Dolar

32,5943

Euro

34,7879

Altın

2.497,71

Bist

9.455,83

Bal arılarının, düşmanı dev eşek arılarına karşı kullandığı ilginç silah!

Yeni bir çalışmada araştırmacılar, Güneydoğu Asya'daki bal arılarının ( Apis cerena ) kolonilerini, yıkıcı dev eşek arısı saldırılarından korumak için kovanlarının girişine hayvan dışkısı koyduğunu gözlemledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-17 09:36:43

Bal arılarının, düşmanı dev eşek arılarına karşı kullandığı ilginç silah!

Yeni bir çalışmada araştırmacılar, Güneydoğu Asya'daki bal arılarının ( Apis cerena ) kolonilerini, yıkıcı dev eşek arısı saldırılarından korumak için hayvan gübresi topladığını gösterdi. Bu, arılarda ilk kez alet kullanımı belgelendi.

Vietnam'daki diğer projeler üzerinde çalışırken, bal arısı davranışı konusunda uzmanlaşmış ve yeni çalışmanın ortak yazarı olan Guelph Üniversitesi'nde profesör olan Gard Otis, bazı kovanlarda hayvan dışkısı lekeleri olduğunu fark etti. 

Araştırdıktan sonra, arıcılardan arıların dev Asya eşek arısı ( Vespa soror) saldırılarına tepki verdiklerini öğrendi. Hatta arıcılardan biri, işçi arıların manda tarlalarında gübre üzerinde yiyecek aradıklarına tanık olduğunu söyledi. Bu herkesin dikkatini çekti ve doğru olduğu ortaya çıktı.

Wellesley Koleji'nde biyolojik bilimler doçenti ve çalışmanın ortak yazarı olan Heather Mattila , "İlk önce, arıların aslında hayvan dışkısı aradıklarını, kovanlarına geri taşıdıklarını ve daha sonra girişlerinde uyguladıklarını gözlemleyerek belirledik," dedi.

Bal arıları, nektar ve polen gibi bitkiler tarafından üretilen yiyecekleri toplamakla ünlü olsalar da, şimdiye kadar başka herhangi bir kaynaktan katı madde çıkardıkları görülmemişti.

Mattila ve Otis, Vietnam'da birkaç yıldır dev eşek arıları ve Asya bal arılarını inceliyor ve yerel arıcılar tarafından yönetilen ahşap kovanlarda barındırılan kolonilerde arı kovanlarında saha çalışması yürütüyorlar.

“Çalışmanın ilk aşamalarında, çiftliklerde takılarak ve hayvan gübresi yiyen arılar bulup bulamayacağımızı görmek için birkaç gün geçirdik. Sonunda, bir tavuk kümesinde birkaç saat oturduktan sonra, tavuk gübresi toplayan arıların birkaç loş ışıklı videosunu çekebildim, bu yüzden çok heyecan verici bir andı. Arıların gübre topladığını nihayet onayladığımızı herkesle paylaşmak istediğim haberlerle patlayarak çalışma odamıza geri döndüğümüzü hatırlıyorum. Bundan sonra, en aktif arı kovanımızın yan tarafına gübre yığınları getirdik ve daha birçok arının onu topladığını gözlemledik ”diye yazdı Mattila. 

Araştırmacılar, arıların hayvan gübresi topladığını doğruladıktan sonra, arıların dışkı lekeleme kullanarak savunmalarını tam olarak nasıl tasarladıklarını izlemek için kolonileri temizlediler. Arıların davranışlarını izledikçe, dev eşek arısının nasıl saldırılarını odakladıkları yuva girişlerinden kovulduklarını gözlemlediler.

Mattila, “Bu doğuştan gelen bir davranış gibi görünüyor. Tıpkı çiçeklerden yiyecekler gibi başka şeyler için arama yapmanın içgüdüsel olduğu gibi. Arılar, topladıkça daha verimli hale gelebilecekleri gibi, bireyler olarak çok şey öğrenirler, ancak dışkı tespit stratejisinin kültürel olarak aktarılan bir savunma olma ihtimali düşüktür" diye ekledi.

Eşek arısının neden dışkıyı bu kadar itici bulduğuna gelince, bilim adamları henüz emin değiller. Ancak kimyasal bir silah gibi davrandığından, belirli kimyasal özelliklerin arıları herhangi bir olumsuz şekilde etkilemezken eşek arıları uzak tutması muhtemeldir.

“Bu noktada, gübre toplamak için yiyecek arama çabalarının nasıl organize edildiği hakkında çok az şey biliyoruz. Bu bal arısı türünün eşek arısı saldırılarına yanıt olarak bitki materyali topladığı belgelendiği Japonya'da yapılan araştırmalardan, arıların yiyecek aramayı artırmak için "acil durum dansları" denen şeyi yaptıklarını biliyoruz. Bazı çalışma kovanlarımızın dışında aynı türden dansların yapıldığını gördük, ancak arıların bu süreci nasıl düzenlediğini ve ayrıca işçilerin yiyecek aramaya gittiklerinde gübreden tam olarak ne aradıklarını anlamak için yapılması gereken çok şey var" Mattila dedi.

Otis bir basın açıklamasında "Pek çok bilim insanı, böcekleri, belirli hayvanların alet kullanıp kullanmadığı konusunda hemfikir değil" dedi. "Araç kullanıcısı olarak nitelendirilmek için, hayvanların çevreden bir nesneyi kullanmak da dahil olmak üzere çeşitli kriterleri karşılaması gerekir - bu durumda gübre. Arılar, aleti tutma veya kullanma gereksinimlerini karşılamanın yanı sıra kovanı bir amaçla değiştirmek için açıkça malzemeyi kullanıyorlar. "

Gelecekte, araştırmacılar, eşek arıları tarafından saldırıya uğradıklarında işçiler tarafından paylaşılan akustik sinyalleri inceleyen daha fazla takip saha araştırması yapmayı planlıyor. 

 

 

Haber Ara