Dolar

32,5803

Euro

34,9119

Altın

2.437,17

Bist

9.645,02

Bangladeş’te tecavüz suçlularına idam yolu gözüktü

Bangladeş, tecavüz suçlularına idam yolunu açmaya hazırlanıyor. Uzun süredir ülkede devam eden gösterilerin ardından cinsel taciz ve tecavüzcülere yönelik idam meselesini gündemine alması beklenen hükümet, yasal değişiklik için hafta içerisinde meclise teklif sunacak.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-11 08:33:31

Bangladeş’te tecavüz suçlularına idam yolu gözüktü

Bangladeş'te peş peşe yaşanan cinsel taciz ve tecavüz olaylarının ardından sokağa inen çok sayıda kişi, 'adaletin yerini bulması' ve hükümetin tecavüzcüleri idam etmesi talebiyle gösteriler düzenledi.

İnsan hakları örgütü Ain-o-Salish Kendra'ya göre, Güney Asya ülkesinde son yıllarda cinsel saldırılar artmış durumda.

Örgütün verilerine göre, ocak ile eylül ayları arasında yapılan yaklaşık bin cinsel saldırı başvurusunun beşte birinden fazlasını toplu tecavüzler oluşturuyor.

Başkent Dakka dahil ülke genelinde birçok şehirde düzenlenen gösterilerde binlerce kişi, "Tecavüzcüleri asın", "Tecavüzcülere merhamet yok" ve "Sıradaki kurban ben miyim?" yazılı pankartlar taşıdı.

Uzun süredir devam eden gösterilerin ardından cinsel taciz ve tecavüzcülere yönelik idam meselesini gündemine alması beklenen hükümet, yasal değişiklik için hafta içerisinde meclise teklif sunacak.

Bangladeş Adalet Bakanı Anisul Huq Reuters'a yaptığı açıklamada, "Teklifi Başbakan Şeyh Hasina'nın emriyle yapıyoruz." dedi. Ayrıca Bangladeşli bakan, "Suçluların en yüksek seviyede ceza almasını sağlamak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Hafta sonu düzenlenen gösteriler, ülkenin güneydoğusunda bir grup erkeğin bir kadına yarım saat boyunca cinsel saldırıda bulunması ve bu görüntülerin de sosyal medyada yayılmasının ardından geldi.

Göstericiler ayrıca ülkenin kuzeyindeki Sylhet kentinde iktidar partisinin öğrenci kollarına mensup kişilerin bir kişiye yönelik toplu tecavüzüne sert tepki gösterdi.

Bangladeş Adalet Bakanı, suçlulara karşı siyasi aidiyetleri her ne olursa olsun ivedilikle yasal işlem yapma sözü verdi.

İnsan hakları örgütlerine göre ülkede yaşanan cinsel taciz ve tecavüz hadiselerinin büyük bir kısmı, kadınların 'lekelenmekten' korktukları için şikayet edilmiyor.

Hak aktivistleri, tecavüzlerin bilinçsizlik, cezasızlık kültürü ve tacizcilerin siyasi bağları gibi nedenlerden ötürü arttığını belirtiyor.

Hatta birçok hadisede kurbanların şikayette bulunması halinde bile kovuşturma yapılmadan dosyaların kapatıldığı dile getiriliyor.

Birleşmiş Milletler'in yanı sıra hak örgütleri, faillerin ceza almasını sağlamak için adalet sisteminde acil reform çağrısında bulunuyor.

Kaynak: Euronews

Haber Ara