örgütü YPG/PKK'nın Suriye'de işgali altındaki bölgelerden Suruç'taki sivillere yönelik havan mermili saldırısında 2 kişi hayatını kaybetti.

15.54: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Barış Pınarı Harekatı'na yönelik hakaret içeren 500'e yakın sosyal medya hesabının incelendiğini, 121 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

15.52: Dışişleri Bakanlığınca, Barış Pınarı Harekatı'nın, Avrupa Birliği (AB) ve NATO tarafından terör örgütü kabul edilen PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG unsurlarını hedef aldığı bildirildi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

15.16: Barış Pınarı Harekatı kapsamında, Fırat Nehrinin doğusundaki Rasulayn ilçesinin Asfar Neccar köyü YPG/PKK'lı teröristlerden kurtarıldı. Ele geçirilen köy sayısı 13'e yükseldi.

15.11: Rusya Dışişleri Bakanlığınca, Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili, "Teröristlerle mücadele ve Türkiye'nin güvenliğini sağlama ihtiyacından şüphemiz yok." değerlendirmesinde bulunuldu

TOPLAM 12 KÖYDE KONTROL SAĞLANDI

15.04: Barış Pınarı Harekatı kapsamında, Fırat Nehrinin doğusundaki Rasulayn ilçesinin Tel Halef köyü YPG/PKK'lı teröristlerden kurtarıldı. Bununla birlikte toplam 12 köyde kontrol sağlanmış oldu.

14.50: Pakistan Başbakanı İmran Han, telefonda görüştüğü Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Barış Pınarı Harekatı'na desteklerini iletti.

YPG GAZETECİLERİ HEDEF ALDI

13.51: Kamışlı'dan Nusaybin'de gazetecilerin yayın yapmak için bulunduğu bir nokta PYD/YPG tarafından keskin nişancı atışıyla hedef alındı. 2 gazeteci hafif yaralanırken, olaydan yarım saat sonra ikinci keskin nişancı atışı da duyuldu. Gazeteciler bulundukları noktadan tahliye edildi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

13.36: Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı: "Barış Pınarı Harekatı'nın barış ve istikrarın sağlanmasına yardımcı olacağından eminiz" açıklamasında bulundu.

342 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

12.48: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kuvvet Komutanlarının katıldığı toplantıda Barış Pınarı Harekatı'nda gelinen son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Etkisiz hale getirilen terörist sayısının 342 olduğunu söyledi.

PUTİN'DEN IŞİD VURGUSU

12.42: Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'da bulunan Putin, "Suriye'nin kuzeyinde IŞİD militanlarının bir araya toplanmış olduğu bölgeler bulunuyor. Şimdiye dek onların gardiyanlığını Kürt askeri oluşumlar yapıyordu. Şimdiyse Türk ordusu bu bölgeye giriyor, Kürtler söz konusu kampları bırakıyor. Bunun neticesinde onlar da (IŞİD'ciler) kaçabilir" dedi.

11.55: TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili ABD Kongresi ve Senatosu Dışişleri Komisyonu başkanları Eliot Lance Engel ve Senatör James Risch ile Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Cumhuriyetçi Lideri Michael Thomas McCaul'a mektup göndererek, harekatın amaçlarına ilişkin bilgi paylaştı.

ÇAVUŞOĞLU-STOLTENBERG GÖRÜŞMESİ

11.40: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

4 ÖSO ASKERİ ŞEHİT OLDU

11.29: Barış Pınarı Harekatı kapsamında, terör örgütü YPK/PKK'nın, Tel Abyad ilçesindeki pususunda, Suriye Milli Ordusu'ndan (SMO) 4 savaşçı şehit oldu.

06.20: ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Güney sınırıyla ilgili ulusal güvenlik kaygılarını anladıklarını, ancak Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyonunu onaylamadıklarını belirtti.

03.35: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in, ABD'li mevkidaşı Orgeneral Mark Milley ile Suriye'deki durumu görüşmek üzere bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

02.23: ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunduğu taslak metinde, Türkiye'nin güvenlik önlemlerinin ''meşru'' olduğuna dikkati çekti ancak bu endişelerin askeri değil diplomatik kanallarla ele alınmasını teklif etti.

1 ŞEHİT, 3 YARALI

02.07:
Barış Pınarı Harekatı'nda YPG/PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada 1 asker şehit oldu, 3 asker yaralandı.

01.09:
Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı ile ilgili, ''Türkiye kendi topraklarında ikamet eden 4 milyon mülteciyi kendi ülkesine geri ulaştırmak istiyorsa o zaman bu girişimi desteklenmeli'' dedi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

ABD'DEN ARABULUCULUK MESAJI

00.26: ABD Başkanı Donald Trump, "Umarım Türkiye ve Kürtler arasında arabuluculuk yapabiliriz." dedi.

ŞAM REJİMİ: PYD İLE DİYALOG KURMAYACAĞIZ

Öte yandan akşam saatlerinde Şam rejiminden de PYD ile diyalog kurulmayacağına ilişkin açıklama geldi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

10 EKİM

23.49: Milli Savunma Bakanlığından (MSB), Barış Pınarı Harekatı kapsamında etkisiz hale getirilen terörist sayısının 219 olduğu bildirildi.

23.46: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile telefonda görüşerek, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin bilgi paylaşımında bulundu.

23.45: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile telefonda görüştü.

23.40: Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Barış Pınarı Harekatı'nı kınadıkları yönündeki iddiaları yalanladı. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

23.39: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ile telefonda görüşerek, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin bilgi paylaşımında bulundu.

MACRON'DAN AÇIKLAMA

22.38: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lyon kentinde Dünya AIDS, Verem ve Sıtmayla Mücadele Fonu'nun (Global Fund) düzenlediği toplantıda, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin "Suriye'de devam eden tek taraflı askeri operasyonu şiddetle kınıyorum. Türkiye'ye bu operasyonu en hızlı şekilde son verme çağrısında bulunuyorum. Türkiye bugün uluslararası kamuoyunun Suriye'deki önceliğinin DEAŞ ve terörle mücadele olduğunu unutuyor" dedi.

ABD ve RUSYA TÜRKİYE'NİN KINANMASI GİRİŞİMİNİ VETO ETTİ

22.14: Barış Pınarı Harekatı'nı görüşen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bazı ülkelerin operasyonun kınanması teklifine ABD ve Rusya onay vermedi.

21.06: Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, BM Güvenlik Konseyi kapalı oturumunda ''Barış Pınarı Harekatı'' na ilişkin, "Bu operasyon, bazı koalisyon ortaklarının, Suriye'nin kuzeydoğusunda yaptıkları demografik mühendisliğin bir sonucu. Onları bunu yapmamaları konusunda uzun süre uyardık. Şimdi Kürtler aslında orada demografik politikaları değiştiriyor" dedi.

BİRİ BEBEK 6 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

19.38: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Türkiye sivil kayıp olmamasına özen gösteriyor. (YPG/PKK saldırılarında) 6 sivil şehit düştü. Bunlardan biri 9 aylık bebek. Tüm dünya farkı görmeli. Bir tarafta terörle mücadele eden sorumlu bir devlet var, diğer tarafta terör örgütü" açıklamasında bulundu.

İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA

19.29: İngiltere'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Karen Pierce, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin, Türkiye'nin uluslararası insani hukuka saygı gösterilmesi konusunda güvence verdiğini söyledi.

19.29: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "YPG, DEAŞ'lıları elinde silah olarak tutuyor" dedi.

19.24: Barış Pınarı Harekatı kapsamında, Tel Abyad'daki Berzan, Cüdeyde ve Gısas köyleri terörden arındırıldı.

19.18: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Barış Pınarı Harekatı'na son verilmesi çağrısında bulundu. Diğer yandan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilciliğini Mogherini'den devralacak İspanya'daki geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Josep Borrell ise Barış Pınarı Harekatı ile ilgili İspanya'nın AB ile aynı açıklamaları paylaştığını söyledi.

19.04:
Barış Pınarı Harekatı kapsamında Tel Abyad'daki Berzan, Cüdeyde ve Gısas köyleri kurtarıldı.

17.07:
Barış Pınarı Harekatı kapsamında Tel Abyad'ın doğusundaki Bir Aşık ve Hamidiye köyleri teröristlerden temizlendi.

16.31:
Barış Pınarı Harekatı kapsamında Tel Abyad'daki Müşeyrfe ve Dedat ile Rasulayn'daki Kişto köyü terörden arındırıldı.

"İHA DÜŞÜRÜLDÜ" İDDİALARI" YALANLANDI

15.37:
Güvenlik kaynakları, terör örgütüne yakın hesaplar tarafından sosyal medyadan yayılmaya çalışan "bir insansız hava aracının düşürüldüğüne" yönelik iddianın gerçeği yansıtmadığını, Barış Pınarı Harekatı'nın planlandığı gibi başarıyla devam ettiğini bildirdi.

15.37:
Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Faysal, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin "Türkiye'nin bölgedeki meşru güvenlik kaygılarını anlıyoruz. Türkiye de Pakistan gibi terör kurbanı olmuş ülkelerden biridir." dedi.

15.25:
Milli Savunma Bakanlığı "PKK/PYD-YPG'li teröristlerin ülkemizdeki sivil yerleşim yerlerine yaptığı havan/roket saldırılarında masum sivil vatandaşlarımız yaralandı" açıklamasında bulundu.

2019-10-10_15h46_46

15.20:
Ceylanpınar Kaymakamı Mehmet Keklik, ilçeye yönelik bugün düzenlenen terör saldırılarında 6 kişinin yaralandığını bildirdi.

Untitled-2_31


14.28:
Barış Pınarı Harekatı kapsamında obüs atışlarıyla vurulan Rasulayn'dan dumanlar yükseliyor. Dumanların, TSK'ya ait uçakların görüş alanlarını kapatmak için lastik, mazot ya da ham petrol yakılarak çıkarıldığı değerlendiriliyor.

Untitled-2_32


14.12:
Suriye'de terör örgütlerince işgal edilen bölgelerden atılan 2 havan mermisi, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine düştü.

CHP: ESED REJİMİYLE GÖRÜŞÜLMELİ

13.15:
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında 1,5 saat süren MYK toplantısı sona erdi. Toplantıda Barış Pınarı Harekatı detaylı olarak ele alındı ve Ankara'nın Şam yönetimiyle direkt iletişim kurması değerlendirmesi öne çıktı. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMALAR


13.00:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ak Parti İl Başkanları toplantısında konuşma yaparak Barış Planı Harekatı'na ilişkin açıklamalarda bulundu ve dünyadan gelen tepkilere cevap verdi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

SMO İKİ KÖYDE KONTROLÜ SAĞLADI


12.58:
TSK'nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı kapsamında Suriye Milli Ordusu, Tel Abyad'ın batısındaki El Yabse ve Tel Fander köylerinde kontrolü sağladı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA: ANKARA-ŞAM ARASINDA DİREKT DİYALOG İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

12.57:
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Barış Pınarı Harekatı için 'Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki operasyonu, ABD'nin bu bölgede attığı adımların sonucu' dedi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

AA: AŞİRETLER YPG İLE ÇATIŞIYOR

12.11:
Barış Pınarı Harekatı'nın hedefindeki Rasulayn'da aşiretler ile bölgeyi işgal eden terör örgütü YPG/PKK arasında çatışma çıktı. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

SURİYE MİLLİ ORDUSU SINIRI GEÇTİ

12.03:
Özgür Suriye Ordusu (Suriye Milli Ordusu-SMO) Fırat'ın doğusuna geçti.

1_189

2_187


11.47:
Arap Birliği, Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nı görüşmek üzere 12 Ekim'de toplanacağı bildirildi.

11.12: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile telefon görüşmesi yaptı.

MIKE POMPEO'DAN AÇIKLAMA

11.00:
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin "Türkiye'nin meşru bir güvenlik kaygısı var. Güneylerinde terör tehdidi var." dedi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

10.50:




SURİYELİ KÜRTLERDEN HAREKATA DESTEK

10.00:
Suriye Bağımsız Kürt Rabıtası isimli muhalif oluşumdan yapılan yazılı açıklamada, "Başlangıçtan itibaren bölgeyi bir yıkıma sürükleyen PKK ve Suriye'deki uzantıları, Kürtleri ve bölgedeki tüm kesimleri daha fazla felakete sevk etmiştir" ifadesine yer verildi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

KOMANDOLAR İLERLİYOR

01.59:
Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) Twitter hesabından Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin açıklamada bulunuldu. Açıklamada, "Barış Pınarı Harekatı'na katılan kahraman komandolarımız, Fırat'ın doğusunda ilerlemeye devam ediyor." ifadesi kullanıldı. Söz konusu paylaşımda, komandoların arazide ateş açarak ilerlediğine ilişkin gece görüş kamerası ile kaydedilmiş bir görüntü de yer aldı.

2019-10-10_08h59_45

01.16:
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Suriye sınırındaki birliklere araç ve komando takviyesi yapıldı.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMALAR

01.00:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Kürtlerle sorunumuz yok, sorunumuz terörle" diyen Erdoğan, geride bırakılan saatlerde Trump'tan gelen çelişkili açıklamalar için "Trump üzerindeki baskıyı hafifletmek için mesaj veriyor" dedi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

erdogan-10

00.23: Suriye'de terör örgütlerince işgal edilen bölgelerden atılan 3 havan mermisi Akçakale ilçesine düştü. Saldırıda ölen veya yaralanan olmazken, bazı evlerde hasar oluştu.

4_113

00.22:
Milli Savunma Bakanlığı "Türk Silahlı Kuvvetleri Barış Pınarı Harekatı kapsamında şu ana kadar terör örgütüne ait toplam 181 hedefi ateş altına aldı" dedi.

YPG/PKK ÖSO'YA SALDIRDI

00.20:
Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nın başlatmasının ardından zor duruma düşen terör örgütü YPG/PKK, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde yer alan Bab ilçesinin Diklabaş, Hazvan köyleri ile Azez'in Mare, Kel Cibrin, Kefer Haşir, Malikiye, Meranaz köylerindeki Suriye Milli Ordusu (SMO) mevzilerine saldırdı.

YPG/PKK'lılar, ayrıca Tel Rıfat ilçesinden sızma girişiminde bulundu.

SMO savaşçılarının teröristlere karşılık vermesi üzerine yaklaşık 2 saat şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmalar sırasında Türkiye Silahlı Kuvvetleri (TSK), Tel Rıfat ve çevresindeki teröristlerin mevzilerini topçu atışlarıyla vurdu.

00.14: Mardin'in Nusaybin ilçesinde tüm okullarda, Kızıltepe'de ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda eğitime 2 gün ara verildiği bildirildi.

9 EKİM

ARAP ÜLKELERİNDEN TEPKİLER

Öte yandan akşam saatlerinden itibaran Arap ülkelerinden Türkiye'ye yönelik tepkiler Arapça yayın yapan haber siteleri ve ajanslarından Twiter vasıtasıyla duyuruldu. Bu kapsamda aktarılan notlar şu şekilde:

- Suudi Arabistan, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik kara harekatını kınadı.

- Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin askeri harekatının bölgenin istikrarı ve güvenliği için tehdit olduğunu açıkladı.

- Mısır da Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Arap Ligi devletlerini toplantıya çağırdı.

-
Lübnan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyine askeri operasyon başlatma kararını gözden geçirme çağrısında bulundu. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

-
Suriye devlet medyası da öğle saatlerinde Suriye Dışişleri Bakanlığı resmi kaynaklarına dayanarak Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda PYD/YPG/PKK'ya yönelik Barış Pınarı Harekatına ilişkin Esed rejiminin tepkisini duyurdu. Şam yönetiminin açıklamasında PYD'ye göz kırpması dikkat çekti. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMALAR

23.55:
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Haber ve NTV canlı yayınlarında "Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz ve bizim için hayati önemde olan bu harekatı başarıyla tamamlayacağız" dedi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

HULUSİ AKAR'DAN AÇIKLAMA

23.37:
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Barış Pınarı Harekatı'nın yalnızca terörsit unsurlaır hedef aldığını belirterek "Mehmetçik; Fırat'ın doğusunda da Suriyeli kardeşlerinin yanında, terör örgütlerinin karşısında olacaktır. Sadece ülkemizin ve milletimizin güvenliğine değil, bölgede yaşayan diğer dini ve etnik grupların da güvenliğine çok büyük önem atfediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi Barış Pınarı Harekatı'nda da sivil, masum insanlar, tarihi eserler, kültürel ve dini yapılar ve çevre dokunulmazdır" dedi.

Milli-Savunma-Bakanı-Hulusi-Akar,-beraberinde-Genelkurmay-Başkanı-Orgeneral-Yaşar-Güler-ve-komutanlarla-Barış-Pınarı-Harekatını-Silahlı-Kuvvetler-Komuta-ve-Harekat-Merkezinden-sevk,-idare-ediyor-(1)

DONALD TRUMP'TAN YENİ AÇIKLAMA


23.15:
ABD Başkanı Trump, Türkiye'nin Suriye operasyonuna ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Trump, 'PKK, Türkiye'nin düşmanıdır. Yıllardır savaşıyorlar' ifadelerini kullandı. (Açıklama için TIKLAYINIZ)

23.05:
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefonda görüştü.

KARA HAREKATI BAŞLADI

22.28:
Milli Savunma Bakanlığı Twitter'dan yaptığı açıklamada "Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Suriye Milli Ordusu, Barış Pınarı Harekatı kapsamında Fırat'ın doğusuna kara harekatına başladı" ifadelerini kullanarak Rasulayn ve Tel Abyad'a 4 koldan girildiğini duyurdu.

20191009_2_38655414_48340883

1
Kara harekatından ilk görüntüler

2
Kara harekatından ilk görüntüler


22.06: Lübnan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyine askeri operasyon başlatma kararını gözden geçirme çağrısında bulundu.

21.59:
Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na son verilmesi çağrısında bulundu. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

21.22:
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Suriye sınırındaki askeri birliklere zırhlı personel taşıyıcılar ile komando takviyesi yapıldı.

21.10: Mardin'in Nusaybin ilçesinde sınıra yakın bölgelerdeki okullarda eğitime 1 gün ara verileceği bildirildi.

FRANSA'DAN AÇIKLAMA

21.05: Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, sosyal medyadan yaptığı açıklamada Türkiye'nin 'Barış Pınarı Harekatı'nın tehlikeli olduğunu ve durması gerektiğini söyledi. Savunma Bakanı “Bu saldırı Kürtlerin güvenliği için tehlikelidir. Çünkü bu 5 yıldır savaşmakta olduğumuz IŞİD'e fayda sağlıyor. Saldırı durmak zorunda" dedi.

BM'DEN AÇIKLAMA

20.49:
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan 'Barış Pınarı Harekatı''na ilişkin, "Her türlü askeri operasyon, BM Şartı ve uluslararası insani hukuka tam anlamıyla saygı göstermeli. Siviller ve sivil altyapı uluslararası hukuk gereğince korunmalı" dedi.

TRUMP: OPERASYONU ONAYLAMIYORUM

20.30:
ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin Suriye'ye operasyonunu onaylamadığını söyledi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

1_188
20.23:
Barış Pınarı Harekatı kapsamında Tel Abyad'daki terör noktalarına yönelik atışlar devam ediyor.

19.42:
T
el Abyad'daki terör hedefleri yoğun roketatar ve obüs atışlarıyla vurulmaya devam ediliyor.

BM'DE SURİYE TOLANTISI TALEBi

19.25:
Fransa, Almanya, İngiltere, Polonya ve Belçika, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Suriye'nin kuzeydoğusundaki gelişmeleri görüşmek üzere toplantı talep etti.

ANKARA'DA KOORDİNASYON TOPLANTISI


19.22:
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında "Barış Pınarı Harekatı Koordinasyon Toplantısı" yapıldı.

1_187
3_134
2_186
4_112

TÜRK SAVAŞ UÇAKLARI 30 KM DERİNLİĞE GİRDİ


19.05:
Türk savaş uçakları, Barış Pınarı Harekatı kapsamında, Fırat Nehri'nin doğusunda yer alan ve yaklaşık 30 kilometre derinlikteki terör örgütü YPG/PKK hedeflerini imha etti. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

MUSTAFA DESTİCİ: "EN AZ KIBRIS BARIŞ HAREKATI KADAR ÖNEMLİ"

18.41:
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "Bu operasyon, en az Kıbrıs Barış Harekatı kadar önemlidir, yerindedir. Türkiye bu operasyondan başarılı bir şekilde çıkacaktır" dedi. (Açıklama için TIKLAYINIZ)

ŞANLIURFA'DA EĞİTİME İKİ GÜN ARA

18.34:
Şanlıurfa'nın Akçakale, Ceylanpınar, Suruç'taki tüm okullarda, Birecik'te ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda eğitime iki gün ara verildi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN YENİ AÇIKLAMA

18.32: Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan yazılı açıklamada, Barış Pınarı Harekâtı'nda "sivil/masum kişilerin ve harekât bölgesindeki tarihi, kültürel, dini yapılar, altyapı tesisleri ile bölgede bulunması muhtemel dost ve müttefik ülke unsurlarının zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir" denildi. (Açıklama için TIKLAYINIZ)

AB: GÜVENLİ BÖLGE'NİN MASRAFLARINI KARŞILAMAYACAĞIZ

18.29:
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Eğer Türkiye'nin planı bir güvenli bölge oluşturmaksa, AB'den bunun masraflarını karşılamasını beklemesin" dedi. (Açıklama için TIKLAYINIZ)

18.13:
Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı'dan YPG/PKK'lı teröristlerce atılan 6 roket, Nusaybin ilçe merkezindeki bazı noktalara isabet etti.

KARAMOLLAOĞLU ve AKŞENER'DEN AÇIKLAMA


18.12: Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin, "Ordumuza başarı, devletimize feraset ve dirayet diliyorum." ifadesini kullandı.

18.11:
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada,

Türk topçusu atışa başladığında herkes susar. Ve Yahya Kemal der ki;
“Şu kopan fırtına Türk ordusudur yâ Rabbi
Senin uğrunda ölen ordu, budur yâ Rabbi
Tâ ki yükselsin ezanlarla müeyyed nâmın
Galib et; çünkü bu son ordusudur İslâm'ın”
Allah askerlerimizin ayağını taşa değdirmesin!'' denildi.

NATO'DAN AÇIKLAMA

Untitled-1_22
17.58:
Fırat'ın doğusuna yönelik yürütülen Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili NATO'dan açıklama geldi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg "Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı" dedi. Stoltenberg "Türkiye'nin itidalli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

17.37: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Barış Pınarı Harekatı'nın başlaması dolayısıyla Twitter hesabından açıklamada bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu, "Dualarımız, kahraman askerlerimizin burnu dahi kanamadan Barış Pınarı Harekatı'nın bir an önce başarılı bir şekilde tamamlanması için. Allah evlatlarımızı korusun, Allah evlatlarımızı muzaffer eylesin" değerledirmesinde bulundu.

CEYLANPINAR'A HAVAN MERMİSİ DÜŞTÜ

Untitled-1_21
17.27: Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı sürüyor. Bu arada, Resulayn'da terör örgütü YPG/PKK işgali altındaki bir bölgeden Ceylanpınar'a 2 havan mermisi atıldı. Saldırıda ölen veya yaralanan olmadı.

MSB'DEN HAREKATA İLİŞKİN AÇIKLAMA

17.18: Milli Savunma Bakanlığı, hudutların güvenliğini sağlamak, sınırların güneyinde bir terör koridoru oluşturulmasını engellemek amacıyla Barış Pınarı Harekatı'nın saat 16.00'da uygulanmaya başlandığını açıkladı. Açıklamada "ABD, Rusya, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile NATO ve BM Genel Sekreterlikleri saat 14.00'ten itibaren harekata ilişkin bilgilendirildi" ifadeleri kullanıldı.


BÜYÜKELÇİLER BİLGİLENDİRİLİYOR


17.11: BMGK ülkelerinin büyükelçileri harekat hakkında bilgilendiriliyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı başlatılan Barış Pınarı Harekatı hakkında BMGK üyesi ülkelerin büyükelçilerinin bakanlığa çağrıldığını bildirdi.Aksoy, "BM Güvenlik Konseyi üyeleri Barış Pınarı Harekatıyla ilgili olarak bilgilendirilmek amacıyla Bakanlığımıza çağrılmaktadır" ifadesini kullandı. BMGK'nın daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan oluşuyor.

TBMM'DEN DESTEK

17.10: TBMM Genel Kurulunda milletvekilleri, TSK'nin, Suriye Milli Ordusu ile birlikte Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı'na katılan Mehmetçik'e başarılar diledi. (Açıklamalar için TIKLAYINIZ)

ERDOĞAN MECLİS BAŞKANI'NI BİLGİLENDİRDİ

17.09: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul ettiği TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a Barış Pınarı Harekatı ile ilgili bilgi verdi.

Mustafa Şentop, operasyonun başladığının duyurulmasının hemen ardından yaptığı paylaşımında, "Barış Pınarı Harekatı başladı. Türkiye'nin hedefi terör koridorunu yok etmek, barış koridorunu tesis etmek. Cenab-ı Hak Mehmetçiğimizin yar ve yardımcısı olsun" ifadelerini kullanıştı.

7_35
17.03: Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmasının ardından Ceylanpınar ilçesinin karşısında bulunan Rasulayn'dan dumanlar yükseldiği görüldü. Terör Örgütü PYD/YPG'nin lastik yakarak TSK uçaklarının görüş alanını engellemeye çalıştığı belirtildi.

1_186
16.55: "Barış Pınarı Harekatı" kapsamında Tel Abyad'daki terör hedefleri, obüs atışlarıyla ateş altına alınıyor.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

16.47: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin kuzeyindeki YPG/PKK hedeflerine yönelik başlatılan Barış Pınarı Harekatıyla ilgili, 'Harekatımız uluslararası hukuk, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51. maddesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir.' dedi. Bakan Çavuşoğlu, Twitter paylaşımında şunları kaydetti:

"Barış Pınarı Harekatıyla, bölge teröristlerden temizlenecek, Suriye'nin sınır güvenliği ve toprak bütünlüğü teminat altına alınacak, göçmenler güvenli bir şekilde evlerine dönebilecek, bölgeye barış ve huzur gelecektir. Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı'nın 51. maddesi ve BMGK'nın terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir."

ERDOĞAN MUHALEFETİ BİLGİLENDİRDİ

16.46: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Akşener'i telefonla arayarak Barış Pınarı Harekatı ile ilgili bilgi verdi.

Untitled-1_19
16.37: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan bilgi aldıktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve IŞİD terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nın başlatılması emrini verdiği an. (Murat Çetinmühürdar/AA)


ERDOĞAN BARIŞ PINARI HAREKATI'NI BÖYEL DUYURUDU

16.10: Erdoğan Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan devamında şu ifadeleri kullandı:

"Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir. Barış Pınarı Harekatı ile ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız güvenli bölge sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız. Barış Pınarı Harekatı'nda görev alan kahraman Mehmetçiklerimizin her birini alınlarından öpüyor, kendilerine ve bu harekatta Türkiye ile birlikte olan tüm yerel destek unsurlarına muvaffakiyetler diliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajını İngilizce ve Arapça olarak da paylaştı.



4_111

PATLAMA SESLERİ DUYULDU

Erdoğan'ın Twitter'dan yaptığı açıklama öncesi Suriye'nin Resulayn kentindeki YPG mevzilerinden patlama sesleri duyuldu. Ardından bölgeden dumanlar yükselmeye başladı.

Bölgenin TSK'ya ait obüs veya F-16'lar tarafından vurulduğu tahmin ediliyor. Türk askerinin karadan henüz karadan giriş yapmadığı tahmin ediliyor.

Sınırda risk teşkil eden unsurların yapılacak atışlarla temizlenmesinin ardından karadan giriş başlayacak. Karar harekatı bombardımanın sonuçlarına göre başlatılacak.

HAREKATIN İKİ ANA MERKEZİ BULUNUYOR

Harekatın iki aşamalı olması ve Resul Ayn ile Tel Abyad'ın kontrol altına alınması hedefleniyor. Bu anlamda Akçakale ve Ceylanpınar harekatın iki ana merkezi olacak.

1_185

Harekat öncesinde sınır bölgesine büyük çapta sevkiyat yapıldı. Bölgeye Denizli, Tunceli, Sarıkamış, Sakarya, Siirt, Bolu ve Kayseri komando tugaylarından 5 bin kişilik birlik sevk edildi. Zırhlı birliklerden de takviye yapıldı.

SMO BİRLİKLERİ DE BÖLGEDE

Fırat'ın batısından taşınan Suriye Milli Ordusu'na bağlı birlikler de bölgeye taşındı. Sayılarının birkaç bini bulduğu belirtiliyor.

Çalışmalar bittikten sonra harekatın icra aşamasına geçilecek. Harekatın topçu atışlarıyla başlaması ihtimal dahilinde. Muhtemel tehdit unsurlarının yerleştiği bölgeler vurulacak.

2_184

SAVAŞ UÇAKLARI VE SİHA TAKVİYESİ

Harekat sahasında uçuş olup olmayacağı ise bilinmiyor. Pentagon Türkiye'nin Birleşik Hava Operasyonları Merkezi tarafından Suriye'de Hava Görev Emri'nden çıkarıldığını duyurmuştu. Bu Suriye hava sahasının Türk uçaklarına yasaklandığı şekilde yorumlanmıştı. Harekatta hava kuvvetlerinin kullanılıp kullanılmayacağı şimdi merak konusu.

3_133

ERDOĞAN'DAN PUTİN'E TELEFON

Harekat öncesi yoğun bir telefon diplomasisi yapıldı. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görümesi gerçekleştirdi. Görüşmede Erdoğan, Fırat'ın doğusuna düzenlenmesi planlanan askeri harekatın Suriye'nin barış ve istikrara kavuşmasına katkıda bulunacağını ve Suriye'deki siyasi sürecin önünü açacağını ifade etti.

TRUMP'TAN YENİ AÇIKLAMA

Bölgelerdeki gelişmelere ilişkin ABD Başkanı Trump'tan da yeni açıklamalar var. Yine Twitter'dan paylaşım yapan Trump, bölgede bulunan 50 askerlerini çektiklerini kaydetti. Trump Avrupa'nın kabul etmediği DAEŞ'lileri de Türkiye'nin alması gerektiğini belirtti.

Haber Ara