Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Bakan Soylu açıkladı: Van'daki çığda 8 jandarma ve 3 korucu şehit oldu

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'daki çığ faciasında 8 jandarma ve 3 güvenlik korucusunun şehit olduğunu bildirdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-05 15:09:35

Bakan Soylu açıkladı: Van'daki çığda 8 jandarma ve 3 korucu şehit oldu

Dün akşam saat 17.00 sıralarında üzerine çığ düşen minibüsten 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 6 kişi ise sağ olarak kurtarılmıştı.

Minibüste olduğu değerlendirilen ve sabah saatlerinden itibaren devam eden 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürdürülürken ikinci bir facia daha meydana geldi. Bölgede arama yapan kurtarma ekiplerinin üzerine çığ düştü.

AFAD Van İl Müdürü Osman Uçar “Çığ altında kalan AFAD personeli, kendi imkanlarıyla çıktı ancak çalışmalara katılan vatandaşlar, çığ altında kaldı" dedi.

30 KİŞİ KURTARILDI

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "Çığ altındakileri arayan AFAD, UMKE ve diğer ekiplerin üzerine de çığ düştü. Çığ altında kalan ekiplerdeki 25 kişi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kurtarma çalışmaları devam ediyor" açıklamasını yaptı.

Öte yandan, Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas ise şu ifadeleri kullandı:

“Biz Hizan'da iki tane cenazemizi götürüyorduk, orada çalışmalar devam ediyordu. Ancak bazı vatandaşlarımız aynı yolu kullanmak istediler. Tabi ki köy yerinde de devletin tüm çalışmaları devam ettiriyorlardı. 25 kişinin çıkarıldığı haberini aldık yaralı olarak Van'a ulaştırıldı onlar. Diğerleri kaç kişi kalmış net bir bilgi yok elimizde. 25 kişi çıkarılmış, 5 araç operatörlerle beraber çığ altında bilgiyi aldık. Ve çalışmalar hızlı bir biçimde devam ediyor.”

İçişleri Bakanlığı ise kurtarılanların sayısının 30'a yükseldiğini duyurdu.

Bakanlığın açıklamasında, "Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde meydana gelen çığda devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgede tekrar bir çığ düşme hadisesi yaşanmıştır. Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

Ayrıca arama kurtarma faaliyetlerini koordine ettiği sırada çığ altında kalan Van AFAD İl Müdürünün yerine Muş İl AFAD müdürü bölgeye sevk edilmiştir. Diğer iller teyakküza geçirilmiş olup arama kurtarma çalışmaları için hazır bekletilmektedir. Ayrıca Ankara'dan yürütülen çalışmaları sevk etmek üzere AFAD Müdahale Daire Başkanı bölgeye gönderilmiştir. Gelişmelerle ilgili bilgi verilecektir" denildi.

AFAD VAN İL MÜDÜRÜ VE CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI DA KURTARILDI

Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ altında kalan AFAD Van İl Müdürü Osman Uçar kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan'ın da çığ altında kaldığı ve yaralı olarak kurtarıldığı belirtildi.

ÖLÜ SAYISI 23'E YÜKSELDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Şu ana kadar, 3'ü güvenlik korucusu, 8 jandarma olmak üzere toplam 11 kişinin hayatını kaybetti" dedi.

Soylu'nun konuşmasından yaklaşık yarım saat sonra yapılan açıklamada ölü sayısının 12'ye çıktığı duyuruldu. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "8 jandarma, 3 güvenlik korucusu, 1 itfaiye eri olmak üzere 12 kişi şehit oldu" ifadelerini kullandı.

Bunun ardından da Van Sağlık İl Müdürlüğü'nden yapılan yeni açıklamada "Yaralı sayısı 43. 13 kişi de hayatını kaybetti” denildi.

Daha sonra Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, hayatını kaybenlerin sayısının 23'e yükseldiği belirtildi.

​CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SOYLU'DAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, telefonla görüştüğü İçişleri Bakanı Soylu'dan Bahçesaray'daki çığ düşmesi ve arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi aldı.

Haber Ara