Dolar

32,3288

Euro

35,0948

Altın

2.295,22

Bist

9.045,48

Bangladeş'te Cemaat-i İslami ve BNP liderleri hakkındaki kararla

Bangladeş'te Cemaat-i İslami ve BNP liderleri hakkındaki kararlar

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-14 18:24:28

Bangladeş'te Cemaat-i İslami ve BNP liderleri hakkındaki kararla
Bangladeş'in başkenti Dakka'da Cemaat-i İslami Lideri Ali Ahsen Muhammed Mücahit ve Bangladeş Ulusal Parti (BNP) Başkanı Selahattin Kader Çovdhuri, mahkemenin verdiği idam kararına karşı yeniden inceleme talebinde bulundu.

Mücahit'in avukatı Şişir Münir, 38 sayfa ve 32 maddeden oluşan bir dilekçe hazırlayarak, müvekkili üzerindeki suçlamaların aklanması için yüksek mahkemeye sundu.

Dilekçeye göre Mücahit'in, bağımsızlık savaşı sırasında öğrenci olduğu ve o sırada ülkedeki bağımsızlık için savaşan Doğu Pakistanlı El Bedir grubunu komuta etmediği ifade ediliyor.

Öte yandan Çovdhuri'nin avukatı da 108 sayfalık bir yeniden inceleme talebini yüksek mahkemeye teslim etti. Çovdhuri'nin avukatı Hüzzet-ül İslam, gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkemenin savunmayı dinlemek üzere gün belirleyeceğini söyledi.

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Çovdhuri ve Mücahit'i Bangladeş'te, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında savaş suçu işlemekle itham etmiş, 2013 yılının temmuz ayında idamlarına karar vermişti. Daha sonra karar ülkedeki yüksek mahkeme tarafından onanmıştı.

Cemaat-i İslami liderlerinden Abdul Kader Molla ve Muhammed Kamaruzzaman da 2013 yılında mahkum edilerek aynı yılın nisan ayında idam edilmişti.

Hindistan'dan 1947'de ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Pakistan'ın doğusu ile batısı arasında 1971'de başlayan iç savaş, bağımsız Bangladeş devletinin kurulmasıyla son bulmuştu. Pakistan, ülkenin doğusundaki halkın bağımsızlık talep etmesi üzerine bölgeye çok sayıda asker göndermişti. İç savaş sırasında Doğu Pakistan'dan yaklaşık 10 milyon sivilin evlerini terk ederek Hindistan'a göç etmesi üzerine Hint hükumeti, Aralık 1971'de Doğu Pakistan'ı işgal etmişti. Pakistan askerlerinin Dakka'da Hindistan güvenlik güçlerine teslim olmasının ardından 16 Aralık 1971'de Doğu Pakistan, Bangladeş olarak bağımsızlığını ilan etmişti. Yaklaşık 9 ay süren bağımsızlık savaşı sırasında 3 milyondan fazla kişi yaşamını yitirmiş, milyonlarcası yaralanmıştı.

Haber Ara