Dolar

32,3223

Euro

35,0757

Altın

2.281,81

Bist

9.007,88

Bal üretiminde Türkiye

Dünyada bal üretiminde Çin'den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye, tüketimde de ilk sırada bulunuyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-06 14:30:59

Bal üretiminde Türkiye

AA'nın haberine göre, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'nin arıcılık yönünden dünyanın ileri gelen ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

Ylmaz, 6,6 milyon arı kovanı, 102 bin ton bal üretimi ve 57 bin profesyonel arıcısıyla Türkiye arıcılığının, üretim ve kovan sayısı bakımından dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını ifade etti.

Dünyadaki arı ırklarının yüzde 22'sinin ana vatanının Türkiye olduğunu belirten Yılmaz, "Dünyada bal veren bitkilerin yüzde 70'inin ana vatanı Anadolu ve ön Asya dediğimiz Kafkasya bölgesi. Bu zenginliğin paralelinde de arı zenginliğimiz geçmişten gelen bir zenginlik" dedi.

 "En çok bal tüketen ülkesiyiz"

Bu bilinç içerisinde Türkiye arıcılığını üretim ve damızlık yönünden belli bir seviyeye yükseltmeyi hedeflediklerini anlatan Yılmaz, şunları söyledi:

"Bu kapsamda önümüzdeki 5 yıl içerisinde kovan başına 40 kilo bal gibi dünya ortalamasında bir hedefimiz var. 200 bin ton balı üretebilecek kapasitemiz de var. Bu çalışmaları, bu üretimi, bu kaliteyi ancak damızlık ana üretimini yaparak, damızlıkçı işletmeleri geliştirerek yapmamız mümkün. Bunun içinde birliklerimiz, üniversitelerle iş birliği yaparak çalışma yürütüyor. Türk halkı balı seviyor, bal yiyor. 1 kilogram 100 gramla kişi başına dünyanın en çok bal tüketen ülkesiyiz."

Yılmaz, arı kalitesi ve bal üretimini artırmak için ıslah faaliyetleri yürüttüklerini vurgulayarak, çalışmaların Muğla, Artvin, Kırklareli, Çorum, Ankara'da devam ettiğini, önümüzdeki dönemde Ordu, Diyarbakır ve Düzce'de de çalışmalara başlayacağını dile getirdi.

 "Bal çeşidi zenginiyiz"

Türkiye'de bal üretimi çeşitliliğinin dünyanın bir çok ülkesinden çok daha iyi olduğunu ifade eden Yılmaz, "Narenciye, ay çiçeği, pamuk, yayla, kestane, kır çiçeği, çam balımız var. Bu bizim için ve bölge arıcıları için çok önemli. Bu, Türkiye'nin bir serveti. Bu serveti iyi koruyup iyi geliştirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Haber Ara