Dolar

32,3644

Euro

34,9636

Altın

2.325,50

Bist

9.079,97

Bakü'de görülmesi gereken yerler

Hazar Denizi kıyısında bulunan en büyük limana da sahip olan bu şehir, amfi tiyatro biçiminde inşa edilmiş ve iki taraftan denize açılır. Tarihi ve turistik mekanlar ise görülmeye değer...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-13 12:52:28

Bakü'de görülmesi gereken yerler

Azerbaycan'ın başkenti Bakü, hem ülkenin hem de Kafkasya Bölgesi'nin en büyük ticari, politik ve kültürel merkezidir. Azerbaycan'ın nüfusunun yarısı (yaklaşık 3 milyon kişi) bu şehirde yaşar.

Hazar Denizi kıyısında bulunan en büyük limana da sahip olan bu şehir, amfi tiyatro biçiminde inşa edilmiş ve iki taraftan denize açılır.

Azerbaycan geleneksel mutfağı Türk ve Asya mutfaklarının oldukça fazla etkilenmiş. Yemeklerde dana, koyun eti, kümes hayvanları ve balık çokça kullanılır. Türk mutfağına göre biraz daha yağı ve tuzu fazla kullandıkları için kimilerine ağır gelebilir.

Şirvan Şahlar Sarayı

15. Yy'da inşa edilen ve Hazar Denizi kıyısında yer alan bu saray ortaçağ mimarisine çarpıcı bir örnek. Eski Sufi Azizler Mezarı etrafında bulunan bu saray çevresinde cami, türbe gibi yapılar da bulunuyor.

Kız Kulesi

12. Yüzyıl dönemine ait bu kale, Bakü'nün en eski eserlerinden biridir. Kulenin katlarındaki sergi salonları ve müzeyi ziyaret edebilirsiniz. 30 metre yüksekliğindeki bu taş yapı şeklindeki kulenin terasından şehri seyredebilirsiniz.

Şehir Duvarları

Eski Şehir olarak anılan bölümü modern Bakü'den ayıran bu duvarlar 12. Yy'da inşa edilmiş. Eski Bakü ruhunu içerisindeki dar taş sokaklarda daha çokhissedeceksiniz.

Haydar Aliyev Kültür Merkezi

Uluslararası festivallerin düzenlendiği bu modern yapı çağdaş Azerbaycan'ın sembolü gibidir. İçerisinde müze, oditoryum ve galeri salonu da bulunuyor.

Çeşme Meydanı

Bakü'deki en ünlü buluşma yerlerinden biri olan bu meydanda Sovyet döneminde yapılmış birçok çeşme bulunuyor. Akşamları da ışıklandırılan bu meydan birçok festival ve kutlamaya da ev sahipliği yapıyor.

Teze Pir Camisi

Teze Pir Camisi Ehli Beyt soyundan geldiği kabul edilen Şeyh Said Abdal dervişinin tekkesiyle başlayıp zamanla büyüyüp cami ve medreseye dönmüş bir yer. Camiye Bolşevizm'e karşı savaşan Teze Pir'in adı verilmiş.

Bakü Filarmoni Binası

Çarlık Rusya döneminde inşa edilmiş kentin en görkemli yapılarından biridir Bakü Filarmoni Binası. Günümüzde klasik batı müziği ve Azerbaycan müziği eserleri sunulur. Sarı ve beyaz renklerde iki kuleli büyük bir binadır.

Alev Kuleleri

Eski şehre tezat olarak Modern Bakü'nün sembolleri arasında yer alan bu üç gökdelenin yapımı 2012 yılında tamamlandı. 190 metre uzunluğundaki bu yapıların üzerindeki LED ekranlarda geceleri yükselen alev görüntüleri oluyor.Neredeyse Bakü'nün tamamından görülebiliyor.

Şehit Mezarlığı

Dağlık Karabağ Savaşı'nda hayatlarını yitiren şehitler için yapılan bu mezarlık Bakü'nün güney kesiminde bir tepede bulunuyor. Yüksekte olduğu için de Hazar Denizi ve Bakü manzarası sunar.

Ateşgah

Ateşe tapanların çok uzun yıllar kutsal bir yer olarak gördüğü Ateşgah Tapınağı'nda büyük bir ateş ve ve buraya hac yolculuğuna gelenlerin ateşe bakarak ibadet ettiği yer bulunur. Günümüzde müze haline getirilmiştir.

Apseron Yarımadası

Bakü'nün tatil adası olarak da adlandırılan Apseron'da plajlar parklar yer alır. Azerbaycanlılar özellikle hafta sonları buraya akın eder.

Kristal Salon

Eurovision Şarkı yarışmasının yapıldığı bu salon Bükülülerin gurur duyduğu bir yer. Oldukça görkemli ve büyük bir yapı olan salon, bazı günler gezilebiliyor.

Bulvar Park

Bulvar Park, deniz kenarına inşa edilmiş oldukça geniş cadde ve onun etrafında kafeleri restoranları ve mağazalarıyla modern Bakü'nün en popüler yeri. Eğlence Parkı, yat kulübü ve Park Bulvar alışveriş merkezi ile hem sahilinde yürüyüş yapabileceğiniz hem de eğlenebileceğiniz bir yer.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara