Dolar

32,5911

Euro

34,8651

Altın

2.502,94

Bist

9.675,13

Balıkların insanlara benzeyen en dikkat çeken 5 özelliği

Yaygın olarak bilinen ‘Balıkların hafızası 3 saniyedir, balıklar acı hissetmez’ gibi söylemleri sizler de duymuşsunuzdur. Ancak gerçek hiç de böyle değil. İşte balıkların insanlara da benzeyen 5 özelliği .

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-05 21:54:53

Balıkların insanlara benzeyen en dikkat çeken 5 özelliği

Muhtemelen yaygın olarak halk arasında dolaşan ‘Balık hafızası 3 saniyedir' ya da ‘Balıklar acı hissetmez' gibi bilgileri sizler de duymuşsunuzdur. Ancak bütün bu bildiklerinizi unutun.

İşte balıklarla insanlar arasında benzerlik taşıyan 5 özellik:

Bilim insanları balıkların beyin yapıları, zihinsel yetenekleri ve sosyal yaşamları hakkında inceleme yaptıklarında bilinen pek çok şeyin yanlış olduğunu saptadı.

1. Balıklar yaşlandıkça hafızasını kaybeder

Bilim insanları yaptığı araştırmalarda balıklarda da tıpkı insanlar gibi yaşlandıkça hafızasının zayıfladığını ortaya koydu. Tıpkı insanda olduğu gibi balıkların da yaşlandıkça bellekleri dolar ve hatırlamakta güçlük çekebilir hatta öyle ki insanlardaki bunama balıklarda da görülebilir.

2. Balıklar da insanlar gibi ilaçlarla rahatlayabilir

Zebra Balıkları üzerinde inceleme yapan bilim insanları tıpkı insanlarda olduğu gibi ilaçlara olumlu tepki verebiliyor. Uyarıcı bir madde enjekte edilen zebra balığındaki etki insanlarla aynı olabiliyor. Tıpkı insanlarda olduğu gibi uyuşturucu ve alkollü madde kullanımı balıkların da hoşuna gidebiliyor.

3. Balıklar arkadaşlarını unutmuyor

Balıkların hafızasının birkaç saniye ile sınırlı olduğunu sizler de duymuşsunuzdur. Ancak bilim insanlarının yaptığı araştırmalar konunun böyle olmadığını ortaya koydu. Pek çok balık grubu ortak hareket eder ve sosyal yaşamlarına göre komşuluk ilişkisi bile kurabilir. Hal böyle olunca balıklar da birbirlerini tanımakta güçlük çekmezler. Balıklar birbirlerini özellikle koku alma yöntemi ile tanıyabilmektedir.

4. Balıklar acı hisseder

Yine yaygın olarak halk arasında dolaşan bir başka yanlış bilgi de ‘balıkların acı hissetmediği' iddiasıdır. Ancak yapılan araştırmalar bunun da yanlış bir bilgi olduğunu ortaya koyuyor. Balıkların ağız kısmına asit koyan bilim insanları balıkların acı çektiklerini gözlemlediler. Sonuç olarak yapılan araştırmalarda balıkların yaşam alanlarında aslında hiç acı ile karşılaşmadığını bu nedenle acı hissetmedikleri hissiyatı yaygın olarak bilinmektedir.

5. Balıklar sabırsızlanabilirler

Pek çok balık üzerinde yapılan araştırmalarda enteresan bilgilere de rastlandı. Şöyle ki, balıklarda heyecanlanma ve adrenalin hormonunun da salgılandığı görüldü. Öyle ki balıklar da yaşadığı ya da beklediği bir olay karşısında sabırsızlanabiliyor.

Haber Ara