Dolar

32,5976

Euro

34,7961

Altın

2.488,42

Bist

9.457,82

Barış görüşmelerinden sonuç alınamadı

Etiyopya'da sürdürülen Güney Sudan Barış görüşmeleri başarılı olamadı, liderler ülkeden ayrıldı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-17 17:08:03

Barış görüşmelerinden sonuç alınamadı

Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) çatısı altında Etiyopya'da sürdülen Güney Sudan barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Güney Sudan'da taraflar arasında süren çatışmalara son vermek ve kalıcı barışı tahsis etmek üzere bugün sabah Birleşmiş Milletler'in (BM) Addis Ababa'daki Merkezi'nde başlayan toplantıdan olumlu sonuç alınamadı. Toplantıya katılan liderler Addis Ababa'dan ayrıldı. 

Toplantıdan önce Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ayrıldı.

Museveni, "Toplantıdan niçin ayrılıyorsunuz" diye soran AA muhabirine, "Niçin olduğunu Etiyopya Başbakanı'na sorun" cevabını verdi.

Museveni'nin ardından Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de toplantıyı terk etti. 

Basına kapalı gerçekleşen toplantı ile ilgili IGAD'ın resmi açıklama yapması bekleniyor. 

Toplantının barış için öne sürülen koşulları, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ve Uganda'nın kabul etmemesinden dolayı başarısızlıkla sonuçlandığı ileri sürülüyor. 

Toplantı öncesi diplomatik kaynaklar, taraflar arasında gerginlik olduğunu, Güney Sudan yönetiminin Sudan'ı ayrılıkçılara destek vermekle suçladığını, buna karşın isyancı Riek Machar güçlerinin de Uganda'yı Güney Sudan yönetimine askeri destek sağlamakla itham ettiğini öne sürmüştü. 

Toplantının barış için öne sürülen koşulları, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ve Uganda'nın kabul etmemesinden dolayı başarısızlıkla sonuçlandığı ileri sürülüyor. 

Bu şartların başkent Juba'nın silah ve askerden arındırılması, başkentte dahil bir çok bölgede kontrolün uluslararası güç tarafından sağlanması şeklinde olduğu bildiriliyor. 

Güney Sudan yönetimi ile Uganda ise söz konusu şartların, Güney Sudan'ın egemenlik haklarını ihlal anlamına geleceğini savunuyor. 

Toplantıya, Güney Sudan'da savaşan tarafların liderleri Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh ve Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'in yanı sıra  ABD, Norveç, İngiltere, Çin, Nijerya, Çad, Cezayir, Ruanda ve Güney Afrika'dan da temsilcileri katılmıştı. 

Bugün başarısızlıkla sonuçlanan görüşmeler sonucunda barış için yeni bir diplomatik çabanın devreye girip girmeyeceği henüz bilinmiyor. 

ABD Başkanı Barack Obama'nın bölge ülkelerine Temmuz ayı sonunda yaptığı ziyarette Güney Sudan'da barışın sağlanması için tarih vermiş ve 17 Ağustos'a kadar ülkede barış sağlanmazsa, ABD ve ortaklarının diğer çözüm araçları üzerinde yoğunlaşacağını söylemişti.

Güney Sudan'da, 2013 Aralık ayında Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in yardımcısı Machar'ı darbe teşebbüsü ile suçlaması ile başlayan iç savaş, kabileler arasında etnik temizliğe dönüştü.

20 aydan bu yana süren iç savaşta yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybederken 12 milyonluk ülkede, nüfusun yüzde 70'i gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaçlara muhtaç hale geldi.

Güney Sudan'da, 2 milyondan fazla insan ülke içinde ve komşu devletlerde sığınmacı durumuna düştü.

Haber Ara