Dolar

32,6224

Euro

34,7207

Altın

2.520,22

Bist

9.524,59

Bakanlık'tan tarıma destek!

Tarım Bakanlığı, Ocak 2017’de geçilmesi planlanan Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli’ni terör olaylarından etkilenen sektörü canlandırmak için daha erkene çekecek.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-11 09:23:03

Bakanlık'tan tarıma destek!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 1 Ocak 2017'de başlaması planlanan Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli'ni terör olaylarından etkilenen sektörü canlandırmak için öne çekecek. Bakanlık, 30 havzada belirlenen 'ürün deseni' çalışmaları kapsamında çiftçiye en çok kazandıracak ürünleri ekmeleri için yönlendirmede bulunacak. Bu kapsamda ziraat fakültelerindeki akademisyenler de tarlaya giderek çiftçiye yerinde bilimsel eğitim verecek.

Bakanlık daha önce iklim, toprak, topografya, arazi sınıfları ve kullanım şekillerine dayalı olarak belirlenen havza modeli kapsamında 81 ilde ürün deseni belirleme çalışmalarını tamamladı. Yeni sistemle meyvecilikte üretim ve kalite artışının sağlanması, maliyetlerin azaltılması ve ihracat oranının artırılması hedeflenirken meyvecilik havzası çalışmalarında da sona gelindi. Havza çalışmalarında arz ve talep dengeleri gözetilerek iç ve dış pazar ihtiyacını karşılayabilecek ekonomik ve ekolojik olarak en uygun meyve yetiştiriciliğinin yoğunlaştırılması planlanıyor.

Gıda Bakanlığı, çiftçilere ürün fazlası tarım ürünlerini ekmemesi yönünde tavsiyede bulunacak. Üniversitelerin ziraat fakültelerinde görevli akademisyenler de yeni dönemde tarlalara inerek çiftçilere yerinde eğitim verecek. Çiftçileri doğru su ve gübre kullanımı hakkında bilgilendirecek olan akademisyenler, bilimsel üretim noktasında çiftçileri teşvik edecek.

Gıda Bakanlığı çalışmalar kapsamında üreticinin daha fazla kazanması ve ihtiyaç olan ürünleri üretmesi için çiftçiyi yönlendirecek. Üreticileri neyi ne zaman ekmesi noktasında bilgilendirecek olan bakanlık, ihracat talebi ve bilimsel verileri göz önünde bulundurarak verimli olacak ürünleri çiftçilere önerecek.

Haber Ara