Dolar

32,5408

Euro

34,8887

Altın

2.439,54

Bist

9.746,66

Ban'dan Karabağ çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Yukarı Karabağ sorununda tarafları barışçıl çözüm bulmaya davet etti.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-23 16:05:51

Ban'dan Karabağ  çağrısı

AA'da Onur Usta'nın haberine göre, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) parlamenterlerin sorularını yanıtlayan Ban, Yukarı Karabağ meselesiyle ilgili soru üzerine, Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkesin sürekli olarak ihlal edilmesinden endişe duyduğunu bildirdi.

Ban, "İki ülke arasında olanları görüyoruz ve iki taraf da her gün bunun sıkıntılarını yaşıyor. Tarafları sorunu barışçıl şekilde çözmeye davet ediyorum" diye konuştu.

Meselenin askeri yöntemlerle çözülmesi yönünde atılacak herhangi bir adımın sadece taraflar açısından değil bölge için de yıkıcı etkileri olacağını vurgulayan Ban, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) sorunun çözümü için girişimde bulunduğunu hatırlattı.  

Ban, "Burada temel düşünce taraflar arasında diyalog ve kalıcı çözüme yönelik çabaların devam ettirilmesidir" ifadelerini kullandı.

Ermenistan'ın işgali altında bulunan Yukarı Karabağ bölgesinde 1994 yılında taraflar arasında ateşkes imzalanmıştı. Sık sık ateşkes ihlalleri yaşanan bölgede en son ocak ayında meydana gelen çatışmalarda 12 kişi hayatını kaybetmişti. Yukarı Karabağ'da 2014 yılındaki çatışmalarda da 60 kişi ölmüştü.

Yukarı Karabağ sorunu nedeniyle bölgede yaşayan 100 binlerce Azeri evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Haber Ara