Dolar

32,4960

Euro

34,5740

Altın

2.476,06

Bist

9.561,85

Baradey'den anayasa değişikliği için 'kaos siyaseti' yorumu

Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el-Baradey, cumhurbaşkanının görev süresinin 4 yıldan 6 yıla çıkarılmasını öngören anayasa değişikliğini 'kaos siyaseti' olarak yorumladı

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-12 19:33:03

Baradey'den anayasa değişikliği için 'kaos siyaseti' yorumu
" Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el-Baradey, anayasanın esas maddelerine aykırı hareket etmeyi "kaos siyaseti" olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanının görev süresinin 4 yıldan 6 yıla çıkarılmasını öngören anayasa değişikliği girişimleriyle ilgili eleştirilerini bugün de sürdüren Baradey, sosyal medya paylaşımında, "Mısır için istediğimiz bu mu? Ülkemizin imajı bu mu olmalıydı?" ifadelerini kullandı.

Planlanan anayasa değişikliğinin "kaos siyaseti ve güçlü olanın iktidarda kalması" anlamına geleceğini vurgulayan Baradey, şunları kaydetti:

"Anayasanın adalet, eğitim ve yönetimin el değiştirmesi gibi esas maddelerine uyulmaması, bizi birbirimize bağlayan toplumsal sözleşmeye aykırı bir tavırdır. Biz böyle yapmakla 'Sistemimiz kaos ve güçlünün iktidarda kalmasıdır' demiş oluyoruz."

- Ne olmuştu?

Mısır'da cumhurbaşkanının görev süresinin 4 yıldan 6 yıla çıkarılmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin parlamentoya sunulmasının ardından Muhammed el-Baradey'in muhaliflere yönelik birlik çağrılarını artırdığı gözleniyor.

Mısır Parlamentosunda çoğunluğu oluşturan ve Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye yakınlığıyla bilinen Mısır'a Destek Koalisyonu Başkanı Abdullah el-Asabi, anayasa değişiklik teklifini 3 Şubat'ta Parlamento Başkanı Ali Abdulal'e sunmuştu.

Mısır muhalefeti aynı gün sosyal medya üzerinden, "Anayasa Değişikliğine Hayır" kampanyası başlatmış, Baradey de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, muhtemel referandumda Mısır'daki siyasi oluşumların ortak tutum sergilemesi için çağrıda bulunmuştu.

Bunun ardından 11 siyasi partinin temsilcileri, muhalif milletvekilleri ve kanaat önderlerinin katılımıyla 5 Şubat'ta bir toplantı yapılmış ve "Anayasayı Savunma Koalisyonu" kurulmuştu.

Mısırlı muhalifler, cumhurbaşkanının görev süresinin 4 yıldan 6 yıla çıkarılmasını öngören değişikliğin Sisi'nin üçüncü dönem adaylığının önünü açacağını savunuyor.

Haber Ara