Dolar

32,5988

Euro

34,8387

Altın

2.492,18

Bist

9.500,70

Balık yemek depresyonu azaltıyor mu?

Bilim insanları fazla balık yemenin depresyonu azaltıcı etkisi olduğunu belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-15 12:45:41

Balık yemek depresyonu azaltıyor mu?

Livescience'nin haberine göre, Balık yemenin etkileri üzerinde geçmişte yapılan birçok araştırmayı analiz eden bilim insanları, balığın depresyonu azaltıcı gücü olduğunu belirtti. Araştırmada 10 tanesi Avrupa, yedisi Kuzey Amerika ve geri kalanı Asya, Okyanusya ve Güney Amerika'da yapılan 26 araştırmanın verileri değerlendirildi. 

Toplamda 150 binden fazla kişiye ait verilerinin bulunduğu araştırmalar, daha sık balık tüketen insanlarda depresyon riskinin yüzde 17 daha az olduğunu gösterdi. 

Epidemiology & Community Health dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, erkeklerde fazla balık tüketimi depresyonu yüzde 20, kadınlarda ise yüzde 16 azaltıyor. Araştırmada yer alan Çİn'in Qingdao Üniversitesi'nden Fang Li, 'balık yemenin etkisini ilk kez tüm kıtaları kapsayan bir araştırmada değerlendirdiklerini' söyledi. 

Araştırmacılar, balık yemenin depresyonu nasıl azalttığı ve hangi balık türlerinin daha etkili olduğunu bilmiyor. Li, buna rağmen omega-3 yağ asitlerinin beyin zar hücrelerinde değişime neden olduğunun bildiklerini, diğer yağ asitlerinin hormon salgısını etkileyerek depresyonun etkisini azaltıyor olabileceğini söyledi. 

Li, balık yemenin depresyon üzerindeki etkileri çok net olmasa da, sağlık için şart olduğunu not düştü.

Haber Ara